Računalništvo, telefonija
11.07.2014 18:33

Deli z drugimi:

Share

Načrtovanje strategije digitalne prisotnosti

Za uspešno načrtovanje ali prenovo digitalne prisotnosti je nujno natančno definirati ciljne skupine in spoznati njihove potrebe ter na drugi strani pravilno definirati poslovne in strateške cilje. Beri dalje...
Načrtovanje strategije digitalne prisotnosti
Načrtovanje strategije digitalne prisotnosti

Za uspešno načrtovanje ali prenovo digitalne prisotnosti je nujno natančno definirati ciljne skupine in spoznati njihove potrebe ter na drugi strani pravilno definirati poslovne in strateške cilje. Da bo vaša digitalna prisotnost uspešna, moramo doseči uravnovešenost med pričakovanji uporabnikov in poslovnimi cilji ter strategijo podjetja.


Ko snujemo spletno strategijo moramo torej poznati:

  • Ciljne skupine. O njihovih navadah, potrebah in željah skušamo pridobiti čim več informacij. V ospredje načrtovanja naj bo (resnično!) postavljen uporabnik, predstavitev storitev in produktov pa v čim večji meri prilagojena tako, da uporaba poteka intuitivno in brez nepotrebnega zgubljanja osredotočenosti uporabnika.
  • Poslovne in strateške cilje. Z njihovo določitvijo bomo lažje definirali vse naloge, ki jih moramo pri prenovi uresničiti, hkrati pa bomo lahko oblikovali ključne indikatorje uspešnosti, ki bodo v prihodnje indikatorji uspešnosti/neuspešnosti samega projekta in naše spletne prisotnosti.

Pogosto opažamo, da podjetja premalo pozornosti namenijo tej prvi, strateški fazi in hitijo z drugo fazo, kjer se prva konkretizira s spletnim mestom (ali kakšno drugo obliko spletne prisotnosti).Potrebno se je zavedati, da je mnogo ceneje in enostavneje spremeniti zaključke iz prve fazezbiranja informacij, kot izvajati popravke v drugi fazi, ko je vključenih že več izvajalcev (programerji, oblikovalci, …).


Kako to doseči? Preden začnete konkretno razmišljati o samem spletnem mestu, pričakujte od vaše agencije intenzivne in sistematične razgovore o vaših poslovnih ciljih, o vašem podjetju, o vaših produktih, o vaših strankah, o vaši konkurenci… le tako boste lahko ustvarili pogoje za načrtovanje učinkovite spletne strategije.

Področja, ki jih v prvih fazah podrobneje analizirajo strategi digitalne prisotnosti:

  • Uporabniki. Mnogo uporabnih podatkov lahko pridobimo že iz analitičnih podatkov preteklega obiska. Tukaj so v prednosti podjetja, ki so v preteklosti že izvajala tudi analize uporabniške izkušnje, saj imajo pred prenovo v rokah vir pomembnih informacij končnih uporabnikov glede njihovega zad: ankete, poglobljeni intervjuji, kreiranje person/vlog… ter tudi bolj “internetno” orientiranih metod kot so: Google Trends, keyword research
  • Konkurenca. Pred načrtovanjem je nujno natančno analizirati tudi konkurenco in njihove aktivnosti (konkurenčnost) in ugotoviti, na katerih področjih so močni (se od njih učiti) in kje šibki ter seveda ta področja izkoristiti za preboj.
  • Poslovni cilji. Pomembna je komunikacija med podjetjem in digitalno agencijo. Vsi cilji morajo biti konkretizirani in merljivi. Za vsak cilj oblikujemo ključne indikatorje uspeha (KPI), s katerimi bomo v prihodnje merili uspešnost naših trženjskih aktivnosti in na podlagi teh informacij resurse usmerjali tja, kjer prinašajo največji dobiček oz. popravili področja, kjer ne dosegamo zadovoljivih rezultatov.

In šele sedaj, ko smo izvedli vse zgoraj predstavljene postopke, lahko začnemo razmišljati tudi ovsebinskem delu digitalnega prisotnosti. Na podlagi analiz se je potrebno odločiti, kje (spletno mesto, družbena omrežja, iskalniki … ) in kako – s katerimi vsebinami / storitvami / produkti se bo prepričevalo uporabnike za vzpostavitev poslovnega odnosa (nakupa, partnerstva…) z nami.

… SE NADALJUJE… sledi 2. faza: Načrtovanje spletnega mesta in digitalne prisotnosti


vir: E-laborat d.o.o.



Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem E-LABORAT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri E-LABORAT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem E-LABORAT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,