01.08.2017 12:25
Posodobljeno 7 let nazaj.

Migracija strežnika SBS 2011 na Windows Server 2016 Standard in selitev elektronske pošte iz Exchange 2011 on-premise v storitev Exchange Online Plan 1

Študija primera

Podjetje: Precisium d.o.o.

Dejavnost: Orodjarstvo

Število zaposlenih: 16

IT podpora podjetju: Moj servis d.o.o.

Podjetje Precisium se ukvarja z izdelavo specializiranih in natančnih kontrolnih naprav za kontrolo proizvodnje. V njihovem programu so izdelave kontrolnikov in meril, kontrolno-merilih, ter merilno-ravnalnih naprav. Njihovih stranke so velika podjetja tako v Sloveniji kot v tujini, zato jim je zanesljivost delovanja IT infrastrukture zelo pomembna.

V letu 2017 so se preselil v nove proizvodne prostore, hkrati pa so se odločili tudi za korenito posodobitev svoje IT infrastrukture, ki je prej temeljila na strežniku Microsoft Small Business Server 2011 ter omrežnem disku Synology za rezervno kopiranje podatkov.

Elektronske poštne predale je, seveda, prav tako gostil SBS strežnik. Velikost predalov je bila omejena na 5 GB, kajti večino diskovnega polja so zasedale datoteke, ki so jih v podjetju nujno potrebovali v proizvodnji in konstrukciji.

Ravno omejitev poštnih predalov je bil velikokrat problem uporabnikov, saj so ti od svojih strank velikokrat dobivali veliko pošte z velikimi datotekami, čeprav so jih skušali navaditi na druge poti prenosa datotek (FTP in storitve hrambe datotek v oblaku).

Zaradi (ne)zanesljivosti povezave v internet ter zaradi potreb po večjih predalih so želeli storitev elektronske pošte prenesti na višji nivo.

Na novi lokaciji podjetja smo v začetku leta 2017 vzpostavili nov strežnik HP Proliant ML380, na katerem sedaj teče Windows 2016 Standard, ki služi kot Hyper-v gostitelj za dva virtualna stroja, eden izmed njih je namenjen domenskemu kontrolerju in strežbi datotek, na drugem pa teče poslovna ERP aplikacija.

Elektronske predale iz Exchange strežnika 2010 smo z orodji, ki so na voljo v Office 365, preselili v storitev Exchange Online Plan 1.

Uporabniki so že kmalu opazili, da v novi storitvi vsaj nekaj časa ne bo več problemov z omejenimi poštnimi predali, pa tudi če bi slučajno dosegli tistih 50 GB na uporabnika, bodo lahko svojo staro pošto arhivirali v sami storitvi. Ti arhivi bodo tako varnejši pred izgubo, kot so bili prej, ko so arhive hranili v lokalnih računalnikih v PST datotekah.

Neželena elektronska pošta, oziroma pomanjkanje le-te, pa je bila druga prednost v primerjavi s prejšnjimi poštnimi predali, saj so Office 365 poštni filtri neželene pošte precej bolje optimizirani, kot so bili prej na lokalnem Exchange strežniku, kjer se je uporabljalo le filtriranje z RBL listami.

Avtor: Matic Zupančič, Moj servis d.o.o. v sodelovanju s podjetjem DISS d.o.o.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ALSO Technology Ljubljana, d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ALSO Technology Ljubljana, d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ALSO Technology Ljubljana, d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več