25.09.2016 11:56

Kaj naj vsebujejo odlični CTA-ji?

CTA gumbi so za obiskovalce strani kot kompas za pomorščake.

Katere elemente vsebujejo odlični CTA-ji

Ste kdaj pregledovali kakšno spletno stran in opazili, da je polna ti. CTA (call-to-action) gumbkov in se vprašali: »zakaj je gumbek zelene barve?« ali pa »zakaj je postavljen ravno desno spodaj«? Če pa imate spletno stran na kateri imate tovrstne CTA gumbke pa ste se zagotovo že vprašali »kaj lahko storim, da bodo karseda učinkoviti« oz. »kako jim povečati učinkovitost«?

Kaj sploh je CTA oz. CTA gumbek. CTA oz. call-to-action oz. po slovensko poziv k dejanju? Na kratko lahko rečemo, da je to poskus, da obiskovalce naše spletne strani prepričamo oz. vodimo v neko dejanje – tj. dejanje, ki ga pričakujemo oz. od njih želimo v trenutku, ko so prišli do CTA-ja.

Če želite, da bojo vaši CTA-ji učinkoviti in da bodo obiskovalci, ko jih zagledajo resnično storili tisto, kar želite, morajo vaši CTA-ji vsebovati sledeče:

1. Uporabnost; imeti morajo namen oz. pomen
Učinkoviti CTA-ji obiskovalcem nudijo smernice, ki jih potrebujejo

Kot smo že omenili so CTA-ji na strani postavljeni zato, da obiskovalce vodijo k nekemu dejanju. Pomembno je, da razumemo, da je obiskovalce potrebno voditi. Le tako bomo lahko ustvarili CTA-je, ki kar najbolj ustrezajo obiskovalcev v posamezni fazi nakupnega procesa. Mikro konverzije, ki se dogajajo na določenih podstraneh so običajno posledica skrbno in strateško postavljenih CTA-jev.

Ko razmišljate o CTA-jih na vaši strani in njihovi optimizaciji imejte vedno v mislih njihov namen. Tako, kot so na odprtem morju pomorščaki odvisni od kompasa, so na vaši strani obiskovalci odvisni od vašega »kompasa«, ki jih usmerja. Zato bodite pozorni, da jih usmerite v tisto smer, kamor želite da gredo.

2. Izgled; poskrbite za inovativen in privlačen dizajn
Učinkoviti CTA-ji so skrbno izdelani in postavljeni na točno določeno mesto s točno določenim namenom

Ko razmišljate o dizajnu vaših CTA-jev imejte vedno v mislih osnove; uporabite besedila, ki so na spletu lahko berljiva in uporabite takšne barve, da se bo besedilo jasno in čisto videlo. Prav tako pa bodite pozorni, da barva ni skladna s celostno grafično podobo strani. Z drugimi besedami – poskrbite, da gumbek izstopa!

Se sprašujete, kam morate vaš skrbno izdelam CTA postaviti? Ne prepustite stvari naključju in si pomagajte s podatki! Izvajajte A/B teste, prilagajajte, optimizirajte in po potrebi postopek ponovite. Ustrezno postavljen CTA bo vašim obiskovalcem »pomagal«, da uspešno opravijo nakup.

3. Jasnost in razumljivost
Učinkoviti CTA-ji so izjemno jasni in razumljivi; njihov namen morajo obiskovalci razumeti v trenutku

Pogosto se zgodi, da nismo 100% prepričani, kakšno besedilo uporabiti v CTA-jih. Naš nasvet je sledeč: keep it simple, ne komplicirajte in bodite direktni. Tako, kot ste direktni pri gumbih kjer je to samoumevno, npr. pri »dodaj izdelek v košarico«, ali pa »na blagajno« bodite direktni tudi pri ostalih gumbih na strani.

Poleg jasnosti pa vam svetujemo tudi, da s CTA-ji ustvarite nujo oz. pritisk na obiskovalce. To boste najlažje storili tako, da v CTA-je jasno napišete določene omejitve, ki jih obiskovalci imajo. Npr.:
– Pohitite, zaloge so omejene
– Ponudba velja samo še danes do polnoči
– Pohitite, na voljo samo še 10 kosov

Bodite ustvarjalni, pustite domišljiji prosto pot – naj optimiziranje CTA-jev postane igra.

Uporabnost, izgled ter jasnost in zanimivost so torej tisti elementi, katerim morate pri snovanju vaših CTA-jev vedno posvetiti dovolj pozornosti. Z jasnimi navodili, razumljivostjo in privlačnim dizajnom vaših CTA-jev boste brez težav zvišali njihovo klikanost in posledično tudi stopnjo konverzije.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem DOMINATUS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri DOMINATUS d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem DOMINATUS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več