13.04.2016      11:57
SEO in SEM

Kakšna je razlika med SEO in SEM?

Verjetno ste se vsi, ki niste »iz foha« in ste se pogumno podali v spletno prodajo, slej ko prej srečali z različnimi kraticami in izrazi. ROI, ROR, CTR, CPA, CPM, retargeting, bounce, funnel, utm_campaign, unique session in še malo morje drugih izrazov.

Če bi hoteli razložiti vse te izraze, bi lahko napisali mini (ali maxi :)) slovar, ki ga zaradi njegove dolžine najverjetneje ne bi prebral skoraj nihče. Da ne bo preveč stvari na 1×, smo se odločili, da vam tokrat obrazložimo razliko med SEO (search engine optimization oz. optimizacija strani za iskalnike) in SEM (search engine marketing oz. iskalni marketing). Za pomoč smo prosili ekipo Dominatusa, kjer so nam razliko obrazložili na primeru – ne boste verjeli - hrane. :) Kot so v smehu dejali, je hrana nekaj, kar vsi vsakodnevno potrebujemo, zato bi morali koncept vsi brez težav razumeti.

Predstavljajte si, da ste xyz spletna stran. Da preživite, potrebujete hrano. Tako kot v resničnem življenju, tudi tukaj velja, da mora biti prehranjevanje redno in zdravo. Vaša hrana je promet oz. obiskovalci, ki vas na spletni strani obiščejo. Obstajata 2 načina, s katerima lahko dobite potrebno hrano:

1. SEO
  2. SEM

Kakšna je razlika med njima?

Tako SEO kot tudi SEM vam zagotavljata obiskovalce. Razlika med njima je v tem, kako se vi kot spletna stran prikazujete na strani z iskalnimi rezultati;

• SEO vas prikaže med organskimi (neplačljivimi) rezultati (glej sliko)
  • SEM pa vas prikaže med plačljivimi oglasi nad organskimi zadetki (glej sliko)

Če se vrnemo nazaj k hrani...

SEM si najlažje predstavljate tako, kot da bi naročili že pripravljeno hrano na dom. Deluje po sistemu PPC (pay-per-click oz. plačilo na klik) oz. sistemu »več kot poješ, več plačaš«.

SEO pa si najlažje predstavljate kot hrano, ki ste jo sami pridelali na vzgojenem drevesu na vrtu za hišo. Predstavlja namreč pazljivo pripravo različnih vsebin na strani – te vsebine so sadike, ki sčasoma s skrbnim »zalivanjem« in negovanjem zrastejo v hrano.

SEM ali SEO oz. prednosti doma pridelane hrane nad že pripravljeno hrano

SEM ima 2 ključni prednosti pred SEO:

1. Izvedba je veliko hitrejša. Če vaša stran potrebuje nove obiskovalce, jih lahko dobite praktično takoj – naročite hrano, ki vam nemudoma poteši lakoto.
  2. V primeru, da vaš budget oz. finance niso težava, so vse ključne besede, ki vam generirajo obisk strani, enako dostopne. Tako lahko poljubno izberete tiste, za katere želite, da vam generirajo obisk strani. Če torej želite zamenjati hamburger iz fast fooda z drago francosko kulinariko, lahko, če imate seveda denar, to brez težav tudi storite.

Prav tako pa ima tudi SEO svoje prednosti:

1. Kljub temu, da so rezultati SEO precej počasnejši od SEM, pa so dolgotrajnejši. S pomočjo SEO-ta si zgradite prepoznavnost, ki ostane z vami za vedno. Če npr. poleg vrta posadite drevo, bo najprej minilo nekaj let, da zraste. Ko pa bo zrastlo, pa vam bo konstantno prinašalo hrano.
  2. Za razliko od SEM je SEO precej cenejši. Odvisen je od vsebin, ki jih pripravite za vašo stran. Če imate ustrezno znanje, s katerim lahko dobro optimizirate vsebine, vas lahko to stane le nekaj minut dnevno. Da posadite drevo, ki vam bo dolgoročno redno nosilo hrano, torej ne potrebujete veliko dela z njim in tudi sprotno zalivanje boste precej hitro opravili.
  3. SEO deluje 24/7. Ja, SEO ne pozna praznikov, vikendov in počitka nasploh. J Če boste lačni in bo vaša najljubša restavracija z dostavo zaprta, vam bo vaše SEO drevo še vedno obrodilo hrano, s katero boste lahko potešili svojo lakoto.

Kaj je bolj primerno zame?

Na tem mestu si zastavite preprosto vprašanje: Ali je zame boljše, da posadim drevo, ali naročim hiter in enostaven obrok?

Če si gradite posel na spletu, ki dolgoročno potrebuje veliko rednega prometa, potem posadite drevo (SEO).

Če postavljate spletno stran za krajši projekt, ki ga boste v bližnji ali nekoliko manj bližnji prihodnosti končali, potem naročite hiter obrok (SEM).

V večini primerov pa je optimalna uravnovešena izbira obeh možnosti. Predlagamo vam, da začnete razmišljati v razmerju 80/20. Kateri predstavlja glavnino? Tisti, ki je bolj primeren za vaš posel oz. poslovni model. Skrbno spremljajte podatke in razmerje prilagodite glede na rezultate in informacije, ki jih dobivate iz podatkov.

Tako SEO kot tudi SEM sta odlični metodi za pridobivanje prometa na strani – le uporabljamo ju nekoliko drugače. Če niste prepričani, kliknite tukaj in jim sporočite, kje vas čevelj žuli. Z veseljem vam bodo pomagali sestaviti jedilnik, ki bo najbolj ustrezal vašem željam.

Povezave:Dominatus d.o.o.

Boste uporabljali Uber, ko ta pride v Slovenijo?

Uber prihaja v Slovenijo!

Spoznajte kolo, ki lahko doseže 145 kilometro... 2
Justin.Forfunky  |  "198 vatov električne energije"vat je en...
Eksplodiral še »varen« Galaxy Note 7! Začetek... 7
Justin.Forfunky  |  Če se Nokia vrne s težavnimi telefoni, j...
Eksplodiral še »varen« Galaxy Note 7! Začetek... 7
secerko  |  Funkcijo molotovka imajo tudi modeli edg...
Preklopni Galaxy S7 vam bo vzel dih! 41
razerznak  |  pufar , Haha... ker lažnjivi brezjajčni...
Hologramski zaslon je lahko vaš že za 890 evr... 2
Justin.Forfunky  |  Mlečne zobe običajno odnese miška.