25.05.2017      14:05
Razvojni trendi mobilnega plačevanja

Konferenca Novi izzivi v dejavnosti finančnih storitev

• Konferenca Novi izzivi v dejavnosti finančnih storitev
  • Brdo pri Kranju, 13.6.2017

Zaradi tehnoloških novosti in po­sledičnega razvoja novih poslovnih modelov so se v številnih gospodarskih dejavnostih donedavni poslovni modeli spreme­nili ali celo umaknili, s trga pa so celo izginila prej uspešna podjetja (npr. Kodak).  Obenem pa se vedno bolj uveljavljajo novi ponudniki storitev (npr. Netflix, Amazon, Uber, AirBnB, Sales­force), ki svoj prodor gradijo s pomočjo upravljanja podatkov o uporabnikih preko t. i. programskih vtičnikov (API), s katerimi so poslovnim partnerjem ponudili vmesnike za ra­zvoj in priključitev aplikacij za uporabnike. Na ta način ustvarja­jo nove, za uporabnike privlačne storitve.

Prelomne novosti so v Evropski uniji pred vrati tudi v dejavnosti finančnih storitev. Na področju plačevanja, ki postaja vedno bolj on-line in mobilno, se krepko povečujeta število in delež elektronskih transakcij. Tehnološkim novostim in z njimi povezanim poslov­nim priložnostim se je v tej dejavnosti pridružila ločnica, uvedba prenovljene direktive o plačilnih storitvah PSD2, s katero naj bi po predvideni uvedbi leta 2018 še znižali tarife plačilnih storitev, bolje zaščitili kupce in ustvarili regu­latorne pogoje za uvedbo digitalnih sprememb, ki so deloma že, še bolj pa bodo preoblikovale panogo finančnih storitev, a tudi druga področja poslo­vanja s trženjem na čelu.

Pomembna novost bo, da bodo banke primorane omogočiti dostop do podat­kov na računih komitentov licencira­nim ponudnikom storitev (TPP – third party providers). EBA v ta namen pripravlja tehnične standarde. Pooblaščeni TPP bodo dveh vrst: AISP (Account Information Service Providers) bodo razpolagali s podatki o računih in bodo lahko posredovali (in tržili) informacije in storitve na podlagi le-teh, PISP (Ac­count Information Service Providers) pa bodo na zahtevo plačnikov lahko (brez vnaprejšnje odobritve banke) iz­vajali plačila z računov, tudi pri drugih izvajalcih plačilnih storitev. Predvsem za banke to pomeni poslovni izziv, a tudi možnost sklepanja novih partnerstev.

Spremembe bodo velike in bodo ime­le posledice tako za kupce kot tudi za banke in druge ponudnike finančnih storitev, ponudnike blaga in storitev za končne potrošnike, kot tudi za ponudnike storitev na medpodjetni­škem trgu. Po neka­terih ocenah naj bi PISP plačevanje do leta 2020 zasedlo že šestino vseh on-line retail plačil (ne nepomembno na evropskem trgu z več kot 110 milijar­dami negotovinskih transakcij in prek 280 trilijonov evrov vrednosti).

Ključen bo tržni boj za bližino uporabnika.  To bo boj z vi­sokimi vložki. Po predvidevanjih neka­terih analitskih hiš je na petih glavnih področjih t. i. retail poslovanja (potro­šniško financiranje, hipoteke, posojila malim in srednjim podjetjem, retail plačila in upravljanje premoženja) do leta 2025 na udaru več kot 40 odstot­kov bančnih prihodkov in od 20 do 60 odstotkov dobička.

Vabimo vas na konferenco Novi izzivi v dejavnosti finančnih storitev, ki bo na Brdu pri Kranju 13. junija letos.  Namen konference je vsestransko osvetliti strateške posledice digitalizacije plačevanja in kaj ta pomeni za našo digitalno ekonomijo.  Na konferenci se bodo srečali predstavniki regulatorja in bank, a tudi drugih finančnih ustanov in novih ponudnikov finančnih storitev in rešitev (OTT, FinTech),  telekomunikacijskih operaterjev, trgovcev, svetovalnih družb in marketinških agencij kot tudi vsi drugi, ki se zavedajo naraščajočega pomena uporabe podatkov za uspešno poslovanje v digitalni ekonomiji.  Predstavljeni bodo primeri uspešnih mednarodnih in slovenskih ponudnikov, priložnost pa bo tudi za soočenje mnenj o ustreznosti zakonskih rešitev in o priložnostih in o pri prihodnjem poslovanju finančnih institucij, trgovcev, telekomunikacijskih družb in drugih, ki se zavedajo pomena digitalizacije za svoje poslovanje.  Konferenca bo imela tri vsebinske sklope:

1. Smeri in dinamika spreminjanja ekosistema plačilnih storitev
  2. Izzivi plačilnih storitev prihodnosti - priložnosti in tveganja
  3. Kupci v središču digitalnih strategij

Predstavitve predpisov, strateških pristopov, kot tudi konkretnih primerov bodo skupaj z okroglimi mizami in z neformalnimi pogovori na učinkovit način na enem mestu razkrile vpoglede v zakonodajo, nastajajoče standarde, in osvetlile uspešne strategije za poslovne razmere novega poslovnega okolja. Udeleženci bodo preko predstavitev slovenskih in tujih nastopajočih poleg regulatornih in tehničnih novosti med drugim spoznali tudi,

• kateri novi poslovni modeli bodo uspevali v svetu odprtega bančništva in digitalnega plačevanja preko API, in kako lahko že prisotne banke in novi tekmeci odprto bančništvo izkoristijo za poslovanje in medsebojno sodelovanje
  • priložnosti odprtega bančništva za poznavanje kupcev in s tem nove strateške priložnosti in tveganja za trgovce in ponudnike tako finančnih in kot nefinančnih storitev
  • primere uspelih storitev iz sveta Fintech in primere uspešnih sodelovanj pri novih storitvah za uporabnike

Vljudno vabljeni!

mag. Matija Vojsk, MBA

vodja Programskega odbora Konference

Informacije na:

Uradni list Republike Slovenije, d.o.o
Mojca Korošec
E: mojca.korosec@uradni-list.si T: 01 200 18 35
W: https://nidfs.uradni-list.si/nidfs,

Palsit d.o.o.
Maša Arčon
E: masa.arcon@palsit.com T: 05 338 48 59 M: 051 382 242
W: www.palsit.com

Katero družbeno omrežje uporabljaš najraje?

19 neverjetnih dejstev o Facebooku

Koliko GB RAM-a potrebuje telefon? 21
T327  |  Ne podpira pa zaradi tega, ker je treba ...
Koliko GB RAM-a potrebuje telefon? 21