Računalništvo, telefonija
18.04.2016 13:17
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj (NE) storiti, ko ostanete brez podatkov?

Kaj (NE) storiti, ko ostanete brez podatkov?
Kaj (NE) storiti, ko ostanete brez podatkov?

Vsak svoje podatke ceni na drugačen način, vsi pa se stopnje ranljivosti in odvisnosti zares zavedamo takrat, ko je prepozno. Reševanje podatkov je sicer dosegljiva izbira tudi pri nas, vsekakor pa pridejo prav tudi napotki, kako ravnati, ko ostanete brez podatkov.

Preverite 5 nasvetov, s pomočjo katerih boste bistveno povečali rešljivost svojih podatkov ter zmanjšali čas oziroma strošek posega:

  1. Če pade disk, ga ne zaganjajte: V primeru padca/udarca, diska ne priklapljajte oziroma zaganjajte, saj se lahko poškodba v tem primeru razširi do mere, da podatki niso več rešljivi.
  2. Disk klika? Ne odpirajte: Če slišimo klikanje v disku nikakor ne smemo le-tega odpirati oziroma dvigati pokrova diska in upati, da bomo napako odpravili z Youtube nasveti.
  3. Ne prepisujte poškodovanih diskov: V primeru, da je disk še vedno odziven, uporabniki ali serviserji pogosto uporabijo orodja za kopiranje (Ghost, Acronis, ipd.), ki pa ob napaki pogosto vztraja pri isti točki, kar lahko privede do hujše poškodbe površine oz. bralnih glav, če vztrajamo ure ali dneve brez vidnega napredka.
  4. Ne formatirajte diska: Če operacijski sistem ponudi format diska ali »system restore« (obnovitev), nikakor ne smemo klikniti YES, kajti s tem prepišemo del podatkov. Reševanje prepisanih podatkov pa ni možno oziroma je na voljo zgolj varnostnim službam.
  5. Ne menjujte elektronike: Če se disk ne odziva (okvara elektronike) preprosta menjava le-te ne zadošča.

Ti nasveti so torej le nasveti, česa NE smete storiti, v vsakem primeru pa priporočamo, sploh, če so vam podatki dragi, obisk strokovnjakov za reševanje podatkov.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANNI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ANNI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANNI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več