Računalništvo, telefonija
22.12.2011 12:43

Deli z drugimi:

Share

Kiber grožnje v letu 2012

Navade uporabnikov in način uporabe tehnologij narekujejo trende razvoja novih škodljivih programov. V prihodnjem letu lahko zato pričakujemo prevlado groženj za pametne telefone in več lokaliziranih napadov.
Kiber grožnje v letu 2012
Kiber grožnje v letu 2012

Pametni telefoni so tiste mobilne naprave, s katerimi se lahko povezujemo na splet, dostopamo do elektronske pošte, družimo v socialnih omrežjih in s katerimi lahko opravljamo tudi elektronsko bančništvo. Teh naprav je po svetu že več kot pet milijard.

Med operacijskimi sistemi, ki jih pametni telefoni poganjajo, prevladuje Android s 43 odstotnim tržnim deležem. V letu 2012 lahko za omenjeni operacijski sistem pričakujemo povsem nove grožnje in nove različice že znanih groženj. Med avgustom 2010, ko je bil odkrit FakePlayer – prvi trojanski konj za platforme Android in novembrom 2011 je bilo za omenjeno platformo odkritih 41 resnih groženj. Kar 65 odstotkov teh groženj je bilo odkritih v zadnjih petih mesecih, kar nakazuje trend za leto 2012:

  • 30 odstotkov groženj je bilo možno prenesti z Android Marketa,
  • 37 odstotkov predstavljajo SMS trojanski konji,
  • 60 odstotkov škodljive kode ima karakteristike botnetov, ki napadalcem omogoča oddaljen nadzor nad okuženo napravo.

Poleg groženj za pametne telefone lahko v letu 2012 pričakujemo še:

  1. Do konca prihodnjega leta bo Windows 7 z 42 odstotki tržnega deleža postal najbolj razširjen operacijski sistem na svetu (statistika analitske hiše Gartner). S prvega mesta bo končno padel Windows XP, kar bo zagotovo prineslo določene spremembe pri načinu pisanja in širjenja novih groženj. Novejši operacijski sistem ima naprednejše varnostne mehanizme, kar pomeni, da so tudi grožnje za ta operacijski sistem tehnološko bolj napredne, da se lahko izognejo varnostnim mehanizmom. Predvidimo lahko razvoj bolj kompleksnih škodljivih programov, ki bodo usmerjeni v operacijske sisteme, kot sta Windows 7 in Windows 8. To velja tudi za 64‑bitne operacijske sisteme.
  2. Pričakujemo lahko več lokaliziranih napadov. Kiberkriminalci znajo izrabiti lokalne incidente v svojo korist, največkrat s pomočjo socialnega inženiringa. Pri nas lahko pričakujemo še več ribarskih napadov (phishinga), s katerimi želijo napadalci pridobiti uporabniške podatke za prijavo v spletne banke.
  3. Ena od posledic migracije uporabnikov z Windows XP na Windows 7 bo verjetno tudi zaton računalniškega črva Conficker. Ta je izbruhnil novembra 2009 in hitro postal najbolj znan črv v zadnjih letih, saj se med najbolj pogoste grožnje po celem svetu uvršča že kar tri leta. Tehnologija ESET Live Grid pa že kaže, da se delež Confickerja opazno zmanjšuje.
  4. Pričakujemo lahko tudi več hektivizma – spletnih napadov, ki imajo namesto finančnih namenov bolj ideološko noto. Podjetja in organizacije bodo morale poleg zaščite pred klasičnimi kiber grožnjami razmišljati tudi o zaščiti pred skupinami, kot so Anonymous in ideološko motiviranimi napadi. Podjetja in vladne ustanove bodo morala razmisliti tudi o zmanjšanju možnosti za izgubo in odtekanje podatkov.

Svet škodljivih programov je bil v zadnjih letih relativno stabilen. Spremljali smo lahko predvsem črve in trojanske konje, ki so se širili s pomočjo elektronske pošte in socialnih omrežij. Njihov glavni cilj je bil kraja podatkov. Danes lahko v mobilnem svetu in na novih platformah spremljamo občutno večji nabor škodljive kode. Nove naprave prinašajo nove navade uporabnikov in nove tarče za kiberkriminalce. Pametni telefoni vključujejo vrsto zaupnih podatkov, uporabljajo pa se za opravila, ki smo jih lahko do nedavnega opravljali le z osebnimi računalniki. Kraja podatkov na pametnih telefonih ne predstavlja le seznama telefonskih številk iz adresarja, ampak tudi zaupnih datotek, zasebnih slik ali celo gesla za različne storitve.

To odpira vrata za nove načine širjenja škodljivih programov, kjer imajo pametni telefoni velik pomen. Uporabniki se moramo zavedati vrednosti informacij, ki jih vsak dan prenašamo na svojih mobilnih napravah, hkrati pa ne smemo zanemariti groženj za osebne računalnike. Vse to ne napoveduje vsesplošne migracije groženj na pametne telefone, prikazuje pa pomembne spremembe v svetu kiberkriminala in škodljivih programov.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več