06.06.2011      16:25
Širitev poslovanja

Lenovo kupuje MEDION AG in širi svoje poslovanje v zahodni Evropi

Družba Lenovo, najhitreje rastoče podjetje med največjimi proizvajalci računalnikov, se je odločila za nakup podjetja MEDION AG, vodilnega nemškega proizvajalca računalnikov, multimedijskih izdelkov ter izdelkov s področja zabavne elektronike. Po končanem nakupu družbe MEDION AG bo družba Lenovo imela več kot 14-odstotni tržni delež v Nemčiji in približno 7,5-odstotni delež na trgih zahodne Evrope. Z nakupom MEDION AG si družba Lenovo obeta tudi širitev na hitro rastoče področje mobilnih internetnih naprav.

“Ta nakup predstavlja resno potezo družbe Lenovo pri uresničevanju dolgoročne strategije poslovanja. Z njim še dopolnjujemo tako svoje osnovno poslovanje na področju osebnih računalnikov ter širimo dejavnost na nova poslovna področja. Želimo si rasti v zahodni Evropi, tehnološko znanje in izkušnje nam to omogočajo, z uveljavljeno blagovno znamko MEDION pa bomo svojo prisotnost še povečali,” je povedal izvršni direktor družbe Lenovo Yang Yuanqing.

Podjetji si obetata tudi številne sinergije na področjih sodelovanja, stroškovne prihranke, nabave, distribucije, prodajnih kanalov, razvoja programske opreme ter inovacij poslovnih modelov.

“MEDION AG bo z Lenovom postal še močnejši in bo okrepil svoj tržni položaj. Ponosen sem, da bom postal največji zasebni vlagatelj v najhitreje rastočem računalniškem podjetju na svetu. Skupaj z menedžersko ekipo si bomo prizadevali za doseganje sinergij in rast poslovanja podjetij,” je povedal ustanovitelj in izvršni direktor MEDION AG Gerd Brachmann.

Podjetji sta se dogovorili, da bo družba Lenovo odkupila javne delnice MEDION AG po ceni 13 evrov na delnico, kar je 29 odstotkov več od njihove povprečne tržne vrednosti v zadnjem mesecu. Prav tako bo tudi Gerd Brachmann po omenjeni ceni Lenovu prodal svoj 40-odstotni delež v podjetju, v zameno pa dobil delno plačilo in za 20 odstotkov vrednosti delnice podjetja Lenovo. Gerd Brachmann bo tako ostal največji posamezni delničar družbe MEDION AG, saj bo imel v lasti 20 odstotkov delnic.

Prejšnji teden je družba Lenovo objavila tudi poslovne rezultate. V poslovnem letu 2010 je presegla 21 milijard dolarjev prihodkov in zabeležila rast poslovanja v vseh regijah sveta, v vseh segmentih in pri vseh družinah izdelkov. Podjetje je raslo znatno hitreje od trga računalniške opreme (28,2 odstotka v primerjavi s 7,4 odstotka). Dodatno je okrepilo tudi svoje poslovanje na trgu zahodne Evrope.

“Prevzem podjetja MEDION AG pospešuje naš vstop na trg zahodne Evrope, še posebej Nemčije. Prepričani smo, da obe podjetji lahko uspešno nastopata na teh trgih in uresničujeta našo strategijo »ščiti in napadaj«. V preteklosti smo se že dokazali z združitvami tehnologij in podjetij ter dosegali pomembne ekonomije obsega ter operativne sinergije, s katerimi smo okrepili konkurenčnost poslovanja,” je dodal predsednik oddelka Lenovo Mature Markets Group Milko van Duijl.

Po prevzemu bosta družbi obdržali svoje poslovanje, kot tudi prodajne kanale, oddelke podpore in pomoči ... Kratkoročno bosta podjetji obdržali tudi vse lastne izdelke.

Nadzorna sveta podjetij Lenovo in MEDION AG sta že potrdila prevzem, ki ga bo družba Lenovo financirala iz obstoječih finančnih virov. Nakup naj bi bil končan v tretji četrtini leta 2011.

Povezave:Lenovo

Sponzorirano

Kateri je vaš najljubši "oldtimer"?

Legendarni ZX Spectrum se vrača!

Umetna inteligenca ustvarila zvok kakršnega š... 1
laracroft  |  to je isti klinc kot CDji. naj imajo še ...
V Sloveniji vzpostavili najhitrejši mobilni i... 4
djdj  |  Preiskusno ok. V Sloveniji UMTS še v mes...