21.06.2016      12:55

Lenovo na sejmu ISC 2016 dokazuje inovativnost sodelovanja

Lenovo NeXtScale nx360 M5Lenovo NeXtScale nx360 M5
ThinkServer sd350

Družba Lenovo je danes predstavila novo tehnično ogrodje za integracijo svojih naprednih strežnikov in drugih partnerskih rešitev za ustvarjanje rešitev visokozmogljivega računalništva (HPC). Podjetje je tudi predstavilo hladilno rešitev, ki deluje na osnovi reciklaže zajete vroče vode in predstavlja prebojno rešitev na področju tehnologije vodnega hlajenja. Omenjeno rešitev so v Lenovu razvili skupaj z računalniškim centrom Leibniz Supercomputer Centre, ki je del Bavarske akademije znanosti in humanistike (LRZ).

Ogrodje visokozmogljivega računalništva (HPC)

Celovito ogrodje, poimenovano Lenovo Scalable Infrastructure Services, prinaša jasne načrte za razvoj, namestitev, gradnjo ter podporo rešitev za najzahtevnejša okolja. Predstavljeno je bilo na konferenci International Supercomputing Conference (ISC 2016). Lenovo je ogrodje, ki izkorišča tudi del ogrodja Scalable System Framework (SFF), predstavil skupaj s partnerjem Intel. Rezultat so popolnoma integrirane rešitve za sisteme visokozmogljivega računalništva (HPC).

Lenovo je svoje novo ogrodje prvič uporabil pri gradnji superračunalnika MARCONI za meduniverzitetni konzorcij Cineca, ki deluje v bližini mesta Bologna v Italiji. Superračunalnik, ki sta ga skupaj načrtovala Cineca in Lenovo, temelji na platformi Lenovo NeXtScale in uporablja najnovejše procesorje Intel Xeon. Gre za enega največjih projektov z uporabo arhitekture Intel Omni-Path Architecture, znanstveni javnosti pa ponuja dostop do naprednih tehničnih in energijsko učinkovitih rešitev s področja visokozmogljivega računalništva.

Lenovo je z novim superračunalnikom MARCONI na preizkusu High-Performance Linpack (HPL) dosegel stalne zmogljivosti 1,72 PFlop/s. Obenem je podjetje tudi dokazalo, da lahko hitro implementira najnovejše tehnologije s področja visokozmogljivega računalništva, saj so vse rešitve že prednastavljene, testirane in pripravljene za zagon.

Rešitve in storitve Lenovo Scalable Infrastructure Services vsebujejo nove strežnike podjetja, opremljene s procesorji Intel Xeon v4, ki so na voljo v gostih konfiguracijah višine 2U ter s štirimi vozlišči, kot npr. sistem ThinkServer SD350. Dodatno je Lenovo nadgradil svojo hladilno rešitev NeXtScale M5, ki z novo zaprto zanko procesorje Intel Xeon v4 hladi še bolj učinkovito in omogoča večje zmogljivosti, učinkovitost in prilagodljivost strežniških rešitev. Lenovo na konferenci ISC na svojem razstavnem prostoru predstavlja delovanje sistema neposrednega vodnega hlajenja, ki v rešitvi NeXtScale M5 lahko v direkten pretok vode odvede do 90 odstotkov ustvarjene toplote.

Inoviranje s strankami

Na konferenci ISC 2016 sta Lenovo in Leibniz Supercomputing Centre predstavila svojo prebojno rešitev na področju hlajenja gruče strežnikov. Sisteme Lenovo NeXtScale M5 v gruči CooLMUC-2 namreč hladi vroča voda s temperaturo 50°C. Superračunalniški center LRZ s tem sistemom koncept zelenega IT premika še dlje, saj vročo vodo iz sistema direktnega hlajenja zajema s t. i. absorpcijskimi hladilniki, ki iz nje »potegnejo« energijo, nato pa ohlajena voda hladi še sisteme hrambe podatkov, ki hranijo do pet petabajtov podatkov.

Rezultat dosega količnik obnovljive energije (ERE) 0,3 – to pomeni, da se 70 odstotkov zajete toplote v celoti reciklira in spremeni v hladno vodo. Dodatno pa hlajenje z vročo vodo zniža porabo energije ter dviguje energijsko učinkovitost (PUE) strežnikov. Sistem CooLMUC-2 tako porabi manj kot polovico energije primerljivega zračno hlajenega sistema.

