02.11.2014      11:02
Lenovo zaključil prevzem podjetja Motorola Mobility

Lenovo je tretji največji proizvajalec pametnih mobilnikov

Družba Lenovo je sporočila, da je prevzem Motorola Mobility, ki ga je družba kupila od korporacije Google zaključen. Z nakupom blagovne znamke in inovativnih mobilnih naprav, vključno s telefoni Moto X, Moto G, družine telefonov DROID ter pametne ure Moto 360, je Lenovo postal tretji največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu.

Podjetje Motorola je tako hčerinska družba v 100-odstotni lasti družbe Lenovo, svoj sedež pa bo ohranila v Chicagu. V Lenovu so že pozdravili približno 3500 novih sodelavcev, ki skrbijo za oblikovanje, razvoj, prodajo in podporo izjemnih mobilnih naprav.

“Družbi Lenovo in Motorola sta danes dosegli zgodovinski mejnik – skupaj smo pripravljeni na novo rast in zmage na področju pametnih telefonov. Danes smo številka tri na svetu, a želimo izzvati vodilna. Prav zato bomo trgu ponudili tisto, kar potrebuje – izbiro, konkurenco ter inovacije. To partnerstvo je za nas kot ulito, Lenovo je vedno imel jasno strategijo globalnega razvoja in dokazano operativno odličnost. Motorola pa v enačbo dodaja prepoznavnost v ZDA in na drugih razvitih trgih, odlično sodelovanje z mobilnimi operaterji, ikonsko blagovno znamko, vrsto patentov ter neverjetno nadarjeno ekipo,” je povedal izvršni direktor družbe Lenovo Yang Yuanqing.

Larry Page, izvršni direktor korporacije Google, je dodal: “Motorola je podjetje, ki si želi delati preprosto odlične naprave, zato je pri Lenovu v dobrih rokah.”

Liu Jun, izvršni podpredsednik in vodja oddelka Lenovo Mobile Business Group, je postal predsednik uprave družbe Motorola. Rick Osterloh, pravi Motorola veteran, pa bo ostal predsednik in izvršni direktor družbe Motorola. “Motorola je tržno prepoznavno podjetje, zadnji poslovni rezultati pa jasno kažejo, da so uporabniki navdušeni nad izjemnimi izdelki, ki izžarevajo odlično oblikovanje in enostavnost uporabe. S pomočjo odlik Lenova smo prepričani, da bomo že letos prodali več kot sto milijonov mobilnih naprav, vključno s pametnimi telefoni in tablicami,” meni Liu Jun.

Motorola uživa velik ugled na trgu, saj je v preteklosti že predstavila izjemne telefone in druge inovativne naprave. Ena takšnih je tudi pametna ura Moto 360. V družbi Lenovo pričakujejo, da bo Motorola že v štirih do šestih četrtletjih izkazovala pozitivno poslovanje.

Korporacija Google bo ohranila večino patentov podjetja Motorola Mobility, družba pa bo prejela licenco za uporabo bogatega nabora patentov in druge intelektualne lastnine. Motorola bo hkrati ohranila več kot 2000 lastnih patentov in patentnih ter licenčnih pogodb, vključno z blagovno znamko Motorola Mobility.

Končna nakupna cena za prevzem podjetja je znašala približno 2,91 milijarde ameriških dolarjev, sestavljena pa je bila iz 660 milijonov dolarjev gotovine in 519 milijonov 107 tisoč 215 novo izdanih navadnih delnic podjetja Lenovo v skupni vrednosti 750 milijonov dolarjev (te predstavljajo približno 4,7% vseh delnic). Preostalo milijardo in pol dolarjev bo Lenovo Googlu poravnal v obliki triletne zadolžnice. V ločeni denarni poravnavi je Lenovo Googlu odštel še približno 228 milijonov dolarjev za denar in druge vire, ki jih je podjetje Motorola premoglo ob prevzemu. Prevzem podjetja so odobrili regulatorni organi iz ZDA, Kitajske, Evropske unije, Brazilije in Mehike.

Povezave:Lenovo Slovenija

Kako je tehnologija spremenila vaše življenje?

Kako drastično je tehnologija spremenila svet?

Novi telefoni Nokia na voljo v prvi polovici ... 1
skeptik  |  Ja, in prosim, da zdaj vsak teden napiše...
Google izbrisal več kot 900 milijonov piratsk... 1
domen.valentinuzzi  |  ma nobenga navadnga folka ne bo nobedn p...
Prihaja prvi poceni telefon, ki bo nadomestil... 4
sibyte  |  Ni procesorja in ustrezne baterije, da b...
Prihaja prvi poceni telefon, ki bo nadomestil... 4
zgubar  |  gre za dodaten zaslon!
Revolucionarno odkritje: Baterije, ki jih lah... 5
markobarko  |  kako dolgo še bomo brali o novih super "...