07.03.2015 11:59
Posodobljeno 9 let nazaj.

Je končno konec dirke za največji pametni telefon?

Kar nekaj let smo bili na področju mobilne tehnologije priča neusmiljeni bitki med proizvajalci, kdo bo na pametnem telefonu ponudil največji, a obenem še vedno uporabniku prijazen zaslon. Nekateri poskusi so bili izredno uspešni, spet drugi za končne uporabnike precej nerodni, a sedaj se je pojavil žarek upanja, da bo tekme končno konec; žarek, ki je širok med 5 in 5,5 palci! In to se je zgodilo ravno zdaj, ko se je Apple končno vdal in pridružil boju ...
Je končno konec dirke za največji pametni telefon?

Preteklo nedeljo je Samsung predstavil ne enega, temveč kar dva vrhunska pametna telefona, Galaxy S6 in Galaxy S6 Edge, in oba imata 5,1-palčni zaslon, HTC-jev One M9, ki je na trg prišel na isti dan, pa nosi zaslon v velikosti 5 palcev. Kar je izredno zanimivo je to, da je velikost zaslona na vseh treh omenjenih napravah povsem enaka kot pri njihovih predhodnikih (Galaxy S5 in One M8).

Smo naposled le dosegli optimalno velikost pametnega telefona?
Za Samsung je to prvič, da je naredil takšen korak. V preteklosti je namreč vedno prilagajal velikost zaslona – prvotni Galaxy S je imel 4-palčni zaslon, na modelu S II so ekran razširili na 4,3 palce, S III pa je že imel enormni 4,8-palčni ekran. Samsung je zatem nekoliko upočasnil dirko in se na pametnem mobilniku Galaxy S4 zadovoljil s 5-palčnim zaslonom, pri Galaxy S5 pa je nato ta zrasel za samo 0,1 palec, kar je tudi končna velikost modelov S6 in S6 Edge. Tudi HTC se je po začetnem 4,7-palčnem zaslonu na originalnem modelu One pri sledečih telefonih ustavil pri 5 palcih.

To pravzaprav ni presenetljivo. iPhone 6 Plus, ki predstavlja nekakšen odgovor na konkurenčne 5 in več-palčne pametne telefone, je za večino uporabnikov preprosto prevelik, v najboljšem primeru pa zahteva kar nekaj časa, da se navadiš na velikost zaslona. Bi se torej lahko privadili na še večje telefone? Verjetno da, a v resnici nima smisla, saj bi morebitne koristi zasenčila zmanjšana uporabnost, razen morda pri tistih uporabnikih z reees velikimi rokami 🙂

Seveda je povsem mogoče, da bomo videli še večje pametne telefone, a dejstvo je naslednje: ti ne bodo nič boljši in zagotovo ne bodo postali vodilni modeli. Že sedaj je na voljo na primer Googlov Nexus 6 (slika spodaj) s 6-palčnim zaslonom, ki je nerodno velik. Internetni gigant s tem telefonom ni utrl nove poti v prihodnost, kot je verjetno želel, temveč je le prikazal živi primer telefona, ki je preprosto prevelik za udobno uporabo.

Trenutna situacija se morda komu zdi znana – se spomniš, kaj se je zgodilo z 20-palčnimi prenosniki? Uporabniki so hitro ugotovili, da jih je skoraj nemogoče prenašati naokoli, zato so nov trend postali precej manjši, ultra tanki prenosni računalniki. Apple je šel še korak dlje in že od leta 2012 ne ponuja več 17-palčnih prenosnikov …

Kaj napoveduje prihodnost smartphonov?
In kaj vsi ti nedavni dogodki s področja mobilne tehnologije napovedujejo za prihodnost? Apple nerad spreminja velikost zaslona, če ga v to ne prisili konkurenca, zato lahko upravičeno sklepamo, da naslednja različica iPhona 6 Plus ne bo nič večja. In zdaj, ko je Samsung kot vodilni proizvajalec Android naprav obupal nad povečevanjem zaslonov na svojih vodilnih modelih, izgleda, da je dirke končno konec.

Se že veselimo naših prihodnjih pametnih telefonov; še boljših, a normalno velikih!

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več

TISKARNA SILVECO