Računalništvo, telefonija
21.05.2014 15:03

Deli z drugimi:

Share

Lenovo v enem letu prodal več kot sto milijonov naprav

Družba Lenovo nadaljuje z odličnim poslovanjem. V poslovnem letu, ki se je za podjetje končalo konec marca, je družba prodala 55 milijonov računalnikov, 50 milijonov pametnih telefonov in več kot 9 milijonov tablic. Pri tem je ustvarila 38,7 milijarde ameriških dolarjev prihodkov oziroma 14 odstotkov več kot leto prej. Zaslužek pred obdavčitvijo se je povečal za 29 odstotkov in je znašal 817 milijonov ameriških dolarjev.
Lenovo v enem letu prodal več kot sto milijonov naprav
Lenovo v enem letu prodal več kot sto milijonov naprav

Družba Lenovo je brez dvoma največji proizvajalec računalnikov na svetu, saj je še povečala svoj globalni tržni delež doslej, in sicer za 2,1 odstotne točke. Ta znaša 17,7 odstotka, v letu dni pa je pridobil pet odstotkov, medtem ko je računalniška industrija v povprečju nazadovala za 8 odstotkov. Lenovo je sicer že 20. četrtletje zapored rastel hitreje od povprečja globalnega trga. Kljub dejstvu, da se je prodaja računalnikov zaustavila tudi na največjem trgu, na Kitajskem, je Lenovo v svoji domovini uspel povečati dobiček za odstotek. V regiji Azija Pacifik je družba zabeležila rekorden skoraj 15-odstotni tržni delež in rast prodaje. Prihodki iz držav v regiji EMEA pa so v zadnjem četrtletju poslovnega leta 2013 celo presegli vrednost prodaje računalnikov na Kitajskem. V omenjenem obdobju je v ZDA Lenovo po prodaji računalnikov uspel prehiteti Apple in se zavihtel na tretje mesto med prodajalci računalnikov.

Ob upoštevanju prihodkov prodaje tablic in računalnikov, teh je Lenovo prodal kar 64 milijonov, je rast prodaje znašala 18 odstotkov v primerjavi s preteklim poslovnim letom. V poslovnem letu 2013 je Lenovo prodal za kar 37 odstotkov več naprav, njihovo skupno število se je ustavilo pri številki 114 milijonov. Že četrto četrtletje zapored pa je prodaja tablic in pametnih telefonov presegla število prodanih računalnikov.

“Lenovo je v preteklem poslovnem letu dokazal, da lahko uspešno posluje v kakršnihkoli tržnih in gospodarskih razmerah, uspehe nizamo tako na zrelih trgih kot na trgih v razvoju. Ne le, da se je podjetje še bolj okrepilo na vrhu izdelovalcev računalnikov, prodajo tablic smo v enem samem letu povečali za 4-krat in hkrati postali najhitreje rastoči proizvajalec pametnih telefonov. Obvladujemo ekosistema rešitev za potrošnike in podjetja ter skrbimo za nadaljnji razvoj poslovanja,” je povedal izvršni direktor družbe Lenovo Yang Yuanqing.

Podjetje je v fiskalnem letu 2013 ustvarilo 5,06 milijarde dolarjev dobička pred obdavčitvijo (14-odstotna letna rast), pri čemer je bruto marža znašala 13,1 odstotka. V regiji EMEA je prodaja izdelkov Lenovo v četrtem poslovnem četrtletju družbe zabeležila 33,3-odstotno rast ob 2,6 milijarde ameriških dolarjev prihodkov, družba pa je v regiji dosegla 15,8 odstotni tržni delež. Regija EMEA sicer predstavlja 27 odstotkov celotne prodaje družbe Lenovo.

V zadnjem poslovnem četrtletju družbe Lenovo v letu 2013 so največ zaslužka ustvarili prenosni računalniki, saj je bil njihov delež med vsemi prihodki kar 51-odstoten. Kljub nazadovanju računalniške industrije za 5,8 odstotka na letni ravni, je Lenovo dosegel 16-odstotno rast in v omenjenem četrtletju prodal za 4,8 milijarde dolarjev prenosnih računalnikov.

Prodaja namiznih računalnikov je v omenjenem četrtletju zabeležila 6,8-odstotno rast. Kljub svetovnemu padcu prodaje namiznih računalnikov za tri odstotke na letni ravni je ta segment naprav ustvaril 2,9 milijarde dolarjev prihodkov oziroma 29 odstotkov vseh prihodkov družbe.

Zvezde prodaje ostajajo pametni telefoni in tablice, saj je oddelek mobilnih internetnih naprav za digitalni dom (MIDH) znova dosegel izjemno, kar 71-odstotno četrtletno rast. S prihodki v višini 1,3 milijarde dolarjev je v skupno vrečo prispeval 13 odstotkov. Zelo dobro so se prodajali predvsem pametni telefoni, ki so z 59,4-odstotno rastjo povprečje trga presegli za kar 28 odstotkov. Lenovova aplikacijska tržnica je uporabnikom pametnih mobilnih naprav že postregla s šest milijardami prenosov aplikacij, trenutno pa uporabniki na svoje naprave naložijo približno 25 milijonov aplikacij dnevno. Aplikacija SHAREit je na sejmu mobilne telefonije Mobile World Congress prejela nagrado za najboljšo mobilno aplikacijo, hkrati pa je bila prva Lenovova aplikacija, ki je presegla mejnik 100 milijonov uporabnikov.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Za več informacij so vam na voljo pri LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Francois Bornibus bo novi predsednik regije EMEA v Lenovu

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več