23.01.2014 08:39

Kako šifrirati občutljive podatke?

Nešifrirani občutljivi podatki predstavljajo enega največjih izzivov informacijske varnosti. Posledice izgubljenih ali ukradenih zasebnih in poslovnih podatkov so lahko usodne. Najhujše lahko prepreči le ustrezno šifriranje podatkov.
Ključ do večje varnosti podatkov: IndependenceKey švicarskega podjetja Quantec

Varovanje podatkov v času NSA PRISM

Že leta 1999 je nekaj vznemirjenja povzročilo razkritje skritih vrat (API) v Microsoftovih operacijskih sistemih, prek katerih naj bi ameriška NSA vzpostavljala neposreden prikriti nadzor nad računalnikom. Sledilo je razkritje programa NSA PRISM, nedavno razkritje namenskih skritih vrat v usmerjevalnikih Cisco, Linksys in Netgear ter ostalih podobnih programov ali skritih vrat za pridobivanje podatkov.

Uporabniki interneta se lahko upravičeno sprašujejo, ali so njihovi osebni ali poslovni podatki na internetu sploh kako lahko še varni.

Ne zaupajte nikomur

Tuje obveščevalne službe morda niso največja težava za poslovni svet, velja pa, da v njem zagotovo niso samo prijatelji. Pridobljena znanja ter poslovne načrte in poslovne povezave je zato smiselno ustrezno ščititi. Ali zares lahko zaupate svojemu telekomunikacijskemu operaterju, da morda tam ne odtekajo podatki? Enako vprašanje velja pri uporabi oblaka in shranjevanju podatkov v njem. Oblak je hiter in preprost za uporabo. Pa vendar ni vedno jasno, kako dobro so podatki tam ščiteni.

Recept za učinkovito varovanje podatkov je preprost: ne zaupajte nikomur in sami prevzemite odgovornost za ustrezno varovanje!

Šifriranje

Z ustreznim šifriranjem je mogoče nepooblaščeno prestrezanje podatkov precej otežiti. Šifrirni ključ USB IndependenceKey podjetja Quantec iz Švice (www.independencekey.com) predstavlja vsestransko varnostno napravo za izvajanje močnega strojnega šifriranja podatkov in komunikacij po AES. S to edinstveno napravo je mogoče zares učinkovito in varno posredovati, deliti in hraniti občutljive podatke na različnih pomnilniških medijih in v oblaku ter varno komunicirati prek VOIP.

Ko je ključ USB IndependenceKey vstavljen v računalniku, preprosto z desnim klikom miške izvedemo šifriranje particije, mape ali datoteke. Za varno posredovanje podatkov v oblak zašifrirano mapo ali datoteko preprosto odložimo v oblak (Dropbox, SkyDrive, Google Drive ipd.). Šifriranje in dešifriranje samodejno opravi ključ USB IndependenceKey.

Za varno posredovanje podatkov morata tako tisti, ki posreduje, kot tudi tisti, ki prejema podatke, imeti IndependenceKey. S pripadajočim programom lahko sami določimo, katerim stikom, ki imajo ključ IndependenceKey, želimo omogočiti dešifriranje in dostop do poslanih podatkov (priponka v elektronski pošti, mapa ali datoteka).

Na ključu IndependenceKey se nahaja tudi vtičnica USB, v katero je mogoče preprosto priključiti navaden pomnilniški ključ USB ali zunanji prenosni disk in nanju zašifrirati podatke.

V vtičnico USB na ključu IndependenceKey je mogoče priključiti tudi slušalke z mikrofonom za varno komunikacijo prek VOIP.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CREAPLUS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CREAPLUS d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CREAPLUS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si