Ta napredek predstavlja naslednji mejnik v prizadevanjih družbe Lenovo pri inoviranju skupaj s strankami. Organizacija LRZ sodeluje tudi z Lenovo inovacijskim centrom visokozmogljivega računalništva v Stuttgartu, ki je del globalne mreže razvojno-raziskovalnih centrov HPC. Lenovo ima podobna centra še v Pekingu na Kitajskem in v ameriški zvezni državi Severna Karolina (Research Triangle Park).

Obiskovalci konference ISC 2016 lahko ta teden obiščejo tudi razstavni prostor družbe Lenovo, ki je označen s številko #1020.

Citat Brian Connors, podpredsednik oddelka Next Generation IT & Business Development

“Ključen del naše strategije je ponujanje odprtih in prilagodljivih rešitev ter sodelovanje s strankami in partnerji pri ustvarjanju dodane vrednosti na področju visokozmogljivega računalništva in v industriji. Superračunalnik MARCONI organizacije Cineca in napredek na področju neposrednega vodnega hlajenja v organizaciji LRZ dokazujeta, da naše inovacije delujejo, uporabnikom pa prinašajo več hitrosti, zmogljivosti in zanesljivosti.”

Citat prof. dr. Arndt Bode, predsednik uprave LRZ

“Sistem CooLMUC-2 se lahko pohvali s povprečnim količnikom obnovljive energije (ERE) 0,3. Lenovov sistem neposrednega vodnega hlajenja že dosega več kot 70-odstotno učinkovitost odvajanja toplote ob visokih temperaturah. 100-odstotna učinkovitost bi kazalni ERE približala ničli in pomenila, da sistem visokozmogljivega računalništva obnovi skoraj vso odpadno toploto.

Citat Sanzio Bassini, vodja oddelka HPC v organizaciji Cineca

“Cineca je največji računalniški center v Italiji. Posvečamo se visokozmogljivemu računalništvu in inženirskim raziskavam, ki jih zagotavljamo konzorciju italijanskih univerz. Smo tudi člani organizacij PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) ter EUROfusion (European Consortium for the Development of  Fusion Energy). Cineca je izbrala Lenovo in Intel za svoja tehnološka partnerja v triletnem projektu novega objekta visokozmogljivega računalništva, ki bo do leta 2020 ponujal računalniški sistem zmogljivostnega razreda eksa. Cilj je implementirati prilagodljivo in energijsko učinkovito arhitekturo, ki bo omogočala do 20 PFs najvišjih zmogljivosti za potrebe evropske raziskovalne skupnosti. Vgrajene rešitve temeljijo na aktualni generaciji procesorjev Intel Xeon v4, Intel Xeon Phi, arhitekturi Intel Omni-Path, uporabljeni pa so tudi Intelovi pogoni SSD. Veseli nas, da je Cineca skupaj s partnerjema Lenovo in Intel eden najpomembnejših igralcev na trgu HPC v Evropi.”

V novem objektu, poimenovanem MARCONI, že deluje 1500 Lenovo NeXtScale strežnikov, opremljenih s procesorji Intel Xeon E5-2697v4. Nova strežniška gruča, predstavljena na konferenci ISC 2016 se bo uvrstila na seznam Top500 najbolj zmogljivih računalniških sistemov. Sistem bo Evropski raziskovalni skupnosti storitve visokozmogljivega računalništva (HPC) nudil od 1. julija dalje.

Citat Charles Wuischpard, podpredsednik oddelka Data Center Group v družbi Intel

“Cineca je izbrala sistemski dizajn podjetja Lenovo, ki temelji na ogrodju Intel Scalable System Framework, saj s svojo uravnoteženo in modularno zasnovo prinaša vrsto prednosti vodilnim italijanskim raziskovalcem in podatkovnim znanstvenikom. Intelova ponudba rešitev s področja HPC obsega procesorje Intel Xeon in Intel Xeon Phi ter arhitekturo Intel Omni-Path Architecture –torej gradnike, s katerimi je mogoče ustvariti zmogljive in skalabilne rešitve za tudi najbolj ekstremne izzive s področja infrastrukture visokozmogljivega računalništva in analitike velikih podatkov. Lenovu in Cineci čestitam za najbolj zmogljiv superračunalnik, ki gradi na arhitekturi Intel Omni-Path Architecture in z rezultatom 1,72 PFs tudi uvrstitev na seznam Top500 superračunalnikov.”

www.lenovo.si

Boste uporabljali Uber, ko ta pride v Slovenijo?

Uber prihaja v Slovenijo!

Novi Galaxy S8 za skoraj polovico zmogljivejš... 8
abhorsen.  |  Boljše kaj bo prej popravljen note7 ali ...
Novi Galaxy S8 za skoraj polovico zmogljivejš... 8
abhorsen.  |  Nop počakam kar tega nota, da pride naza...