Računalništvo, telefonija
04.08.2015 13:02
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Je prenosnik postal šolska potrebščina?

Še malo in tu bo začetek novega šolskega leta. Avgust je čas, ko se največ staršev loti nakupovanja šolskih potrebščin, obenem pa je to obdobje, ko se končujejo poletni dopusti in večina izmed nas se mora konec meseca zopet zapreti za vrata pisarne. Vas zanima, kaj se ob koncu poletja dogaja s cenami prenosnikov in tablic?
Je prenosnik postal šolska potrebščina?
Je prenosnik postal šolska potrebščina?

Avtor: Ceneje.si

Za nakup novega računalnika je treba nekoliko globlje poseči v žep, zato pred nakupom dobro razmislimo o cenah in modelih ter preverimo ponudbe. Da potrošniki postajamo vse bolj preudarni in se o izdelku predhodno informiramo prek spleta, ugotavljajo tudi na ceneje.si, kjer letos v kategoriji prenosnikov in tablic beležijo bistveno povečanje zanimanja v primerjavi z lani. Pripravili so zanimive podatke, kako se skozi leto giba povpraševanje in kdaj so cene računalnikov najugodnejše.

Kdaj kupujemo nov prenosnik?
Po podatkih ceneje.si smo se lansko leto za prenosnike najmanj zanimali junija, zatem pa je povpraševanje začelo naraščati vse do konca septembra, ko je bilo višje skoraj za 100 odstotkov. Po prenosnih računalnikih smo torej bolj povpraševali pred začetkom pouka na osnovnih in srednjih šolah ter na fakultetah. Ta trend izhaja iz dejstva, da si dandanes šolskega dela brez računalnika ne moremo predstavljati, prenosnik pa lahko praktično nosimo s seboj in ga imamo vedno pri roki. Rast povpraševanja se je nato nadaljevala do decembra, ko je bilo zaradi novoletnih nakupov v celem letu najvišje. Podobne trende lahko pričakujemo tudi letos.

Ob začetku pouka v večji meri povprašujemo tudi po tablicah, ki pridejo prav, kadar potrebujemo napravo za bolj osnovne naloge, obenem pa poskrbijo tudi za zabavo. Trendi povpraševanja po tablicah so zelo podobni kot pri prenosnikih – naraščati začne septembra, še bolj strm poskok pa sledi v novembru in decembru.

Prenosniki in tablice so najcenejši …
Vsakega, ki kupuje nov prenosnik, zagotovo zanima, kdaj v letu so cene najugodnejše, zato so na ceneje.si preverili gibanje cen. Lani smo si največkrat ogledovali modele s povprečno ceno okoli 800 evrov, v celem letu pa so bile cene najbolj gledanih modelov najvišje januarja, najnižje pa decembra, ko so bile v primerjavi z januarskimi nižje za okoli 7 odstotkov. To pomeni, da so bili lani prenosniki najugodnejši takrat, ko je bilo povpraševanje po njih največje – v času novoletnih nakupov –, a gre le za nekajodstotna odstopanja. Tudi cene tablic so bile lani najugodnejše novembra in decembra; povprečne cene najbolj gledanih modelov so bile decembra za 16 odstotkov nižje kot januarja.

Po letošnjih podatkih do konca julija so bile povprečne cene najbolj gledanih prenosnikov najvišje februarja, do julija pa so upadle za 7,7 odstotka.

Kateri modeli vodijo letos?
V začetku avgusta so si uporabniki portala ceneje.si največkrat ogledali prenosni računalnik Asus X554LA-XX465D (od 435,57 evra v treh trgovinah; vir: ceneje.si), ki je s kombinacijo vzdržljivega dizajna, zmogljivih procesorjev Intel in tehnologije Instant On (ki skrbi, da se prenosnik zbudi, kot bi trenil) primeren tako za delo kot tudi za igričarsko zabavo. Kar se tiče znamk, so najbolj priljubljene Asus, Lenovo, Dell in HP.

Med tablicami je bil po priljubljenosti najvišje Samsung Galaxy Tab 4 10.1 16GB SM-T530, ki ga dobite že za 272,65 evra (za 272,65 evra v dveh trgovinah; vir: ceneje.si). Njegove prednosti so štirijedrni 1,2-gigaherčni procesor, ki skrbi za gladko delovanje, 10,1-palčni zaslon ločljivosti WXGA in razkošen pokrov iz umetnega usnja na zadnji strani. Po priljubljenosti znamke je v začetku avgusta vodil Samsung, ki je zasedel kar štiri od prvih petih mest po številu ogledov.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več