18.04.2012      10:05

Nagrade TIPA prejeli Nikon D800, D5100 in bliskavica SB-910

Nikon D800Nikon D800
Nikon D5100TipaBliskavica SB-910

Združenje Technical Imaging Press Association (TIPA) je že peto leto zapored več Nikonovih izdelkov razglasilo za najboljše v Evropi. V letu 2012 so žirijo najbolj prepričali Nikon D800, ki je postal najboljši DSLR aparat za strokovnjake, Nikon D5100, ki je prejel nagrado za najboljši vstopni DSLR fotoaparat, ter napredna bliskavica Nikon SB-910.

Strokovna žirija združenja TIPA, ki presoja kakovost, zmogljivost in vrednost izdelkov, je imela letos zelo težko delo, saj so posamezni proizvajalci pripravili veliko število vrhunskih izdelkov. Prav zato je uspeh Nikona še toliko večji, saj je omenjeni proizvajalec prejel tri pomembne nagrade TIPA za svoje izdelke na področju digitalne fotografije.

TIPA, vodilno evropsko novinarsko združenje, je nagrado za najboljši DSLR za strokovnjake podelilo fotoaparatu Nikon D800, za najboljši vstopni DSLR fotoaparatu Nikon D5100 in za najboljši profesionalni sistem bliskavic bliskavici SB-910. Nagrade izbira 29 fotografskih revij v 13-ih evropskih državah, podelijo pa jo izdelkom, za katere žirija meni, da so najboljši v svoji kategoriji glede splošne kakovosti, zmogljivosti in koristi za končnega uporabnika.

TIPA "Best D-SLR Expert": Nikon D800

Žirija združenja TIPA je svojo odločitev obrazložila takole: "Nikon D800, ki je poimenovan tudi večpredstavnostni fotoaparat, ima neverjetno tipalo polnega formata (24x36 mm) s 36 milijoni slikovnih točk, ki fotografom omogoča zajem fotografij najvišje kakovosti. Velikost datotek že začenja konkurirati datotekam iz srednjeformatnih digitalnih fotoaparatov, kar fotografom omogoča, da svoja dela natisnejo na veliki format. Video način delovanja s polno visoko ločljivostjo bo nedvomno zelo privlačen za napredne fotografe, ki želijo ustvarjati kakovostne videoposnetke. Fotoaparat je robustno zgrajen, a hkrati ni pretežak. Je zabaven za uporabo in opremljen z vsemi ključnimi funkcijami, poleg tega pa Nikon D800 nudi stereo zvok, občutljivost ISO do 6400 (razširljiva na 25 600) in zaporedno fotografiranje s 4-mi posnetki na sekundo. Po mnenju članov združenja TIPA je ta fotoaparat nedvomno najboljša kombinacija vrhunskih zahtev in praktičnih potreb navdušencev."

TIPA "Best D-SLR Entry Level": Nikon D5100

Žirija združenja TIPA je svojo odločitev obrazložila takole: "S tipalom s 16,2 milijona slikovnih točk, kakovostjo slike pri visoki občutljivosti ISO in izjemno ločljivostjo zadnjega zaslona je Nikon D5100 fotoaparat, ki omogoča začetnikom, da se poučijo o kakovosti, ki jo nudi zrcalno-refleksni fotoaparat, napredni uporabniki pa imajo lahko izjemno zaokrožen fotoaparat po ugodni ceni. Fotografiranje je toliko bolj preprosto, saj ima fotograf hiter dostop do nastavitev, ki jih potrebuje, ter impresiven gibljivi zaslon LCD. Poleg tega je fotografiranje z njim zabavno, saj premore ogromno načinov za posebne učinke, vključno s HDR-jem v fotoaparatu. Ob tem fotoaparat D5100 nudi še snemanje videoposnetkov v polni visoki ločljivosti (1080p)."

TIPA "Best Professional Flash System": SB-910

Žirija združenja TIPA je svojo odločitev obrazložila takole: "Bliskavica SB-910 je del sistema osvetljevanja Creative Lighting System (CLS) družbe Nikon, hkrati pa sta izboljšana intuitiven operacijski sistem in grafični uporabniški vmesnik (GUI). Bliskavica SB-910 pokriva večino priljubljenih goriščnih razdalj, ima vgrajeno identifikacijo formata FX/DX in optimizira nastavitev zooma glede na fotoaparat. Nova bliskavica ima bolj učinkovito porabo energije in izboljšano funkcijo termalnega izreza, ki podaljša čas ponovnega polnjenja segrete bliskavice, namesto da se ta popolnoma izključi, dokler se ne ohladi. Bliskavica SB-910 ima nov tip trdih filtrov za izravnavo barvne temperature za fluorescenčne in običajne žarnice, ki samodejno spremenijo nastavitev beline fotoaparata."

Povezave:Nikon, Tipa

Za kateri telefon boste pisali Božičku?

Desetkrat hitrejše letalo od legendarnega Con... 6
zgubar  |  Za RN že vem, ampak a ta stric zna račun...
Desetkrat hitrejše letalo od legendarnega Con... 6
skeptik  |  To bolj sodi v revijo RADAR kot na RN, k...