Računalništvo, telefonija
11.10.2017 16:15
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako izbrati računalnik za šolo?

Vsak šolar, dijak in študent za uspešno opravljanje učnih nalog danes potrebuje tudi spodoben računalnik.
Kako izbrati računalnik za šolo?
Kako izbrati računalnik za šolo?

V osnovnih in srednjih šolah ter tudi na fakultetah se je že začelo novo šolsko leto. To za učence, dijake in študente pomeni nove domače naloge, seminarske naloge, projekte in veliko učenja. Če smo včasih za to rabili le svinčnik, nalivnik, barvice, zvezek in kakšen šeleshamer, pa danes ne gre več brez računalnika, ki mora biti poleg urejevalnika besedil zmožen tudi procesiranja kakšnih zahtevnejših nalog (npr. obdelave slik in videoposnetkov).

Seveda pa to lahko hitro pomeni tudi precejšen strošek, ki šolarja ali njegove starše precej udari po žepu. Sploh če se v nakup odpravijo nepripravljeni in nepodučeni. Če imate žepe brez dna, potem seveda ni problema. Pač kupite najboljše, kar je na voljo, in se s tem ne obremenjujete pretirano. Če bi pri nakupu radi prihranili kakšen evro, pa smo za vas pripravili nekaj uporabnih nasvetov.

Prenosnik ali namizni računalnik?

Prva dilema lahko nastane že pri izbiri tipa računalnika. Kupiti prenosnik, ki je sicer morda nekoliko manj zmogljiv, a ga je precej lažje prenašati naokoli, ali okornejši namizni računalnik z bolj zmogljivo opremo? Vsak ima svoje prednosti in slabosti, izbira pa je odvisna od tega, za kaj ga boste potrebovali. Če nekoliko posplošimo, se v večini primerov izkaže, da študentom nekoliko bolj odgovarjajo prenosniki, saj so bolj mobilni, dijakom v srednjih in učencem v osnovnih šolah pa namizni računalniki, saj še niso tako samostojni in ne hodijo toliko okoli, kar pomeni, da računalnik bolj kot ne uporabljajo le doma.

Kakšen prenosnik?

Če se boste odločili za prenosnik, potem to verjetno pomeni, da ga potrebujete, ker ga boste prenašali s sabo. V duhu tega velja torej najprej izbrati ustrezno velikost prenosnika. Optimalni za udobno delo, ki so hkrati tudi dovolj prenosljivi, so tisti s 13 do 15-palčnimi zasloni. Večji od tega znajo biti že pošteno nerodni za prenašanje naokoli. Za 17-palčnimi se velja ozreti le v primeru, da boste računalnik uporabljali predvsem kot delovno postajo za grafično obdelavo in risarske programe, sicer pa raje ostanite pri skromnejših merah. Tudi kar se tiče teže.

Ker za običajne šolske naloge ne potrebujete najbolj napredne mašine, ni nujno, da izberete takšno z najbolj zmogljivo grafično kartico in procesorjem. Več kot dovolj bo Intelov procesor Core i5 ali kakšna AMD-jeva ustreznica (na primer Ryzen 5), če bi radi prišli skozi ceneje, pa so solidni tudi procesorji Core i3, Pentium in Celeron. Zadnja dva sta primerna predvsem za lažje delovne opravke, torej pisanje besedil in brskanje po spletu. Poleg solidnega procesorja niti pod razno ne pozabite na delovni pomnilnik in prostor za shranjevanje. 4 gigabajte delovnega pomnilnika je minimum, super pa je, če jih ima vsaj 8. Pri disku je najbolje izbrati SSD, saj precej pohitri delovanje, vendar pa lahko tudi podraži ceno računalnika, poleg tega pa ima navadno manj prostora kot običajen trdi disk. Če bi radi prihranili nekaj denarja in če boste na disk shranjevali veliko večpredstavnostnih datotek, izberite drugega, ima naj vsaj 1 terabajt prostora, velja pa razmisliti tudi o kombinaciji obeh diskov. Več o tem izveste pri izkušenem prodajalcu računalniške opreme PoceniPC.com.

Pomembna komponenta pri prenosnikih je tudi baterija. Če je le mogoče in ne presega vašega proračuna, izberite takšnega z baterijo, ki zdrži vsaj 3 ure, prenosnik pa naj ima tudi čim boljše možnosti povezovanja (USB, HDMI, Wi-Fi, bluetooth itd.). Prenosnik s konfiguracijo, ki smo jo predstavili, vas bo stal okoli 700 evrov, če kupite dobro ohranjenega rabljenega ali tovarniško obnovljenega pri PoceniPC.com, pa tudi precej manj.

Kakšen namizni računalnik?

Podobna zgodba glede konfiguracije velja tudi za namizni računalnik. Tudi tu glejte, da ima vsaj procesor Core i5, najmanj 4 gigabajte delovnega pomnilnika in disk z enim terabajtom prostora. Takšno konfiguracijo boste pri namiznem računalniku plačali manj kot pri prenosniku, kar pomeni, da če imate večji proračun, lahko te specifikacije še nekoliko nadgradite. Prva investicija naj bo podatkovni pogon SSD (vsaj 250 GB), ki precej pohitri delovanje. Takoj za tem pa se splača dokupiti še nekaj RAM-a in morda kakšno solidno grafično kartico (GeForce GTX 1060 ali Radeon RX 570), če nameravate igrati tudi igre.

Pri namiznem računalniku seveda ne gre pozabiti na periferno opremo, saj je brez nje le drag obtežilnik za papir. Monitor naj v diagonalo meri vsaj 20 palcev in naj ima ločljivost 1.920 x 1080 slikovnih pik, tipkovnica in miška pa naj bosta udobni za uporabo (testirajte pred nakupom). Danes lahko dobre dobite že zelo poceni, skupaj že za 20 do 30 evrov.

Vprašajte strokovnjake

Podrobno vam bodo pri nakupu računalnika znali svetovati pri zanesljivem in zaupanja vrednem trgovcu z računalniško opremo PoceniPC.com. Njihova ponudba je zelo obširna, saj poleg tovarniško obnovljenih prenosnih in namiznih računalnikov ponujajo tudi rabljene. Obe varianti se lahko izkažeta za odlično kupčijo, saj zagotavljata precej nižje cene, ob tem pa so računalniki vseeno opremljeni z zmogljivimi komponentami. Poleg tega pa vam pri PoceniPC.com na čisto vse produkte nudijo možnost nadgradenj, enoletno garancijo in možnost vračila izdelkov.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INSIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INSIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INSIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50