Računalništvo, telefonija
24.03.2016 14:45

Deli z drugimi:

Share

Live Streaming – spletni prenos, vedno bolj popularen in enostaven


Live Streaming - spletni prenos, vedno bolj popularen in enostaven

Live Streaming - spletni prenos, vedno bolj popularen in enostaven


Najprej si poglejmo, kaj nas v prihodnosti čaka na temo spletnih prenosov. Če strnemo napovedi v nekaj kratkih alinej:


  1. Spletni prenosi so v porastu zaradi enostavnosti prenosa in vse večje popularnosti. V prihodnje pričakujemo še več prenosov in več gledalcev.
  2. Uporaba spletnega videa še vedno strmo narašča. Povprečni uporabnik v ZDA pogleda 229 videov na leto. Globalno pa 25% spletnih uporabnikov pogleda video na spletu vsak dan. Rast je pogojena tudi z vse večjo pokritostjo 4G/LTE mobilnega omrežja.
  3. 
Z naraščajočo uporabo spletnih prenosov in videa narašča tudi spletno oglaševanje, ki se prikazuje ob ogledu videa. Spletno video oglaševanje naj bi se v 2016 povečalo za 20%.
  4. 
Mobilni ogledi bodo v ospredju, kar 70% spletnega prometa se bo v 2016 pretočilo z uporabo mobilnih naprav, kot so telefoni in tablice. Oglaševalci, ki se bodo fokusirali na mobilni video bodo imeli izredne priložnosti na tem novem in neobdelanem mediju.
  5. 
Porast spletnih prenosov na družbenih omrežjih. Večje spletne hitrosti bodo omogočale večjo vključenost spletnih prenosov na družbenih omrežjih. Facebook že omogoča živi spletni prenos.

Enostavni spletni prenos z eno kamero
In sedaj k enostavnosti, spletni prenos z eno kamero lahko z različnimi napravami za kodiranje izvedemo sami. Nekatere profesionalne kamere pa imajo vse za spletni prenos že vgrajeno npr. JVC GY-HM200E. S tako kamero ste v nekaj minutah priklopljeni na splet in oddajate v živo v HD kvaliteti.


Če že imate kamero in nima vgrajenega enkoderja za spletno prenašanje potem si lahko omislite enostaven enkoder, ki preko HDMI poveže vašo kamero na splet. Eden takih je Teradekov Vidiu Mini HDMI Encoder, ki preko aplikacije Live:Air iPad Production Suite brezžično poveže na najbolj popularne streaming platforme. Cena enkoderja je cca. 490 EUR + ddv.


Spletni prenos z več kamerami – Streamstar HDMI Kit
Za vse, ki bi radi naredili zahtevnejši prenos prek spleta in pokrili dogodek z več kamerami pa naj predstavimo naslednjo enostavno rešitev. Streamstar HDMI kit je paket, ki ga sestavlja programska oprema za produkcijo sletnega prenosa in HDMI računalniška kartica s 4 HDMI vhodi. Kartico vstavite v zmogljiv PC računalnik in nanjo boste lahko priklopili 4 kamere s HDMI izhodi (obstaja tudi dražja verzija za SDI izhode). Video in avdio iz 4 kamer, ki prihajata v računalnik upravljate s profesionalnim orodjem za mešanje videa.

Programska oprema (Live Production & Streaming Studio) omogoča, mešanje slike, različne prehode/efekte med slikami, ponovitve posnetkov (Replays), počasne posnetke (slow motion), grafično opremo posnetkov, sliko v sliki,… Vse to delate v živo in oddajate na splet. Prav tako lahko vse kamere simultano snemate, kot tudi signal, ki ga oddajate preko spleta. V opremi je tudi vse potrebno za integracijo v najbolj popularne streaming platforme. Cena takega kompleta je cca. 1.400 EUR + ddv.

Več informacij o Streamstar paketu vam je na voljo tukaj.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Slak d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Slak d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

VideoExpert.eu - trgovina s profesionalno video opremo

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Slak d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več