Računalništvo, telefonija
22.07.2013 10:20

Deli z drugimi:

Share

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu rabljenega računalnika ali prenosnika?

Verjetno ste že kdaj razmišljali o nakupu rabljenega računalnika ali prenosnika. Rabljeni računalniki in rabljeni prenosniki so lahko velikokrat boljša izbira od nakupa nove tovrstne naprave. Poglejmo zakaj.
Rabljeni računalniki in rabljeni prenosniki
Rabljeni računalniki in rabljeni prenosniki

Zaposlenim na PoceniPC.com, ki se ukvarjajo s prodajo rabljene računalniške opreme, stranke postavljajo taka ali podobna vprašanja: »Potrebujem računalnik, vendar ne želim odšteti veliko denarja. Videl sem nekaj rabljenih računalnikov in prenosnikov v vaši trgovini, ki so bili videti dobro. Zanima me, če so rabljeni prenosniki oziroma rabljeni računalniki dober nakup. Na kaj moram biti pazljiv pri nakupu?«.

Na PoceniPC.com odgovarjajo: »Spoštovani, če ne želite, da bi bil vaš nakup zgrešen, naj vam zaupamo, da je odločitev za nakup rabljenega računalnika ali prenosnika zelo podobna kot pri nakupu novega računalnika ali prenosnika. Najprej boste morali razmisliti zakaj napravo potrebujete, če jo kupujete za službene namene ali za domačo rabo in kako dolgo jo želite obdržati. V tem primeru razmislite tudi, ali je cena res tako občutno nižja, da se splača kupovati rabljen prenosnik ali rabljen računalnik. Morda je primernejši nov računalnik ali prenosnik iz naše ponudbe razstavnih ekponatov.«

Pojdimo po vrsti. Večina rabljenih računalnikov ali prenosnikov so generacijo ali dve za novim modelom, zato morate biti prepričani, da naprave ne potrebujete za najsodobnejše delo. Tukaj so nekatera merila:


Prenosljivost: Potujete veliko? Potrebujete prenosnik za delo? Potem je vaša skrb teža in velikost, zato poskrbite, da bo rabljen prenosnik dovolj majhen, lahek in vas bo tako čim manj oviral pri potovanju. Obenem se morate zavedati, da prenosnik ne bo tako zmogljiv.


Specifikacije: Kakšne programe nameravate uporabljati? Ali boste igrali zahtevne igrice, video in zvočno kodiranje ali karkoli drugega, kar bo intenzivno uporabljalo vaš procesor (CPU). Koliko prostora za shranjevanje podatkov boste potrebovali? Vprašajte se ali rabljen računalnik ali prenosnik ustreza zahtevam vaših aplikacij. Ali računalnik ali prenosnik ustreza vašim potrebam? (Pogosti odgovor je »Da«) Če ne, je denar, ki ga boste prihranili pri nakupu rabljene naprave brezpredmeten, saj boste morali zato uporabljati počasnejše in starejše verzije programov.


Napajanje: Če kupujete rabljen prenosnik, morate biti pazljivi pri bateriji. Ali je ta še uporabna in če ni, koliko bi stala zamenjava baterije. Stanje baterije je odvisno od tega, kako je prejšnji lastnik uporabljal prenosnik, če je bila baterija pravilno polnjena, saj je pravilno polnjenje baterije zelo pomembno za življenjsko dobo le te. Pri PoceniPC.com baterije pred prodajo testirajo in zdržijo najmanj uro in pol. To je posebej pomembno, če potujete veliko in potrebujete prenosnik za delo, vendar električne vtičnice ni na razpolago. Če kupujete stacionarni računalnik, to ni pomembno.

Če boste torej napravo uporabljali za brskanje po spletu ali pisarniško delo, imeli nekaj nezahtevnih aplikacij na namizju, lahko imajo rabljeni računalniki ali rabljeni prenosniki znatno nižjo ceno. Če pa potrebujete računalnik ali prenosnik za zahtevne igrice, za oblikovanje zvoka, videa in podobno, se pred nakupom prepričajte, ali je naprava kos vašim zahtevam. Premislite ali ni mogoče bolje, da kupite nov računalnik ali prenosnik.


Na PoceniPC.com imajo široko ponudbo novih prenosnikov in računalnikov, ki so bili razstavni eksponati, z najmanj enoletno garancijo in 20-30% nižjo ceno.


Upoštevajte tudi naslednja pomembna dejstva :

  • Licenca in garancija: Če kupite računalnik ali prenosnik pri pooblaščenem prodajalcu, pridobite tudi garancijo, ki vključuje tudi licenco za vaš operacijski sistem. Enako velja tudi za periferne naprave. Če kupite računalnik iz rok prijatelja, ki nima dokazila o nakupu v trgovini in ima naprava pretečeno garancijo, seveda teh ugodnosti nimate. Pri PoceniPC.com ima vsa rabljena računalniška oprema 6-mesečno garancijo z možnostjo podaljšanja na eno leto.
  • Cena: Poleg specifikacij računalnika ali prenosnika bodite pozorni na ceno, da je ta res ugodna in konkurenčna drugim ponudbam iste naprave.
  • Nadgradnja: Pri nakupu rabljenih računalnikov in prenosnikov pogosto pozabljamo na ceno nadgradnje le teh, saj je za najnovejše aplikacije pogosto potrebno računalnik ali prenosnik nagraditi, da programi na njem delujejo hitro in učinkovito.

Preizkusite rabljen računalnik ali rabljen prenosnik preden ga kupite! Pred nakupom preverite naslednje:

  • če je ohišje oziroma zunanjost nepoškodovana,
  • mrtve piksle na ekranu, razbarvanost barv na ekranu in splošno delovanje prikazovalnika,
  • delovanje vhodov (usb, hdmi, …),
  • priloženo programsko opremo, da računalnik ne vsebuje virusov in da imajo vsi programi licenco.

Pri PoceniPC.com prodajajo izključno A razred rabljene računalniške opreme. To pomeni, da so naprave skrbno testirane in očiščene, popolnoma delujoče ter brez poškodb in mrtvih pikslov.

Rabljeni prenosniki in rabljeni računalniki načeloma ne bi smeli biti zgrešen nakup, vendar je treba upoštevati naša priporočila. Obstaja veliko nakupov, preko Bolhe, eBay-a ali drugih spletnih trgovin, ki so zgrešeni, ker prodajalca ne zanima vaše zadovoljstvo, ampak le denar. Pri PoceniPC.com temu ni tako, saj se lahko pohvalijo z manj kot odstotkom reklamacij.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INSIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INSIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INSIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901