15.04.2014      11:15
Analiza ključnih besed za optimizacijo strani

Izbor besed za večjo prodajo strani

Z izborom pravih ključnih besed lahko na vašo stran pripeljete več potencialnih kupcev. A pri izboru je potrebno upoštevati več stvari in biti pozoren na različne pasti. Spoznajte jih in se jim izognite.

Vprašanje: Kaj je glavni cilj, ki ga želite doseči z optimizacijo spletne strani?

In najbolj pogosto odgovor: Želim povečati obisk moje spletne strani!

NAPAKA!

Dvig obiska spletne strani je seveda posledica uspešne optimizacije spletne strani, nikakor pa to ni primarni cilj, ki bi si ga postavil kot lastnik spletne strani. Vsaj ne prodajno usmerjene spletne strani!

Primarni cilj, ki je jasno odvisen tudi od obiska, mora biti povečanje prodaje na spletni strani. Kako uspešno bo to povečanje prodaje, pa je v zelo veliki meri odvisno tudi od izbora pravilnih ključnih besed, pod katerimi boste kotirali visoko.

V nadaljevanju vam bom razkril, kako izbrati prave ključne besede in katere dejavnike morate pri tem upoštevati. Tako kot se tega lotimo tudi mi v Dominatus d.o.o.

Izbor ključnih besed, ki so povezane z našo stranjo – 1. Pogoj pri izboru ključne besede

Sestavite spisek ključnih besed. Preverite, če se besede iz spiska nahajajo na vaši strani. Vsako podstran vaše strani lahko najbolj učinkovito optimizirate za eno samo besedo oz. besedno zvezo.

Izbrišite tiste, ki niso dovolj povezane z vašimi dejavnostmi, produkti, rubrikami …

Št. iskanj – 2. Pogoj pri izboru ključne besede

Besede, ki jih nihče ne išče, ne bodo povečale niti obiska spletne strani niti prodaje na vaši spletni strani. Brezplačno lahko ustvarite Google Adwords račun in z načrtovalnikom ključnih besed preverite število mesečnih iskanj posamezne ključne besede.

Z orodjem za načrtovanje ključnih besed boste pridobili številne nove, z vašimi predlogi povezane ključne besede. Sestavite čim širši spisek ključnih besed, ki bi prišle v poštev pri optimizaciji strani. Poleg besed zapišite tudi število iskanj.

Besede, ki nimajo dovolj iskanj izpustite ali pa si jih zapišite kot t.i. »long tail« besede, ki jih lahko kasneje uporabite samo v besedilu in ne v glavnih, za optimizacijo pomembnih delih strani.

Pričakovana stopnja konverzije – 3. Pogoj pri izboru ključne besede

Merjenje konverzije in uporaba orodij je skoraj pogoj za kakršno koli optimizacijo spletnega mesta, saj sicer težko ločite uspešne investicije od manj in neuspešnih. V kolikor že imate na voljo podatke o ključnih besedah, ki so v preteklosti pripeljale do konverzij, lahko te podatke izkoristite tudi pri optimizaciji. V nasprotnem primeru boste v začetku lahko le ugibali, do pravih ključnih besed pa prišli šele na podlagi kasnejših ugotovitev.

Običajno je, da izdelčne ključne besede precej hitreje pripeljejo do nakupa kot bolj splošne, npr. kategorične ključne besede.

Primer razdelitve ključnih besed pri prodaji avtomobilov Audi:

1. Kategorične ključne besede – prodaja vozil, avtomobili prodaja, prodaja audi vozil …
  2. Izdelčne ključne besede –  prodaja audi a3, prodaja audi a4 …

V kolikor je iskanj dovolj, je vedno pametno vključiti tudi ključne besede, ki vsebujejo katero od teh besed:

• Prodaja
  • Cena
  • Cenik

A se moramo hkrati zavedati, da je število iskanj pri bolj splošnih ključnih  besedah bistveno večje,  hkrati pa je običajno več tudi konkurence, a to je že naslednji pogoj pri izboru.

Konkurenca – 4. Pogoj pri izboru ključne besede

Ta pogoj je popolnoma enostaven za razumevanje – več kot je konkurence, težje bo priti visoko v iskalnikih in obratno. Težje pa je določiti, kako močna je konkurenca pod izbrano ključno besedo.

Koliko konkurence ima posamezna ključna beseda, lahko preverite dokaj dobro, če poznate vsaj osnove on-site optimizacije spletne strani. V kolikor nimate zadostnega znanja, se lahko osredotočite vsaj na naslednje:

• Število iskanj – večje število iskanj pogosto, a ne vedno, pomeni tudi več konkurence.
  • Število zadetkov na Google-u – ob vsakem iskanju vam Google pod oknom iskanja napiše, koliko je bilo zadetkov.
  • Ukaz allintitle in allinurl – vpišite v Google allintitle:ključna beseda – večje kot je število zadetkov, bolj verjetno je, da je ključna beseda bolj konkurenčna. Enako velja za ukaz allinurl.

Vsekakor bi vsaj osnove morali poznati, preden se kakršne koli optimizacije lotite sami, saj lahko v nasprotnem naredite več škode kot koristi.

Vsaka spletna stran je specifična, prav tako je specifičen vsak pristop, zato od mene ne boste dobili splošnega odgovora, katere besede izbrati in katerih ne.

Tudi ključne besede, ki imajo zelo malo iskanj, so lahko zelo uspešne, če je dodana vrednost prodanega izdelka velika. Prav tako pa je zelo splošna ključna beseda lahko zelo uspešna, če uspete priti visoko in npr. namesto direktne prodaje uspešno pridobite kontaktne podatke uporabnika ter ga do nakupa uspešno spoznate z vašim produktom, blagovno znamko, prednostmi …

Pravi izbor ključnih besed , s pravim pristopom k optimizaciji strani in jasno zastavljenimi cilji pa vas bo pripeljal do primarnega cilja – do precej večje prodaje vaše spletne strani.

Povezave:Dominatus d.o.o.

Kako je tehnologija spremenila vaše življenje?

Kako drastično je tehnologija spremenila svet?

BMW samodejno zaklenil tatu in počakal na pol... 1
FerdoPiš  |  Le kdaj boste na RN imeli poleg novic o ...
Zelo slaba novica za lastnike najboljšega pre... 46
ice.caj.tea  |  Kaj ima naslov z mojim komentarjem?
Zelo slaba novica za lastnike najboljšega pre... 46
Uroš Bilbija  |  Morda ne bi škodilo če bi prebral naslov...
Kdaj lahko pričakujete Android 7.0 Nougat na ... 4
domen.valentinuzzi  |  ostali pa obsojeni na custom rome :)