Računalništvo, telefonija
03.09.2015 12:38
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj pomeni CE in kako ga pridobim?

Večina izdelkov, ki se prodajajo na enotnem gospodarskem prostoru Evropske unije, mora nositi oznako CE, ki označuje skladnost izdelka z evropsko zakonodajo na področju varnosti, zdravja in varovanja okolja.
Kaj pomeni CE in kako ga pridobim?
Kaj pomeni CE in kako ga pridobim?

Oznaka CE je kratica besedne zveze francoskega izvora (Conformité Européene) in v prevodu pomeni Evropska skladnost. Obstaja vrsta namenskih direktiv in kar nekaj t. i. harmoniziranih standardov, ki določajo način delovanja, obliko, varnost, sestavo itd. izdelkov, za katere je ob njihovem upoštevanju dovoljena prodaja znotraj prostora EU. Na ta način se je evropski prostor poenotil v smislu enakih krovnih kriterijev, ki uporabnikom zagotavljajo varno uporabo izdelkov (seveda je potrebno hkrati v obzir vzeti še navodila za uporabo in ravnati skladno z njimi). Na tržišču se pojavljajo izdelki s ponarejeno oznako CE, zato previdnost ni nikoli odveč. Z namestitvijo oznake CE na izdelek proizvajalec (ali distributer) prevzame polno odgovornost za to, da je izdelek skladen z vsemi zakonskimi zahtevami in standardi.

Kdo preverja skladnost oznak CE?

Skladnost oznak CE največkrat preverjajo potrošniki. V primeru zlorabe oznake ali namestitve ponarejene oznake lahko potrošniki o tem obvestite državni organ, ki je pristojen za določen izdelek (Tržni inšpektorat RS, Zdravstveni inšpektorat RS). Vse izdelke, ki se uvozijo iz drugih držav v EU, pri vstopu v državo pregledajo carinski organi – to pa ne velja za izdelke, ki jih uvažajo fizične osebe za lastno uporabo. Carinska uprava take izdelke zadrži; če pa ugotovi, da imajo izdelki značilnosti, na podlagi katerih je mogoče sklepati na obstoj nevarnosti za zdravje in varnost potrošnikov, o tem obvesti tudi pristojne organe.

Kazni!

Najbolj pogosto se preverjanje skladnosti izdelka izvaja, kadar pride do nesreče pri uporabi naprave ali do okvare naprave na način, ki bi lahko (ali pa je) ogrozil varnost uporabnikov in okolja. Postopki, ukrepi in kazni za izdelke brez oznake CE ali s ponarejeno oznako CE so sicer odvisni od veljavnih upravnih, civilnih in kazenskih nacionalnih predpisov. Glede na težo kršitve se gospodarske subjekte lahko kaznuje z denarno kaznijo in v nekaterih primerih tudi z zaporom.

Kdo in kako lahko pridobi oznaka CE?

Kot že rečeno, je treba z oznako CE opremiti malodane vse izdelke, ki se pojavljajo na prodajnih policah. Natančneje oziroma glede na vrsto izdelka so skupine in značilnosti izdelkov navedene v direktivah. Oznako CE ali bolje rečeno zakonsko določene postopke in s tem povezano dokumentacijo morajo izvesti vsi proizvajalci, ki svoje izdelke prodajajo na ozemlju EU. Kadar neko podjetje na trgu nastopa le kot zastopnik izdelka, proizvedenega v tujini, recimo na Kitajskem, mora ta izdelek prav tako nositi oznako CE. V tem primeru lahko za vse potrebno za zagotovitev skladnosti poskrbi tudi zastopnik oziroma distributer. Predpisana dokumentacija mora biti pripravljena v jeziku, ki ga kupci na trgu razumejo oziroma v njihovem domačem jeziku. Gre za navodila za uporabo, tehnične specifikacije, izjavo o skladnosti, garancijsko izjavo ipd.

Ne odlašajte in preverite, ali je oznaka CE potrebna tudi za vaše izdelke. Za vas bomo pripravili vso potrebno dokumentacijo in vas vodili skozi postopek pridobitve oznake CE. Za več informacij in vprašanja smo dosegljivi na spodnjih kontaktih! (P.R.)

Avtor: Andrej Zupan, svetovalec, Eudace, d.o.o.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem EUDACE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri EUDACE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Informacijska varnost in najpogostejša varnostna tveganja v podjetjih

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem EUDACE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več