02.11.2011      13:55
Poslovni rezultati

Lenovo z novim odličnim četrtletjem

Podjetje je v vsega treh mesecih prešlo iz tretjega do drugega največjega proizvajalca računalnikov na svetu.Podjetje je v vsega treh mesecih prešlo iz tretjega do drugega največjega proizvajalca računalnikov na svetu.

Družba Lenovo Group je objavila poslovne rezultate za drugo poslovno četrtletje, ki se je končalo 30. septembra 2011. Podjetje je v tem četrtletju spet izkazalo visoko rast, saj je v vsega treh mesecih prešlo iz tretjega do drugega največjega proizvajalca računalnikov na svetu. Letna primerjava rasti pove, da je Lenovov obseg prodaje rastel kar sedemkrat hitreje od trga (35,8 odstotna rast v primerjavi s 5 odstotno) pa tudi sicer Lenovo že poltretje leto beleži rast, višjo od povprečja v računalniški industriji.

Družba Lenovo je spet uspela uravnotežiti rast prodaje na vseh trgih ter posameznih tržnih segmentih in modelih. V drugem poslovnem četrtletju letošnjega leta je tako zabeležila kar 35,2-odstotno letno rast prodaje in s 7,8 milijarde ameriških dolarjev prihodkov od prodaje zabeležila nov prodajni rekord. Hkrati je Lenovo dosegel tudi največji tržni delež doslej, ta znaša 13,5 odstotka, pri čemer se je tržni delež okrepil na Kitajskem, na zrelih trgih in trgih v razvoju.

Bruto dobiček družbe je v omenjenem četrtletju v primerjavi z lanskim trimesečjem zrasel za 59,8 odstotka in znaša 948 milijonov ameriških dolarjev, operativni dobiček pred obdavčitvijo pa 165 milijonov ameriških dolarjev. Delničarji si bodo razdelili 144 milijonov ameriških dolarjev dobička, dobiček na delnico pa znaša 0,141 ameriškega dolarja. Nadzorni odbor družbe je določil višino dividende pri 0,0408 ameriškega dolarja na delnico. Družba Lenovo je imela 30. septembra 2011 tudi približno 4 milijarde ameriških dolarjev denarnih rezerv.

“Poslovanje družbe Lenovo v zadnjem četrtletju je bilo izjemno. Kljub pomembnim naložbam v prihodnje poslovanje je družba presegla vse zastavljene cilje. Očitno je, da je vodstvo razvilo učinkovite strategije ter poskrbelo za kakovostno poslovno kulturo,” je poslovne rezultate komentiral predsednik uprave družbe Lenovo Liu Chuanzhi.

“V pol leta smo pridobili dve mesti med največjimi proizvajalci računalnikov. Danes smo številka dve, rastemo povsod po svetu, še posebej na trgih v razvoju, kjer rastemo več kot trikrat hitreje od trga. Uspešna integracija podjetij NEC in Medion na zrelih trgih je tudi pomenila, da so ti trgi k prodaji prispevali več kot matični kitajski trg. Tako nismo povečali le dobičkonosnosti podjetja, temveč smo še okrepili globalni tržni delež. Tudi glede prihodnosti smo zelo optimistični. Želimo postati vodilni proizvajalec računalnikov ter uspehe razširiti še na področji pametnih telefonov ter tablic,” je povedal izvršni direktor družbe Lenovo Yang Yuanqing.

Za kateri telefon boste pisali Božičku?