Računalništvo, telefonija
14.11.2015 11:30

Deli z drugimi:

Share

Droni: Tveganja z vidika zasebnosti in varnosti z novimi letečimi pametnimi napravami

Podjetje Palsit D.O.O., od 18. do 20. novembra 2015, v Novi Gorici, že 13. leto zapored organizira največji dogodek s področja informacijske varnosti v Sloveniji - konferenco INFOSEK, kjer bo mag. Andrej Tomšič, Informacijski pooblaščenec RS, predstavil s kakšnimi tveganji z vidika zasebnosti in varnosti se soočamo ob vse pogostejši rabi brezpilotnih letalnikov (dronov).
Droni: Tveganja z vidika zasebnosti in varnosti z novimi letečimi pametnimi napravami
Droni: Tveganja z vidika zasebnosti in varnosti z novimi letečimi pametnimi napravami

V zadnjem času se zaradi cenovne dostopnosti čedalje bolj širi uporaba brezpilotnih letalnikov (dronov) – uporabljajo jih tako posamezniki, kot medijske hiše in podjetja, ki nudijo geodetske storitve.

Brezpilotni letalniki omogočajo številne koristne možnosti uporabe za hitro in varno ukrepanje pri naravnih nesrečah (požari, poplave, plazovi ipd.), nadzor nad infrastrukturnimi objekti (rafinerije, daljnovodi, plinovodi, jezovi in podobno), medijsko poročanje, umetniško ustvarjanje, naloge s področja policije, obrambe in obveščevalne dejavnosti ter številne druge uporabe.

Trenutno še neregulirana uporaba takšnih letalnikov pa po drugi strani predstavlja grožnjo varnosti, enakopravnemu nastopanju na trgu, možne pa so tudi posledice pri pravicah do varstva osebnih podatkov in zasebnosti.

Brezpilotni letalniki so lahko opremljeni z različnimi senzorji, ki zajemajo podatke (od slike, videa, lokacije, itd.), med katerimi se lahko za različne namene zbirajo tudi osebni podatki velikega števila posameznikov brez njihovega vedenja in ustrezne pravne podlage.

Določene uporabe brezpilotnikov imajo lahko neznatne vplive na pravico zasebnosti (npr. nadzor plinovodov), pri drugih pa so lahko posegi v človekove pravice grobi in obsežni (zlasti pri uporabi v gosto naseljenih področjih, zbiranje podatkov o posamezniku s strani medijskih hiš ali pa nadzor množičnih zborovanj s strani organov pregona in uporaba s strani obveščevalnih agencij).

Kako torej ustrezno regulirati uporabo dronov, da bi lahko izkoristili njihove prednosti, a obenem ohranili pravico do zasebnosti – pravico, da nas pustijo na miru?


Podrobneje vas bo o tej tematiki seznanil mag. Andrej Tomšič, Informacijski pooblaščenec RS, v četrtek, 19.11.2015, v Hotelu Perla, v Novi Gorici, na uvodnem predavanju konference INFOSEK.

Več informacij na spletni strani www.infosek.net.

Vabljeni v našo družbo!


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PALSIT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri PALSIT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Konferenca INFOSEK, 21. - 23. 11. 2012

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PALSIT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več