Računalništvo, telefonija
12.07.2014 09:02

Deli z drugimi:

Share

Najmanjši z vsem, kar imajo veliki – Nikon D3300

V začetku leta je Nikon javnosti predstavil nov fotoaparat DSLR vstopnega razreda, namenjen novim in vedno številčnejšim navdušencem nad fotografijo. D3300 predstavlja Nikonovo ponudbo v času, ko sodobni digitalni fotografi že na samem začetku ob vstopu v »kraljevski« razred zrcalno-refleksne fotografije od fotoaparatov z nadvse dostopno ceno pričakujejo kar največ. Da je Nikonu z novincem uspelo, je konec aprila potrdilo združenje Technical Imaging Press Association (TIPA), ki je D3300 razglasilo za najboljši DSLR-fotoaparat vstopnega razreda na trgu.
Najmanjši z vsem, kar imajo veliki – Nikon D3300
Najmanjši z vsem, kar imajo veliki – Nikon D3300

D3300 je pravzaprav HDSLR, torej zrcalno-refleksni digitalni fotoaparat, ki ga poleg fotografskih odlikujejo tudi izvrstne zmogljivosti na videopodročju, saj videoposnetke beleži v načinu 1080/60p, torej v polni ločljivosti HD s kar 60 sličicami na sekundo, slednje pa ga z zmogljivejšima bratoma D5300 in D4s, ki kraljuje na samem vrhu Nikonove ponudbe fotoaparatov DSLR, postavlja v trojček edinih DSLR-jev s tovrstno zmogljivostjo na trgu.

Novinec je vsekakor izdelek, ki nakazuje prihodnje trende v izdelavi DSLR-fotoaparatov. Ta najmanjši in najlažji Nikonov zrcalno-refleksnež doslej je namreč izdelan iz kombinacije termoplastičnih mas ter ogljikovih vlaken in ni sestavljen iz številnih delov, pač pa je njegovo ohišje izdelano z vbrizganjem v kalup. Tako ima manj spojev in je bistveno manj občutljiv na vdor prašnih delcev in denimo vodnih kapljic.

Tudi sicer je D3300 primeren za vse priložnosti in ob vsakem trenutku. Kot pravega in čistokrvnega pripadnika družine zrcalno-refleksnih fotoaparatov ga odlikujeta predvsem odzivnost in hitrost delovanja. Za akcijo je pripravljen takoj po trenutku vklopa, s svojim slikovnim tipalom s 24,2 milijona slikovnimi točkami pa na spominsko kartico zapiše – v svojem cenovnem razredu rekordnih – 5 posnetkov na sekundo. Veriga je močna le toliko, kot prenese njen najšibkejši člen, in fotoaparat DSLR je dober le toliko, kot zmore dodani objektiv. Številni proizvajalci so tako pri pomanjšanju še nedavno velikih zrcalno-refleksnih fotoaparatov ubrali pot, na kateri se manjšajo le ohišja fotoaparatov, objektivi pa ostajajo enaki ali pa se celo večajo.Sodobna slikovna tipala zajemajo toliko detajlov, da se objektivi le s težavo spopadajo z zadostno ostrino. Slednja zahteva bolj kompleksne optične konstrukcije, posledica teh pa so večji objektivi. D3300 si z zmogljivejšima D5300 in D7100 deli naziv fotoaparata DSLR z danes najvišjo ločljivostjo – dobrih 24 milijonov slikovnih točk na tipalo formata DX – na trgu, Nikonu pa je kljub temu uspelo osnovni oz. t. i. kit-objektiv v primerjavi s predhodnikom bistveno pomanjšati. Novi sklopljivi objektiv AF-S NIKKOR 18–55mm f/3.5–5.6G VR II je tako v »zloženem« stanju kar 25 odstotkov manjši od svojega predhodnika ali 18–55-milimetrskih kit-objektivov DSLR z vgrajeno stabilizacijo konkurenčnih proizvajalcev. Hkrati je Nikon izkoristil priložnost in ob prenovi objektiva poskrbel še za izboljšanje optičnih lastnosti oz. kakovosti slike objektiva.

Takšen fotoaparat seveda ne sme biti zahteven za uporabo in prav tu je D3300 spet pravi mali posebnež, saj čisto svežim začetnikom nudi delovanje v načinu vodnika s pomočjo po korakih. Pri omenjenem načinu gre praktično za vgrajena skrčena navodila in obenem vodič po osnovah fotografije, za povrh pa D3300 razlage svojih funkcij nudi še ločeno v tekstovni ali slikovni obliki. Skratka majhen, lahek ter priročen in za piko na i še preprost za uporabo. Ko bo zaželeno deljenje posnetkov, pa bo prav prišla tudi združljivost z Nikonovim izbirnim brezžičnim vmesnikom za mobilne naprave, ki omogoča preprosto prenašanje fotografij na vaša priljubljena spletna mesta in celo proženje fotoaparata na daljavo prek pametne naprave.

Svet zrcalno-refleksne fotografije z uporabo fotoaparatov z izmenljivimi objektivi nudi neskončne možnosti, pa naj gre le za beleženje zasebnih in družinskih spominov ali pa za kreativno izražanje s pomočjo fotografskega medija. In ravno D3300 navdušencem nad fotografijo nudi najlepši vstop v ta svet zamrznjenih trenutkov. Potencial, ki ga nudi z združljivostjo s širokim naborom priznanih Nikonovih objektivov NIKKOR je v kombinaciji z dejstvom, da zrcalno-refleksni fotoaparat ne predstavlja več okorne in kompleksne naprave, pač pa ravno nasprotje tega, krasna priložnost za vse, ki od svojih fotografij pričakujete tisto nekaj več.

D3300 s svojo kakovostjo slike, preprostostjo uporabe, dimenzijami in težo ter kit-objektivom nudi komplet, ki v tem zmogljivostnem, predvsem pa cenovnem razredu preprosto nima tekmeca in dejansko nudi najboljše razmerje med zmogljivostmi in ceno.

Več na: http://info.bigbang.si/fotografija/nikon-d3300


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

"Bohinjsko drevo" po natanko desetih letih spet v soju (fotografskih) žarometov

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več