Računalništvo, telefonija
24.04.2015 14:23

Deli z drugimi:

Share

Zgodba o napredku robotov

Roboti postajajo vedno pomembnejši člen naših življenj, tako v poslovnem svetu, kot v zasebnosti. Njihovo število se povečuje iz leta v leto, pomagajo nam v številnih segmentih med drugim v avtomobilski industriji, zdravstvu, financah in pri dostavi pošte, na drugi strani pa naj bi tudi v večji meri pripomogli k počutju ostarelih in pomagali v gospodinjstvih.
Virtualna asistentka Zdenka je del računovodskega sistema Accounting Box - ProGRAM
Virtualna asistentka Zdenka je del računovodskega sistema Accounting Box - ProGRAM

Njihovo število tudi vztrajno narašča, samo v Sloveniji naj bi za potrebe industrije koristili preko 1500 robotov (v svetu preko milijon in pol). V nekaterih segmentih so trenutno bolj uveljavljeni kot v drugih (na veliko jih uporablja npr. avtomobilska industrija), vsekakor pa umetna inteligenca raste in se razvija na vseh področjih, prav tako pa se kažejo vedno nove možnosti za njen napredek. Eno izmed zanimivih, celo malce presenetljivih, področij so tudi finance. Umetna inteligenca dejansko ni več primerna zgolj le za kratka sporočila, ampak algoritmi lahko sestavijo besedilo, upoštevajo kontekst (znajo razumeti vprašanja) in vanj vstavijo celo humor.

Del te zgodbe je tudi virtualna asistentka Zdenka, v tem trenutku že del računovodskega sistema Accounting BoxProGRAM. Zdenka na vaša vprašanja odgovarja v naravnem jeziku (slovenščini), njena dodana vrednost pa je v tem, da ne obvlada le razlage posameznih funkcij temveč zna besedilna vprašanja spremeniti v ustrezne poizvedbe in jih predstaviti v primerni obliki. Pa naj bo to kot poročilo, graf ali odgovor v obliki stavka. Ima torej dejansko sposobnost razumevanja, spraševalcu (npr. podjetniku) pa hitro odgovori na vprašanja, ki ga zanimajo, recimo: “Katere račune je treba plačati danes” ali “Kakšna je obveznost za davek ta mesec?”. Seveda je Zdenka dostopna vse ure v dnevu in vse dni v letu, mogoče pa o je uporabljati tudi na tablicah in pametnih telefonih.

Lahko bi dejali, da se izpolnjujejo napovedi iz znanstvenofantastičnih filmov, kjer se ljudje dejansko pogovarjajo z roboti.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Pronet Kranj, d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Pronet Kranj, d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Pronet Kranj, d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35