19.09.2012      18:46
FIŠ

Na FIŠ letos ni bilo počitnic

Poletni šoli sta popestrili izobraževalno ponudbo.Poletni šoli sta popestrili izobraževalno ponudbo.

Na novomeški Fakulteti za informacijske študije so bili dejavni tudi poleti, saj so pripravili več kot deset prijav projektov na različne razpise in izpeljali dve poletni šoli.

Na Fakulteti za informacijske študije (FIŠ) tudi poleti ne počivajo, ampak premor med predavanji izkoristijo za pripravo znanstvenih objav in pripravo projektov s svojimi raziskovalnimi partnerji. Tako so v juliju in avgustu pripravili več kot 10 prijav projektov na različne razpise, v katerih sodelujejo z uglednimi ustanovami, kot so Inštitut Jožef Stefan, Fakulteta za računalništvo in informatiko, Univerzitetni klinični center in Medicinska fakulteta v Mariboru. FIŠ tako sodeluje v več projektnih konzorcijih, kjer bodo prispevali svoje znanje s področja analize in obdelave podatkov, rudarjenja v podatkih in razvoja informacijskih sistemov.

Gostovanje  devetih tujih profesorjev

Novomeška fakulteta se je med drugim prijavila na javni razpis za sofinanciranje vključevanja gostujočih visokošolskih učiteljev v pedagoški proces, ki ga je objavilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Prijavili so devet gostovanj visokošolskih učiteljev iz tujine (Kevin Desouza, Franjo Cecelja, Olivier Caleff, Stefano Zanero, Rosario Piazzese in Ingo Mierswa), ki se bodo v pedagoški proces vključevali v prihajajočem študijskem letu. Na  omenjenem razpisu so namreč dobili odobrena sredstva.

Prvi doktorski študenti

Prijavili so tudi projekt za sofinanciranje doktorskega študija na FIŠ. Gre za neposredno potrditev operacije z naslovom »Inovativna shema za sofinanciranje doktorskega študija za spodbujanje sodelovanja z gospodarstvom in reševanja aktualnih družbenih izzivov – generacija 2012 Fakultete za informacijske študije v Novem mestu«. Septembra načrtujejo objavo istoimenskega javnega razpisa, njegov predmet pa bo sofinanciranje doktorskega študija tistih študentov, ki se bodo v študijskem letu 2012/13 vpisali v 1. ali 2. letnik doktorskega študijskega programa Informacijska družba. V okviru javnega razpisa bodo lahko študentje na FIŠ pridobili sofinanciranje doktorskega študija v obliki celotne šolnine ali denarne spodbude.

Projekti, financirani iz evropskih sredstev

Novomeška fakulteta je spomladi v sklopu razpisa Future Emerging Technologies (FP7) skupaj s partnerji prijavila tudi šest različnih projektnih predlogov. To za fakulteto predstavlja nove možnosti mednarodnega sodelovanja na znanstveno-raziskovalnem področju. Naj Partnerji v projektu so: Sveučiliste u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike FOI (Hrvaška), Citizens Foundation CF (Islandija), Present S.p.A. PRE (Italija), Centre for Advanced Studies CAS (Bolgarija), The Hansard Society HS (Velika Britanija), Echo Source e.V. ECHO (Nemčija), Wirtschafts Universität Wien WUW (Avstrija) in New Bulgarian University, Sofia (Bolgarija).

Poletni šoli popestrili izobraževalno ponudbo

Na FIŠ-u so poleti pripravili še dve poletni šoli. Prva z naslovom Varnost računalništva v oblaku se je odvijala konec junija oziroma v začetku julija, druga z naslovom Osnovni koraki razvoja aplikacij na pametnih napravah pa v prvi polovici avgusta. Skupaj so zabeležili 41 udeležencev, najmlajši je imel 13 let. Ker so za projekta pridobili evropska sredstva, je bila udeležba za vse brezplačna.

Z obema poletnima šolama so na FIŠ-u zadovoljni, podobno so zadovoljstvo izrazili tudi udeleženci, saj so nova znanja in izkušnje z njimi delili visokošolski učitelji iz Slovenije ter dveh univerz iz Velike Britanije in Hrvaške. Prav tako je bila udeležba priložnost za sodelovanje z gospodarstvom, saj so na poletnih šolah sodelovali domači in tuji strokovnjaki iz prakse s področja tehnike in družboslovja.

Poletni šoli sta tako popestrili izobraževalno ponudbo in ob enem obogatili poletno dogajanje v dolenjski prestolnici. Na FIŠ-u, prvi javni fakulteti v Novem mestu, bodo sicer v jeseni vpisali peto generacijo študentov. Podrobnosti študijskih programov bodo zainteresiranim predstavili na prihajajočem informativnem dnevu, ki bo 20. septembra ob 17. uri.

Povezave:Fis

Za kateri telefon boste pisali Božičku?

Desetkrat hitrejše letalo od legendarnega Con... 6
zgubar  |  Za RN že vem, ampak a ta stric zna račun...
Desetkrat hitrejše letalo od legendarnega Con... 6
skeptik  |  To bolj sodi v revijo RADAR kot na RN, k...