03.02.2016      14:41

Lenovo z 21,6-odstotnim globalnim tržnim deležem v svetu računalništva postavil nov rekord

Lenovo logoLenovo logo

Družba Lenovo nadaljuje učinkovito poslovanje. V tretjem poslovnem četrtletju 2015/2016, ki se je za podjetje končalo konec decembra, je družba ustvarila za 12,9 milijarde ameriških dolarjev prihodkov oziroma 8 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem. Lenovo je ob tem ustvaril za 397 milijonov ameriških dolarjev dobička (pred obdavčitvijo), kar je 17 odstotkov več kot v preteklem poslovnem letu.

Odločitev o prenovi poslovanja se Lenovu že obrestuje. Ukrepi, sprejeti avgusta lani, dajejo prave rezultate, največji proizvajalec računalnikov na svetu pa je na dobri poti, da letos uresniči 1,35 milijarde prihrankov. Tako bo podjetje še okrepilo svojo konkurenčnost, ki sicer temelji na inovacijah in brezhibni izvedbi. Prenova zajema poslovne modele, poslovne procese in druge organizacijske ukrepe, vse z namenom zagotavljanja zdravega poslovanja družbe.

"V zaključenem četrtletju, ki so ga zaznamovali globalno ohlajanje gospodarstev, valutna nihanja na ključnih trgih ter nadaljnji upad računalniškega trga, smo uspeli realizirati rekorden dobiček in še okrepiti poslovanje na področju mobilnih naprav," je povedal izvršni direktor družbe Lenovo Yang Yuanqing in dodal: "Konsolidacija na področju računalništva se bo nadaljevala, inovativne kategorije naprav bodo nadomeščale klasične računalnike. Veliko vlagamo v rast na področju mobilnih rešitev, tako z inovativnimi izdelki kot premijskimi blagovnimi znamkami. Na področju strežnikov in poslovnih rešitev pa skupaj s strateškimi partnerji pripravljamo vrsto novih tehnologij."

Področje računalništva, poimenovano PC Group, ki ustvari večinski delež prihodkov družbe Lenovo, saj je v obravnavanem četrtletju ustvarilo 8 milijard ameriških dolarjev prihodkov, ostaja ena ključnih kategorij poslovanja. Čeprav je prodaja računalnikov konec lanskega leta močno nazadovala, tudi Lenovo je prodal 12 odstotkov manj računalnikov, je družba ohranila vodilni položaj v panogi že 11. četrtletje zapored. Še več, močno so nazadovali tudi konkurenti, zato Lenovo danes na področju računalništva obvladuje 21,6 odstotka globalnega trga, kar je nova rekordna vrednost. Lenovo je v preteklem četrtletju prodal 15,4 milijona računalnikov in imel kar 6,7 odstotne točke boljši rezultat od tržnega povprečja. Za 1,7 odstotne točke je tržni delež okrepil tudi na matičnem trgu in na Kitajskem sploh prvič presegel mejo 40 odstotkov tržnega deleža.

Mobilni izdelki in rešitve, predvsem pametni telefoni Lenovo in Motorola, tablice s sistemom Android in pametni televizorji, so zbrani v skupini Mobile Business Group, ki je ustvarila 3,2 milijarde dolarjev prihodkov. Glede na preteklo leto je rezultat nazadoval za 4 odstotke, predvsem na račun manjšega obsega prodaje pametnih telefonov – družba je sicer v preteklem koledarskem četrtletju prodala 20,2 milijona pametnih telefonov. Prestrukturiranje področja mobilnih rešitev in uvedba strategije dveh blagovnih znamk že prinaša rezultate, prodaja pametnih telefonov Motorola se je povečala za četrtino.

Poslovne rešitve, ki jih trži oddelek Enterprise Business Group, so ustvarile 1,3 milijarde dolarjev prihodkov oziroma 12 odstotkov več kot v primerljivem lanskem obdobju. Strežniki System x so dosegli skoraj milijardo prihodkov. Objavljena partnerstva s podjetji Nutanix, Red Hat in SAP pa bodo skrbela za strmo rast te skupine izdelkov in storitev tudi v prihodnje.

V regiji EMEA je prodaja izdelkov Lenovo v tretjem poslovnem četrtletju 2015/2016 zabeležila 15-odstotni padec ob 3,5 milijarde ameriških dolarjev prihodkov, družba pa je v regiji dosegla 19,4-odstotni tržni delež. Poslovni rezultat so zaznamovali upad prodaje računalnikov, ki je tudi posledica slabših valutnih razmerij, ter krepitev prodaje mobilnih naprav (+48%). Regija EMEA sicer predstavlja 27 odstotkov vseh prihodkov družbe. Lenovo je še naprej vodilni proizvajalec računalnikov v številnih državah regije EMEA in se je še bolj utrdil na drugem mestu v regiji.

Povezave:Lenovo Slovenija

Boste uporabljali Uber, ko ta pride v Slovenijo?

Uber prihaja v Slovenijo!

Najboljši prenosnik vseh časov bo kmalu posta... 6
razerznak  |  ga bo rok božič z pufom kreditiral
AMD ima za leto 2019 velike načrte! 1
lolo milko  |  Kaj a ze vedo da bo zen propad hahaha