Računalništvo, telefonija
21.07.2017 10:03

Deli z drugimi:

Share

Lenovo in svet, gnan z umetno inteligenco

Lenovo je na konferenci Tech World, ki jo je danes organiziral na Kitajskem, predstavil tudi svoje videnje vloge umetne inteligence v sodobnem svetu in več prototipnih rešitev.
Lenovo in svet, gnan z umetno inteligenco
Lenovo in svet, gnan z umetno inteligenco

Vprašajte 10 ljudi, kaj počne umetna inteligenca in verjetno boste dobili 10 različnih odgovorov. Večina izmed njih bo pravilna. In prav v tem je čar umetne inteligence; sposobna je početi res veliko stvari.

Umetna inteligenca bo spremenila naša življenja in delo pa tudi celotne skupnosti. Gre za naslednjo revolucijo na področju inteligence, ki bo izboljšala naše vsakdanje interakcije, nam omogočila, da bomo delali pametneje, ne pa več. Pomagala nam bo urediti tudi sistemske izzive v mestih in soseskah.

V Lenovu verjamejo, da bo inteligentna prihodnost izboljšala življenja ljudi, začenši s pametnimi napravami. V oblak povezane naprave, kot so računalniki, tablice, pametni telefoni, zvočniki, pametni televizorji ter očala AR/VR, bodo uporabnikom omogočile povsem nove vsebine, storitve in uporabniške izkušnje. Za kaj takega morajo biti vsi gradniki umetne inteligence – algoritmi, masovni podatki in računske zmogljivosti – ustrezno uporabljeni. Analogija: algoritem predstavlja motor avtomobila, masovni podatki njegov volan, računska moč pa gorivo, ki poskrbi, da se avtomobil lahko premika.

Družba Lenovo veliko vlaga v pametno prihodnost. V ljudi in ustrezna znanja kot tudi infrastrukturo. Marca je Lenovo Research uradno odprl svoj laboratorij umetne inteligence, v katerem deluje več kot sto raziskovalcev z vsega sveta. Ukvarjajo se s tem, kaj je in počne umetna inteligenca danes in kaj bo počela v prihodnosti.

Danes je na svoji že tretji letni konferenci Lenovo Tech World podjetje predstavilo inovacije in vizijo prihodnosti, v kateri bo sodelovala umetna inteligenca. Ob tej priložnosti je predstavilo vrsto konceptnih izdelkov, ki preizkušajo meje mogočega ter narekujejo novo generacijo tehnoloških, inženirskih in oblikovalskih inovacij.

Udeleženci dogodka Tech World 2017 so si lahko ogledali naslednje rešitve:

  • CAVA je nova vrsta virtualne pomočnice. Uporablja tehnologijo globokega učenja in prepoznave obraza, zato zmore razumeti govorjeni jezik, posledično pa lahko upravlja vnose v koledarju ali uporabnika obvešča o njegovih navadah. CAVA prav tako razume pomen sporočil in predlaga vnose v koledar. Tako lahko ob sočasni analizi vremena in prometa uporabniku predlaga, kdaj naj se odpravi na sestanek.
  • daystAR je optični zaslon z možnostjo samodejne obdelave prikaza vsebine. Leče uporabniku prikazujejo sliko in zapolnijo 40-stopinjski vidni kot. Razvijalci aplikacij in vsebin bodo lahko platformo Lenovo AR Platform in očala daystAR uporabili za razvoj vrste aplikacij v industriji. Že danes lahko s pomočjo storitev, kot so Cloud Object Recognition, Remote Assistance, Multiplayer Interaction in 3D Content Manager, uporabniki skenirajo, urejajo ali na platformo naložijo 3D-vsebine.
  • SmartVest obljublja enostavnejše upravljanje zdravja srca. V medicinska pametna oblačila je vgrajenih kar 10 tekstilnih senzorjev, ki merijo delovanje srca uporabnika. Pri tem v realnem času in 24 ur na dan shranjujejo EKG-signale, analitika pa takoj prepozna morebitne anomalije, kot sta tahikardija ali atrijska fibrilacija. Športniki ga lahko uporabljajo za natančno analizo srčnega utripa in spremljanje srčnega utripa v realnem času. Pametno oblačilo uporabniku pošlje opozorilo takoj, ko njegova srčna dejavnost postane nevarna.
  • Inovacija z implementacijo umetne inteligence na področju podpore uporabnikom je platforma Xiaole. Ta se stalno uči iz pogovorov s strankami in ustrezno prilagaja odgovore, pri čemer stranki ponudi personalizirano in prilagojeno izkušnjo. Platforma Xiaole, ki deluje 24 ur na dan, trenutno obvlada reševanje tehničnih težav, ki bi jih uporabniki imeli s svojimi napravami.
  • Večina sodobnih pametnih zvočnikov uporabnikom omogoča glasovne storitve. SmartCast+ pa je inteligenten interaktiven zvočnik, ki zmore več – prepozna zvoke, predmete in uporabniku postreže z izkušnjo obogatene resničnosti (AR). Prav tako naredi učenje in osvajanje znanja zabavno in zanimivo, saj s pomočjo »pravljičnega modula« otrokom pomaga pri učenju tujega jezika, konkretno kitajščine, saj jim projicira ilustracije in risbe s kitajskimi podnapisi ob sočasnem glasovnem predvajanju učne lekcije.

V Lenovu verjamejo, da novi koncepti dokazujejo neomejeno moč umetne inteligence, ki bo sooblikovala našo prihodnost. Na spletni strani dogodka Lenovo Tech World si lahko ogledate še več konceptnih izdelkov in rešitev.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Za več informacij so vam na voljo pri LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Francois Bornibus bo novi predsednik regije EMEA v Lenovu

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35