22.06.2020 20:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

V 1. četrtletju 2020 1 % manj odhodnih klicev in 13 % več odhodnega prometa iz slovenskih mobilnih omrežij

Foto: Unsplash

V 1. četrtletju 2020 je bilo zabeleženih za 1 % manj domačih odhodnih klicev iz slovenskih mobilnih omrežij kot v 1. četrtletju 2019. Domači odhodni mobilni promet je bil za 14 % večji kot v 1. četrtletju 2019.

Več odhodnega prometa, a manj odhodnih klicev iz slovenskih mobilnih omrežij kot pred enim letom

V 1. četrtletju 2020 je bilo zabeleženih več kot 22 milijonov ur skupnega odhodnega prometa iz slovenskih mobilnih omrežij, kar je za 13 % več kot v 1. četrtletju 2019, pri čemer je bil domači odhodni promet večji za 14 %, medtem ko je bil odhodni mobilni promet v mednarodna omrežja manjši za 1 % (to je bilo že četrto zaporedno četrtletno zmanjšanje na letni ravni).

V 1. četrtletju 2020 je bilo zabeleženih skupno skoraj 453 milijonov odhodnih klicev iz slovenskih mobilnih omrežij, kar je za 1 % manj kot v 1. četrtletju 2019. Število domačih odhodnih klicev je bilo prav tako kot skupno število klicev za 1 % manjše kot v 1. četrtletju 2019, medtem ko je bilo število odhodnih klicev v mednarodna omrežja manjše za 9 %.

Poslanih več kot 30 milijonov MMS-sporočil, 27 % več kot pred enim letom

V 1. četrtletju 2020 je bilo poslanih okoli 637 milijonov SMS-sporočil, kar je za 4 % manj kot v 1. četrtletju 2019. Zasebni uporabniki so jih poslali 6 % manj, poslovni uporabniki pa 6 % več kot v 1. četrtletju 2019.

V 1. četrtletju 2020 je bilo poslanih tudi več kot 30 milijonov MMS-sporočil, kar je 27 % več kot v 1. četrtletju 2019. Poslovni uporabniki so jih poslali 39 % več kot v 1. četrtletju 2019.

Prek mobilnega širokopasovnega dostopa prenesenih za 54 % več podatkov

V 1. četrtletju 2020 je bilo prek mobilnega širokopasovnega dostopa prenesenih okoli 42 milijonov gigabajtov podatkov, pri čemer ni upoštevan prenos podatkov prek brezžične tehnologije Wi-Fi. V primerjavi s 1. četrtletjem 2019 se je količina prenesenih podatkov povečala za 54 %.

12 % več priključkov z optičnim dostopom do interneta

Ob koncu 1. četrtletja 2020 se je v Sloveniji za dostop do interneta uporabljalo več kot 633.000 širokopasovnih priključkov. 41 % je bilo priključkov z optičnim dostopom, 29 % je bilo xDSL-priključkov in 28 % priključkov z dostopom prek kabelskega modema. Število vseh širokopasovnih priključkov se je glede na 1. četrtletje 2019 povečalo za 3 %, število priključkov z optičnim dostopom pa za 12 %.

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)