24.01.2014      15:07
Širitev poslovanja

Lenovo kupil IBM-ov strežniški oddelek x86

Družba Lenovo je s podjetjem IBM sklenila dogovor o nakupu oddelka, ki skrbi za razvoj, proizvodnjo in prodajo strežnikov na platformi x86. Lenovo bo tako prevzel družine strežnikov System x, BladeCenter, Flex System, Flex x86, NeXtScale in iDataPlex ter pripadajočo programsko opremo, omrežne rešitve ter storitve podpore. Vrednost nakupa znaša 2,3 milijarde ameriških dolarjev, pri čemer bo Lenovo dve milijardi kupnine poravnal v gotovini, preostanek pa z lastnimi delnicami.

Korporacija IBM bo po prodaji strežniškega oddelka x86 v svoji lasti obdržala družine izdelkov System z, Power System, Storage System, PureApplication, PureData in Flex strežnike na platformi Power. Lenovo tako po letu 2005, ko je od IBM-a kupil oddelek osebnih in prenosnih računalnikov, nadaljuje z nakupi pri velikanu iz sveta računalniške industrije.

IBM bo tudi v prihodnje razvijal programsko opremo za okolji Windows in Linux za strežniške platforme x86, saj velja za vodilnega proizvajalca tovrstne poslovne programske opreme z več kot tisoč programskimi rešitvami in več desettisoč razvijalci.

Lenovo ter IBM načrtujeta skupno strateško sodelovanje na številnih drugih področjih, med drugim pri diskovnih sistemih Storwize, tračnih sistemih za hranjenje podatkov, programski opremi General Parallel File System, oblačnih storitvah SmartCloud ter napredni sistemski programski opremi Systems Director in Platform Computing.

Po prevzemu novega oddelka bo družba Lenovo skrbela za vzdrževanje strežnikov x86 in podporo strankam, pri čemer ji bo nekaj časa pomagal tudi IBM, zato se za poslovne stranke področje podpore in pomoči ne bo bistveno spremenilo.

Lenovo bo ob prevzemu strežniškega oddelka prevzel tudi zaposlene, in sicer bo približno 7500 zaposlenim v družbi IBM po vsem svetu ponudil zaposlitev v novi organizaciji.

IBM bo od prodaje pridobljeni kapital vložil v razvoj nove skupine, poimenovane IBM Watson Group (1 milijardo ameriških dolarjev) ter porabil za razširitev rešitev na področju računalništva v oblaku, saj bo za 1,2 milijarde postavil oziroma prenovil 40 podatkovnih centrov po svetu.

"Ta nakup dokazuje našo pripravljenost vlaganja v poslovne modele in rešitve, ki bodo skrbele za dobičkonosno rast poslovanja v dobi PC Plus. S pravo strategijo in odlično izvedbo ter stalnimi inovacijami bomo poskrbeli, da bo platforma x86 še naprej rasla v svetu računalništva," je povedal predsednik uprave in izvršni direktor podjetja Lenovo Yang Yuanqing.

"Prodaja strežniškega oddelka x86 družbi IBM omogoča, da se osredotoči na inovacije sistemov in programske opreme, ki prinašajo dodano vrednost na strateških področjih, kot so zaznavno računalništvo, velike količine podatkov ter računalništvo v oblaku. IBM se vedno znova dokazuje z inovacijami ter rešitvami, ki jih naše stranke visoko cenijo," je povedal vodja oddelka IBM Software and Systems Steve Mills.

Nakup oziroma prodaja morata biti odobrena s strani regulatornih organov, zatem pa bodo sledile tudi spremembe v posameznih državah, kjer sta družbi prisotni.

Povezave:Lenovo

Za kateri telefon boste pisali Božičku?

Desetkrat hitrejše letalo od legendarnega Con... 7
Justin.Forfunky  |  "Bombardierjev koncept letala pa je potr...
Končno! Razkrili vzrok samovžiga telefonov Ga... 2
Justin.Forfunky  |  Dilatacija (presledek) in diletantizem (...