Računalništvo, telefonija
19.09.2012 18:46

Deli z drugimi:

Share

Na FIŠ letos ni bilo počitnic

Na novomeški Fakulteti za informacijske študije so bili dejavni tudi poleti, saj so pripravili več kot deset prijav projektov na različne razpise in izpeljali dve poletni šoli.
Poletni šoli sta popestrili izobraževalno ponudbo.
Poletni šoli sta popestrili izobraževalno ponudbo.

Na Fakulteti za informacijske študije (FIŠ) tudi poleti ne počivajo, ampak premor med predavanji izkoristijo za pripravo znanstvenih objav in pripravo projektov s svojimi raziskovalnimi partnerji. Tako so v juliju in avgustu pripravili več kot 10 prijav projektov na različne razpise, v katerih sodelujejo z uglednimi ustanovami, kot so Inštitut Jožef Stefan, Fakulteta za računalništvo in informatiko, Univerzitetni klinični center in Medicinska fakulteta v Mariboru. FIŠ tako sodeluje v več projektnih konzorcijih, kjer bodo prispevali svoje znanje s področja analize in obdelave podatkov, rudarjenja v podatkih in razvoja informacijskih sistemov.

Gostovanje devetih tujih profesorjev

Novomeška fakulteta se je med drugim prijavila na javni razpis za sofinanciranje vključevanja gostujočih visokošolskih učiteljev v pedagoški proces, ki ga je objavilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Prijavili so devet gostovanj visokošolskih učiteljev iz tujine (Kevin Desouza, Franjo Cecelja, Olivier Caleff, Stefano Zanero, Rosario Piazzese in Ingo Mierswa), ki se bodo v pedagoški proces vključevali v prihajajočem študijskem letu. Na omenjenem razpisu so namreč dobili odobrena sredstva.

Prvi doktorski študenti

Prijavili so tudi projekt za sofinanciranje doktorskega študija na FIŠ. Gre za neposredno potrditev operacije z naslovom »Inovativna shema za sofinanciranje doktorskega študija za spodbujanje sodelovanja z gospodarstvom in reševanja aktualnih družbenih izzivov – generacija 2012 Fakultete za informacijske študije v Novem mestu«. Septembra načrtujejo objavo istoimenskega javnega razpisa, njegov predmet pa bo sofinanciranje doktorskega študija tistih študentov, ki se bodo v študijskem letu 2012/13 vpisali v 1. ali 2. letnik doktorskega študijskega programa Informacijska družba. V okviru javnega razpisa bodo lahko študentje na FIŠ pridobili sofinanciranje doktorskega študija v obliki celotne šolnine ali denarne spodbude.

Projekti, financirani iz evropskih sredstev

Novomeška fakulteta je spomladi v sklopu razpisa Future Emerging Technologies (FP7) skupaj s partnerji prijavila tudi šest različnih projektnih predlogov. To za fakulteto predstavlja nove možnosti mednarodnega sodelovanja na znanstveno-raziskovalnem področju. Naj Partnerji v projektu so: Sveučiliste u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike FOI (Hrvaška), Citizens Foundation CF (Islandija), Present S.p.A. PRE (Italija), Centre for Advanced Studies CAS (Bolgarija), The Hansard Society HS (Velika Britanija), Echo Source e.V. ECHO (Nemčija), Wirtschafts Universität Wien WUW (Avstrija) in New Bulgarian University, Sofia (Bolgarija).

Poletni šoli popestrili izobraževalno ponudbo

Na FIŠ-u so poleti pripravili še dve poletni šoli. Prva z naslovom Varnost računalništva v oblaku se je odvijala konec junija oziroma v začetku julija, druga z naslovom Osnovni koraki razvoja aplikacij na pametnih napravah pa v prvi polovici avgusta. Skupaj so zabeležili 41 udeležencev, najmlajši je imel 13 let. Ker so za projekta pridobili evropska sredstva, je bila udeležba za vse brezplačna.

Z obema poletnima šolama so na FIŠ-u zadovoljni, podobno so zadovoljstvo izrazili tudi udeleženci, saj so nova znanja in izkušnje z njimi delili visokošolski učitelji iz Slovenije ter dveh univerz iz Velike Britanije in Hrvaške. Prav tako je bila udeležba priložnost za sodelovanje z gospodarstvom, saj so na poletnih šolah sodelovali domači in tuji strokovnjaki iz prakse s področja tehnike in družboslovja.

Poletni šoli sta tako popestrili izobraževalno ponudbo in ob enem obogatili poletno dogajanje v dolenjski prestolnici. Na FIŠ-u, prvi javni fakulteti v Novem mestu, bodo sicer v jeseni vpisali peto generacijo študentov. Podrobnosti študijskih programov bodo zainteresiranim predstavili na prihajajočem informativnem dnevu, ki bo 20. septembra ob 17. uri.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE
Za več informacij so vam na voljo pri FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10