Računalništvo, telefonija
07.01.2014 19:35

Deli z drugimi:

Share

Izboljšanje vodenja zalog koristnih ostankov materialov je Puro tehniki znižalo proizvodne stroške

Pridobljene koristi: večji izkoristek vhodnega materiala, nižji stroški zalog, boljša izkoriščenost proizvodnih in skladiščnih zmogljivosti, cenejše poslovanje.
vodenje zalog koristnih ostankov
vodenje zalog koristnih ostankov

Normal
0

21

false
false
false

SL
X-NONE
X-NONE

Posebnost proizvodnega procesa v Puro tehniki je visoka cena poliuretanske pene, ključnega parametra končne cene izdelka. V proizvodnem procesu se ustvarjajo številni koristni, ponovno uporabni ostanki. V podjetju pred uvedbo Kopinega logističnega sistema niso imeli točnih podatkov o zalogah, kar je bila posledica knjiženja z zamikom in vračila velikega števila različnih dimenzij uporabnih materialov. Ker je v skladišču tudi do sto premikov zalog na izmeno, je kljub dnevnemu knjiženju še vedno prihajalo do neusklajenosti stanja zalog s podatki v informacijskem sistemu. Zaradi neažurnega stanja in pomanjkanja kakovostnih informacij o lokacijah koristnih ostankov so izvajali nepotrebna naročila, kar je ustvarjalo preveliko vrednost zalog in nepotrebno gnečo v skladišču. V primerjavi s konkurenčnimi podjetji, je bila poraba materialov v tekoči proizvodnji večja . Zaradi težav z vodenjem zalog pa so morali vsak mesec izvajati še inventure, kar je zaposlene dodatno obremenjevalo.

Učinkovito z zalogami

Z rešitvijo za obvladovanje zalog po dimenzijah, ki temelji na uporabi brezžičnih terminalov in knjiženju s črtno kodo, so v Puro tehniki podprli vse ključne skladiščno-logistične procese.

Z njo na osnovi potreb proizvodnje in ­obstoječe zaloge pripravljajo naročila dobaviteljem, prevzem materiala od dobavitelja, izdajo materiala v proizvodnjo ter vrnitev materialov v novi dimenzijski obliki v skladišče in na lokacijo. Kopin sistem Puro tehniki zagotavlja realno stanje zalog z dimenzijami in lastnostmi posameznega kosa, hkrati pa tudi informacijski pregled nad nahajališčem oziroma lokacijo materiala v skladišču in vpogled v dejansko stanje zalog. Zaradi boljšega nadzora vračila materiala iz proizvodnje so bistveno izboljšali izrabo materiala, zmanjšali zaloge ter optimizirali naročanje dobaviteljem. Z možnostjo rezervacije in razporejanjem materiala na potrjene delovne naloge so izboljšali načrtovanje materialnega toka, z odpravo mesečnih inventur pa so pridobili več časa za proizvodnjo. To je dodatno prispevalo k večji produktivnosti podjetja in izboljšanju konkurenčnosti.

Koristi:

· večji izkoristek vhodnega materiala,

· nižji stroški zalog,

· boljša izkoriščenost proizvodnih in skladiščnih zmogljivosti,

· cenejše poslovanje.

“Za obvladovanje izkoristkov materialov ni bilo več dovolj, da smo vodili zaloge po teži materiala, ampak smo potrebovali tudi vodenje po dimenzijah. S Kopino rešitvijo smo dosegli večji izplen proizvodnje, po drugi strani pa smo znižali sredstva, vezana v zaloge, ter izboljšali ekonomiko poslovanja.” Primož Mlačnik, direktor, Puro tehnika d. o. o.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KOPA d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri KOPA d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KOPA d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več