04.06.2014 12:10
Posodobljeno 10 let nazaj.

Kam gre Microsoft s strežnikom SharePoint?

..Čeprav nekateri vztrajno trdijo, da so konference izguba časa in da gredo očetje daleč od doma le, da se jim ni treba preveč ukvarjati z otroki, to ni popolnoma res..
PowerView poročilo izdelano v Excel in objavljeno na SharePoint strežniku

Ekipa podjetja Virtua IT je na letošnji evropski konferenci SharePoint (ESPC14) v Barceloni izvedela veliko zanimivega in se naučila marsičesa novega.

Eno od presenečenj je bil Excel. Morda se je malce kazalo že prej, ampak zdaj je čisto očitno: Excel postaja osnovno orodje BI (Business Inteligence ali poslovno analitično). To se niti ne zdi tako nenavadno, saj Office prinese podjetju Microsoft kar zajeten del prihodkov. Verjetno je torej smiselno to ohranjati ali povečevati, kar pa zahteva dodajanje novih in novih funkcij. Očitno so pri Microsoftu ocenili, da bo t. i. »personal BI« naslednja pomembna zadeva v industriji IT in ga tako vgradili v njihov najpomembnejši izdelek, SharePoint.

Povejmo torej na kratko, kaj je čudež, imenovan »personal« ali »self service BI«. Gre za funkcionalnosti, ki so bile prej na voljo le v strežnikih OLAP, sedaj pa jih je mogoče izvajati brez njih, in to celo na prenosnih računalnikih. Ne gre le za to, da so sedaj računalniki toliko bolj zmogljivi, preboj je naredila nova tehnologija shranjevanja podatkov v tabele, imenovana VertiPaq. Te živijo v spominu RAM in so močno stisnjene, visoko stopnjo stiskanja pa dosežejo tako, da podatkov ne stiskajo v vrsticah, temveč v stolpcih tabel. Ta način deluje odlično v primerih, ko podatki v posameznih stolpcih nimajo tako zelo velikega nabora vrednosti. Takih podatkov je v realnem svetu veliko, recimo v prodaji, statistikah prebivalstva, geopodatkih itd. Ocenjuje se, da na ta način lahko ustrezno obravnavamo do 95 % različnih podatkov, ki jih poslovni analitiki srečujejo pri svojem delu.

Kako to poteka v praksi? Enostavno. V programu Excel 2013 omogočimo vtičnika PowerPivot in PowerView, ki sta že nameščena, vendar ne omogočena (v nekaterih verzijah Office ju je potrebno dodatno namestiti, v verzijah Home & Business in Student pa nista omogočena). Nato v PowerPivot uvozimo nekaj deset milijonov zapisov in iz tega naredimo poročila. Na izjemni prezentaciji Rafala Lukawieckega smo videli primer z 62 mio zapisov, ki se je sortiral in filtriral v nekaj desetinkah sekunde, vse operacije z grafi in tabelami pivot so bile takojšnje. Res impresivno.

Toda to še ni vse …

Večje presenečenje nas je čakalo na predavanju »Access Apps for Business Users«, kjer je Chris McNulty pokazal novo reinkarnacijo storitve Microsoft Access, tokrat v navezavi s strežnikom SharePoint. Naj razložimo malo bolj podrobno.

Access je z nami že mnogo let. Menimo pa, da ne bo preveč daleč od resnice, če rečemo, da se ga približno tako dolgo tudi izogibamo. Verjetno je osnovni razlog v tem, da je bil zasnovan kot uporabniška aplikacija za reševanje izzivov, ki so sami po sebi večuporabniški. To nikoli ni bila prav dobra kombinacija.

Nekaj časa nazaj, verjetno s prihodom paketa Microsoft SharePoint 2010, je bilo mogoče baze Access prenesti v strežnik SharePoint, s čimer je odpadel problem enouporabniške aplikacije. Težava je bila v tem, da je bilo podprtih le nekaj funkcionalnosti, ki niso zares omogočale narediti kaj dosti. Microsoft pravi, da so to v novi verziji bistveno popravili. Ne upamo si z gotovostjo trditi, da ima prav, res pa je delovanje kar impresivno.

Kaj torej prinaša nov Access v povezavi s paketom SharePoint 2013?

Če smo čisto pošteni, je od prejšnje storitve Access pravzaprav ostalo le ime. Vse ostalo je drugačno že v zasnovi sistema.

Podatkovne baze Access v smislu posebne datoteke ni več. Baza na SQL 2012 in strežniku je glavna ovira, ki nam je do sedaj parala živce, zato v celoti odpade. [V1] Bivše forme (Forms), ki se sedaj imenujejo Views, so sicer nekoliko omejene, saj oblike ne moramo nastaviti na piksel natančno, videti pa je, da se da narediti precej. Morda zadeva sedaj še najbolj spominja na aplikacijo, ki je svoje življenje začela na operacijskem sistemu Mac: FileMaker.

Za boljši občutek, kakšen videz ima vse skupaj, si poglejte predstavitev na naslovu bit.ly/predst.

Kaj pa programiranje?

Access prinaša popolnoma nov programski jezik, ki je na prvi pogled videti relativno skromen. Očitno pa je, da pokriva osnovne uporabniške zahteve in da nima zelo strme krivulje učenja, ki je tako značilna za preostali ekosistem SharePoint. Še vedno pozna dogodke, kot sta OnDelete in OnLoad. Lahko izvajamo razna preverjanja, alarmiranja in obveščanja. Skratka dovolj, da je mogoče narediti precej kompleksne poslovne aplikacije.

Ključna prednost je v tem, da so podatki že v strežniku SQL in če bi želeli te zadeve na neki točki nadgraditi, ne bi imeli velikih težav.

Za zaključek bomo poskusili uganiti, kam bo šla ta zgodba v prihodnosti. Predvidevamo, da bo Access postal vezni člen, ki ga je poskušal Microsoft sedaj reševati z drugo aplikacijo – Infopath. Ta vezni člen povezuje dokumente (Word, Powerpoint itd.) z meta podatki in raznimi procesi. InfoPath tu ni bil prav dober. Uvajal je neko novo tehnologijo, programsko je bilo težko izvesti razne validacije in stvari, ki niso bile v začetku zamišljene. Verjetno je to tudi razlog, da je Microsoft najavil ukinitev InfoPatha. S tem je v ekosistemu SharePoint nastala praznina, ki jo bodo deloma zapolnile »front-end« tehnologije, kot je jQuery, za zahtevnejše vnose relacijskih podatkov pa bo na voljo Access. Žalosti nas le, da ga zaenkrat še niso uspeli upeti v »mašinerijo« WorkFlow, ki ostaja poglavje zase v serverju SharePoint.

[V1]?

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem VIRTUA IT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri VIRTUA IT d.o.o.

Logotip podjetja

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem VIRTUA IT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,

EPSON