24.10.2013      10:13

MAT – v sodelovanju z NetAppovim projektom Shift

Glenn Sizemore, NetAppov tehnični inženir za marketing, je na svojem blogu spregovoril o tehnologiji oblačne virtualizacijske pretvorbe. Zato da bi popolnoma razumeli kaj njihove stranke potrebujejo, so potrebovali dve leti, zdaj pa so, v sodelovanju s Hypervisor mobilnostjo, uresničili NetAppov projekt Shift.

Projekt Shift je nastal v sodelovanju z vsemi oddelki NetAppa, z namenom, da svojim strankam omogočijo hitro preusmeritev delovne obremenitve s poljubnega hipervizorja na kateregakoli drugega hipervizorja. To jim je uspelo s pomočjo funkcionalnosti operacijskega sistema Data ONTAP in dobrim razumevanjem virtualizacije.

Za spremembo specifičnih razlik, ki so potrebne za kloniranje podatkovnih sklopov iz enega formata v druge, uporabljajo FlexClone. Kot primer vzemimo prehod iz VMwara na Hyper-V kjer klonirajo VMDK v nov VHD/VHDX in obenem spremenijo vso potrebno strukturo ter meta-podatke virtualnih diskov. S tem omogočijo, da lahko virtualni disk VMDK, ki teče preko NFS protokola, v parih sekundah pretvorijo v virtualni disk tipa VHD/VHDX. Do tega učinkovitega načina pridejo, ker spremenijo samo obliko datoteke, ne pa tudi vsebine virtualnega diska.

Dve leti nazaj je NetApp predstavil projekt Shift Microsoftu, le-temu se je Shift sicer zdel zanimiv, vendar ni prišlo do njegove uporabe. To pa se je z letošnjim aprilom spremenilo, ko je Microsoft izdal Migration Automation Toolkit, ali MAT. Microsoft je namreč zgradil orodje, ki rešuje največje probleme s katerimi se sooča njihova Hyper-V stranka - njihovo obstoječo infrastrukturo odstrani z VMwara.

Microsoftu je uspelo razviti orodje, ki je rešilo največji problem, ki zadeva uporabnike Hyper-V platforme. Obvladoval je sezname in evaluacijske procese, odstranil VMware orodja ter ustvaril ciljni virtualni strežnik. Vendar pa so naleteli na problem – za samo pretvorbo se je porabilo veliko časa, poleg tega pa so potrebovali dodatne diskovne kapacitete (v mnogih primerih še enkrat toliko kot je zasedla sama virtualna infrastruktura) in dodatno obremenili omrežje. To niso bili tehnični problemi ampak čista fizika - MAT mora namreč kopirati vir VMDK datotek in razdeliti vsebino datotek v ciljnega gostitelja.

Microsoft je s pomočjo NetApp-a v MAT integriral rahlo spremenjeno tehnologijo projekta Shift. Medtem pa so razširili MAT, tako da zdaj vsebuje tudi možnost migracije omrežnih nastavitev. Tehnologijo, ki so jo ustvarili skupaj imenujejo MAT (Powered by Project Shift).

Kaj vse to pomeni za uporabnike?

Če ste NetApp stranka in vas zanima migracija virtualne infrastrukture iz VMware na Hyper-V vam Microsoft v sodelovanju z NetAppom ponuja orodje, ki  to migracijo izvede v približno 5 minutah. V kolikor niste NetApp stranka in želite krajši SLA, zato da bi bila migracija možna, so pripravili čarovnike za enostavno konfiguracijo novih NetApp sistemov, ki bodo olajšali samo migracijo.

Vse tiste, ki niste Hyper-V stranka vendar vas zanima sama tehnologija in podobna, lažja, mobilnost v druge smeri, uvrstite NetApp na svoj ožji seznam, saj bodo v prihodnosti naznanili nove usmeritve projekta Shift.

Blog Glenna Sizemora si lahko ogledate tukaj.

Kako je tehnologija spremenila vaše življenje?

Kako drastično je tehnologija spremenila svet?

Prihaja prvi poceni telefon, ki bo nadomestil... 3
zgubar  |  gre za dodaten zaslon!
Revolucionarno odkritje: Baterije, ki jih lah... 5
markobarko  |  kako dolgo še bomo brali o novih super "...
Revolucionarno odkritje: Baterije, ki jih lah... 5
abhorsen.  |  Ha ha ha še 1 izmet tisti sanja prase ku...