Računalništvo, telefonija
23.01.2015 12:01

Deli z drugimi:

Share

Na pohodu po Sloveniji nov trojanec

Na pohodu po Sloveniji nov trojanec
Na pohodu po Sloveniji nov trojanec

Pred nekaj dnevi se je po Evropi in Južni Ameriki začela širiti elektronska pošta, ki vključuje nevarno priponko. Ta se izdaja za faks sporočilo, v resnici pa gre za škodljivo kodo, ki na računalnikih šifrira datoteke in nato od uporabnikov zahteva odkupnino v virtualni valuti bitcoin.

Omenjena grožnja CTB-Locker povzroča glavobole tisočim uporabnikov po celem svetu, najbolj dejavna pa je na Poljskem, na Češkem in v Mehiki. V zadnjih dneh pa je zelo dejavna tudi pri nas.

Napad se začne z elektronskim sporočilom, ki prispe v uporabnikov nabiralnik. Zavajajoč naslov sporočila uporabnika prepričuje, da gre za faks sporočilo. Protivirusni programi ESET nevarno datoteko prepoznajo pod imenom Win32/TrojanDownloader.Elenoocka.A.

V kolikor datoteko iz priponke zaženete in je vaš protivirusni program ne prepozna, potem se na vaš sistem prenese škodljiv program iz družine Win32/FileCoder.DA. Vaše datoteke v kratkem postanejo neuporabne, saj so šifrirane. Nazaj jih lahko pridobite le, če plačate odkupnino v kriptovaluti bitcoin.

Nekatere različice trojanskega konja Win32/TrojanDownloader.Elenoocka.A se povežejo na oddaljen URL naslov iz katerega prenesejo škodljivo kodo, ki jo ESET prepozna pod imenom Win32/FileCoder.DA oz. CTB locker. Ta družina izsiljevalskih groženj (ang. ransomware) šifrira vse datoteke, podobno kot nekoliko starejši CryptoLocker. Glavna razlika med obema je v algoritmu, ki ga uporabjata za šifriranje.

Rezultat je podoben kot pri grožnjah CryptoLocker ali TorrentLocker – vse datoteke s končnicami kot so mp4, .pem, .jpg, .doc, .cer, .db itn. so šifrirane s ključem, kar pomeni, da so neuporabne, saj jih praktično nemogoče dešifrirati. Sporočilo je prikazano v nemščini, nizozemščini, italijanščini in angleščini. Uporabnikom, ki so v dvomih, da bi po plačilu svoje datoteke resnično pridobili nazaj, prikažejo demonstracijo delovanja.

Potem, ko si uporabnik ogleda predstavitev delovanja, mu napadalci pošljejo še naslov za pošiljanje odkupnine v valuti bitcoin (BTC) ter navodila za dešifriranje datotek po izvedenem plačilu. V primeru, da uporabnik nima valute bitcoin, ga preusmerijo v spletno menjalnico.

Varnostni ukrepi s katerimi se lahko zaščitite pred grožnjami kot je CTB-Locker so preprosti: ne odpirajte sumljive elektronske pošte in priponk od neznanih pošiljateljev, imejte varnostne kopije svojih podatkov, posodobite svoj operacijski sistem, spletne brskalnike, Javo, Adobe Reader ter vso ostalo ranljivo programsko opremo. Prepričajte se, da uporabljate zadnjo različico svojega protivirusnega programa.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več