Računalništvo, telefonija
30.10.2012 12:44

Deli z drugimi:

Share

Lexmark – nove tehnologije osvajajo področje tiskanja

Podjetje Lexmark, proizvajalec tiskalnikov in večopravilnih naprav, je povsem opustil proizvodnjo brizgalnih tiskalnikov ter svoje izdelke opremlja le še z lasersko tehnologijo izpisovanja dokumentov. Nova generacija črno-belih laserskih tiskalnikov, večopravilnih naprav ter tonerjev Lexmark Unison se lahko pohvali z vrsto naprednih inovacij, izredno učinkovitostjo, še nižjo ceno izpisa in hitrostjo delovanja ter varnostjo.
Lexmark – nove tehnologije osvajajo področje tiskanja
Lexmark – nove tehnologije osvajajo področje tiskanja

Podjetje Lexmark je predstavilo več družin črno-belih tiskalnikov in večopravilnih naprav, ki uporabljajo novo generacijo tehnologije laserskega izpisa dokumentov. Naprave uporabljajo povsem novo razvite tonerje Lexmark Unison, ki temeljijo na optimizirani arhitekturi potrošnega materiala. Novi tonerji so prijazni do proizvajalca, kupca in okolja. Tonerji Lexmark Unison premorejo novo kemično sestavo prahu, ki jim omogoča, da se barva že pri nižji temperaturi zapeče na papir. Posledično so hitrejši in porabijo manj energije. Manjše temperature delovanja pozitivno vplivajo tudi na druge komponente tiskalnika – razvijalne enote imajo tako še enkrat daljšo življenjsko dobo od prejšnje generacije tiskalnikov – med 60.000 in 100.000 izpisov –, hkrati pa so cenejše.

V tonerje je poleg senzorjev vgrajena posebna lopatica, ki poskrbi, da toner dejansko porabi ves prah preden je potrebna njegova menjava. Nova zasnova je omogočila tudi večje kapacitete tonerjev – uporabniki lahko nove tiskalnike in večopravilne naprave Lexmark opremijo s tonerji s kapaciteto do 45.000 izpisov in tako poskrbijo za manjše število posegov v napravo, daljšo avtonomijo delovanja in nižje (skupne) stroške tiskanja. Zanimivih inovacij je bil deležen podajalnik papirja, in sicer so ga pri Lexmarku oblikovali po vzoru najzmogljivejših kopirnih aparatov s čim manjšimi koti vlečenja papirja. Hkrati so prenovili še ravnanje z mediji, saj znajo nove naprave delati z bolj kompleksnimi in celo poškodovanimi mediji, razločijo hkratni zajem večje količine listov in omogočajo vrnitev presežka nazaj v predalnik. Nova zasnova poti papirja skozi tiskalnik tako skorajda v celoti odpravlja možnost zatikanja papirja, če pa do te vseeno pride, jo lahko uporabnik preprosto odpravi, saj se podajalni in sortirni mehanizem nahajata na vrhnjem delu naprave.

Številne inovacije in izboljšave so doletele tudi skenirne module večopravilnih naprav. Ti so sedaj še robustnejši, opremiti pa jih je moč z do 1.050-listnim podajalnikom, kar je največja kapaciteta v industriji. Skenerji obvladajo tudi samodejno poravnavanje slabo vloženih listov, ultrazvočni senzor pa prepozna poteg več kot enega lista hkrati in presežek vrne v ponovno skeniranje.

