Računalništvo, telefonija
16.09.2010 16:21

Deli z drugimi:

Share

Najbolj obiskana spletna skupnost v Sloveniji je YouTube

Redni slovenski uporabniki interneta v največji meri obiskujejo spletno skupnost YouTube.
Redni slovenski uporabniki interneta v največji meri obiskujejo spletno skupnost YouTube.

RIS raziskava »Spletne skupnosti 2010« kaže, da so med rednimi uporabniki interneta v Sloveniji na dnevni ravni najpogosteje obiskana spletna socialna omrežja, sledijo jim video in foto skupnosti, spletni forumi ter blogi. Spletne skupnosti v Sloveniji najpogosteje obiskujejo šolajoči moški v starosti od 10 do 27 let, ki so dnevni uporabniki interneta.

Telefonska anketa izvedena decembra 2009 v okviru projekta RIS je pokazala, da redni uporabniki interneta v največji meri obiskujejo spletno skupnost YouTube, saj jo vsaj mesečno obiskuje 57% anketirancev. Sledita ji Facebook in Wikipedia s 45%. Navedene spletne skupnosti so tudi edine, ki imajo mesečni doseg več kot 40%. YouTube in Wikipedia sta v obdobju od leta 2007 do 2009 med vsemi spletnimi stranmi, vključenimi v raziskavo, zabeležili tudi največjo rast mesečnega dosega.

Po drugi strani je Facebook je najbolj poznana spletna skupnost, saj je 93% Slovencev vsaj že slišalo zanjo, medtem ko je najmanj poznana spletna skupnost Twitter, ki je več kot polovica Slovencev sploh ne pozna, mesečno pa jo uporablja le 2% anketirancev.

Redni uporabniki interneta sicer najpogosteje aktivno sodelujejo v spletnih socialnih omrežjih, ki jih skoraj petina (19%) uporablja dnevno, sledijo video in foto skupnosti, ki jih dnevno uporablja desetina, najmanj pa anketiranci aktivno sodelujejo v virtualnih svetovih (1%).

Natančnejši podatki o uporabi spletnega socialnega omrežja Facebook kažejo, da imajo slovenski uporabniki Facebook-a, ki ga vsaj občasno obiskujejo, v svojih profilih navedenih 175 prijateljev. Med njimi jih je 30% svoj profil ustvarilo pred 12 meseci, 20% pa pred dvema letoma. Med slovenskimi uporabniki Facebook-a jih 19% svoj osebni profil »ustvarilo, a ga ne ureja«, četrtina ureja osebni profil »večkrat na teden«, 12% pa »vsak dan ali pogosteje«.

V reprezentativni telefonski anketi, v kateri je sodelovalo 602 anketirancev, starih od 10 do 75 let, je 38% rednih uporabnikov interneta dejalo, da so prek interneta že spoznali (vsaj eno) osebo, ki je pred tem niso poznali, medtem ko je 26% rednih uporabnikov interneta poročalo, da so se s spoznano osebo tudi srečali »v živo«. V povprečju so redni uporabniki interneta prek interneta spoznali 15 oseb, z 11 osebami pa so se srečali »v živo«, pri čemer svoje izkušnje s temi osebami v povprečju ocenjujejo kot pozitivne.

Poročilo »Spletne skupnosti 2010« je nadaljevanje anketnega raziskovanja v okviru projekta RIS, ki že od leta 1996 izvaja raziskave o vključenosti prebivalcev Republike Slovenije v informacijsko družbo in njihovih aktivnostih na svetovnem spletu in za razliko od drugih raziskav ponuja celovit pregled nad razvojem družbenih vidikov svetovnega spleta v Sloveniji skozi čas.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več