Računalništvo, telefonija
09.04.2015 13:34
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kateri so najboljši zunanji diski v 2015?

Se strinjaš, da prepogosto pozabljamo na varnostno shranjevanje in arhiviranje svojih digitalnih datotek, na katerih hočeš nočeš danes temelji velik del našega življenja? Pravzaprav gre za podobno stvar kot pri avtomobilskem zavarovanju – potrebuješ ga, čeprav upaš, da ti ga nikoli ne bo treba uveljaviti. Vendar nov avto vedno lahko kupiš, izgubljenih datotek in s tem povezanih spominov pa žal ne moreš nikoli dobiti nazaj.
Kateri so najboljši zunanji diski v 2015?
Kateri so najboljši zunanji diski v 2015?

Dobra novica je, da lahko svoje datoteke zelo enostavno zaščitiš – na zunanjem trdem disku, ki je relativno poceni in enostaven za uporabo. Pomena varnostnih kopij se zaveda vedno več uporabnikov. Na portalu ceneje.si ugotavljajo, da je v kategoriji računalniške opreme po številu ogledov na prvem mestu prav prenosni trdi disk. Natančneje gre za disk WD Elements 1TB, ki je na voljo v kar 14 različnih trgovinah že od malo pod 65 evri dalje. Priljubljenost tega prenosnega diska lahko pripišemo enostavni prenosljivosti in praktičnosti, saj je izredno lahek in na voljo v dimenzijah, ki jih lahko vsakdo pospravi kar v žep.

Katera znamka prenosnega diska?

Na ceneje.si med najbolj priljubljenimi znamkami med potrošniki beležijo WD, Samsung, iStorage, Toshibo in Verbatim, uporabniki portala pa največ brskajo med eno- do triterabajtnimi diski v cenovnem razredu od okoli 60 evrov do 100 evrov. Potrošniki očitno dajejo velik poudarek na varnost, saj je med bolj priljubljenimi modeli tudi zunanji disk iStorage diskGenie z vgrajeno tipkovnico za vnos kode PIN.

Tuje spletne strani med najboljšimi proizvajalci zunanjih diskov letošnjega leta navajajo znamke Seagate, Lacie, WD in Toshiba. Raziskava, ki jo je v lanskem letu opravilo podjetje Backblaze (sicer na navadnih trdih diskih) na znamkah Hitachi, Seagate in WD, kaže, da ima med njimi Hitachi najmanjšo verjetnost, da se bo disk pokvaril v obdobju 12 mesecev. Na drugem mestu je znamka WD, medtem ko se je izkazalo, da je znamka Segate precej manj zanesljiva, saj se diski začnejo po 18 mesecih delovanja kvariti v precej večji meri kot pri drugih dveh proučevanih znamkah.

Trenutno najboljši zunanji diski?

Med Amazonovimi prodajnimi uspešnicami je na samem vrhu disk Seagate Expansion 1TB, ki ga uporabnik enostavno priključi na računalnik in ga že lahko uporablja, zaradi podpore USB 3.0 pa se ponaša tudi z visoko hitrostjo prenosa podatkov. Takoj za njim je po prodaji zunanji disk Toshiba 1TB Canvio Basics USB 3.0, ki je prav tako zelo enostaven za uporabo, saj ne zahteva nikakršne programske opreme, poleg tega pa ponuja enoletno Toshibino garancijo.

Kot absolutni zmagovalec na lestvicah najboljših desetih izdelkov v posamični kategoriji je za letošnje leto naveden zunanji disk WD My Passport, ki ponuja optimalen shranjevalni prostor v tankem, lahkem ohišju in hiter prenos podatkov z vmesnikom USB 3.0. Navdušenje delijo tudi slovenski potrošniki, saj je na ceneje.si disk My Passport med desetimi najbolj gledanimi modeli.

Trije koristni nasveti za večjo varnost podatkov

  1. Pred nakupom zunanjega diska razmisli, kolikšno kapaciteto potrebuješ. Številko raje zaokroži navzgor, da si zagotoviš nekaj rezerve.
  2. Izberi trdi disk z vmesnikom USB 3.0. Tudi če tvoj računalnik še ne podpira vmesnika USB 3.0, ga bo treba nekoč zamenjati, ti vmesniki pa postajajo vse bolj razširjeni.
  3. Zagotovi si samodejno varnostno kopiranje datotek. Nakup prenosnega diska je sicer odličen prvi korak k večji varnosti, a ti nič ne pomaga, če ga pozabiš uporabiti. Samodejna varnostna programska oprema te reši takšnih nevšečnosti.

Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več