Večopravilne naprave za večja delovna okolja
Najbolj zmogljive nove naprave prihajajo iz družine Lexmark MX810, saj zmorejo v minuti natisniti do 70 strani, pri čemer prvo stran izpišejo že po štirih sekundah. Takšne naprave so idealna izbira za večja delovna okolja, saj so kos velikim obremenitvam. Prav zato jih je moč opremiti z različnimi avtomatiziranimi predali in podajalniki papirja s skupno kapaciteto do 2.750 listov. Z novimi tonerji Lexmark Unison Toner lahko uporabniki natisnejo do 45.000 strani dokumentov, preden je potrebna njihova zamenjava. Nove večopravilne naprave so tudi pravcati računalniki, saj so lahko opremljene z dvojedrnimi procesorji ter do 3 GB pomnilnika za bliskovito hitro delo. Opremljene so s 26 cm (10,2-palčnim) barvnim zaslonom, občutljivim na dotik, ki še poenostavi in pohitri delo uporabnikov z napravo. Lexmark je v naprave, ki bodo svoje delovno mesto našle v srednjih in velikih podjetjih, vgradil tudi vrsto varnostnih rešitev. Tako lahko menedžerji ali upravitelji tiskalniške infrastrukture podrobno spremljajo rabo tiskalnika s strani posameznega uporabnika ali skupine uporabnikov ter jim dodeljujejo pravice glede možnosti tiskanja, skeniranja, faksiranja in dostopa do dokumentov na strežnikih podjetja. Na voljo jim je več kot sto možnosti upravljanja in spremljanja dogodkov. Podatki na napravi so kriptirani, zato so varni pred nepooblaščenimi pogledi.

Naprave za manjše delovne skupine
Manjšim delovnim okoljem in skupinam poslovnih uporabnikov so namenjene večopravilne naprave iz družine MX610. Opremljene so z enakimi varnostnimi mehanizmi, razlikujejo pa se le v velikosti barvnega zaslona (njegova diagonala meri 18 cm) in zmogljivostih tiskalniškega dela ter kapaciteti papirja. Na dotik občutljiv zaslon omogoča številna enostavnejša tiskalniška opravila, ki niso neposredno povezana z vsebino dokumenta (predogled, izbira vrste papirja, obojestransko tiskanje …). V minuti lahko nove naprave natisnejo do 50 strani dokumentov, pri čemer prvo stran natisnejo po 6,5 sekunde. Da so te večopravilne naprave primerne za najbolj obremenjena okolja, priča tudi njihova maksimalna mesečna obremenitev, ki lahko dosega do 150 tisoč izpisov. Kljub temu, da so skoraj hipno pripravljene na tiskanje dokumentov, naprave v stanju mirovanja porabijo le okoli 0,5 W električne energije. Vse Lexmarkove tiskalnike in večopravilne naprave nove generacije podpirajo tudi tiskanje iz mobilnih naprav, kot so pametni telefoni in tablice.

Majhnim podjetjem in delovnim skupinam Lexmark predlaga uporabo črno-belih večopravilnih naprav iz družin MX410 ter MX510. Te dosegajo hitrost izpisa do 45 strani v minuti. Tako kot druge Lexmarkove pametne večopravilne naprave so tudi modeli iz družin MX410 ter MX510 opremljeni z barvnim zaslonom na dotik (v tem primeru z diagonalo 11 cm), ki uporabnikom omogoča intuitivno upravljanje ter nudi dostop do številnih zmogljivih aplikacij, ki odpravljajo kompleksnost ročnega dela z dokumenti in izboljšajo produktivnost dela.

Črno-beli tiskalniki s ceno izpisa pod 0,01€
Poslovnim uporabnikom, ki potrebujejo preprosto, cenovno dostopno in učinkovito tiskanje črno-belih dokumentov pa Lexmark namenja novo generacijo črno-belih laserskih tiskalnikov. Ti so na voljo v štirih družinah naprav, in sicer MS310, MS410, MS510 ter MS610. Med seboj se razlikujejo predvsem po hitrosti izpisa dokumentov – ta dosega med 35 in 50 strani v minuti – ter kapaciteti predalov s papirjem. Ločljivost izpisa dokumentov znaša 1200 x 1200 dpi, s tonerji Lexmark Unison Toner pa novi tiskalniki nudijo izredno dolgo avtonomijo tiskanja in nizko ceno izpisa dokumentov, navadno manj kot en evrocent (0,01€) na natisnjeno stran, stroški na izpisano stran pa so v povprečju 7 odstotkov nižji glede na prejšnjo generacijo naprav.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ALTERNA INTERTRADE d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri ALTERNA INTERTRADE d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ALTERNA INTERTRADE d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50
Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več