Računalništvo, telefonija
17.08.2016 14:42
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Analiza spletnega iskanja v kategoriji šolskih potrebščin

..Konec avgusta pričakujemo do 200-odstotno povečanje zanimanja za šolske potrebščine in 3-kratno rast potrošnikov, ki raziskujejo ponudbo na spletu. Podoben trend napovedujemo tudi v ostalih povezanih kategorijah, kot so računalniki, pametni telefoni ter pisarniške mize in stoli..
Analiza spletnega iskanja v kategoriji šolskih potrebščin
Analiza spletnega iskanja v kategoriji šolskih potrebščin

Avtor: Gea Verderber @ Ceneje.si

Na portalu za primerjalno nakupovanje ceneje.si smo v okviru TrendKiwi analiz* tik pred vrhuncem sezone zanimanja za šolske potrebščine pripravili analizo spletnega iskanja v kategoriji ter napoved nakupnega vedenja v avgustu.

Slovenci kupujemo potrebščine skozi celo poletje, Hrvati v zadnjem trenutku

Povečanje zanimanja za šolske potrebščine opažamo od maja naprej, glavna sezona z eksponentno rastjo pa se začne junija takoj po zaključku šole in doseže vrh konec avgusta. Junija lani se je zanimanje za šolske potrebščine dvakrat povečalo od letnega povprečja, na vrhuncu sezone pa je bilo trikrat višje.

V predsezoni 2016 smo zabeležili več kot 50-odstotno rast ogledov glede na pričakovano letno povprečje, število uporabnikov, ki raziskujejo ponudbo na spletu, pa se je od lani povečalo za tretjino. Trenuten trend kaže, da se bo število iskanj konec avgusta povečalo do 200 odstotkov, število uporabnikov tudi do trikrat.

Zanimiva je primerjava trendov v kategoriji s sosednjo Hrvaško. Medtem ko slovenski potrošniki raziskujejo kategorijo šolskih potrebščin skozi tri mesece, Hrvati opravljajo last minute nakupe tik pred začetkom novega šolskega leta.

Splet je glavni vir za raziskovanje v nakupnem procesu – ne glede na lokacijo nakupa!

Jasen trend je, da splet postaja glavni vir za raziskovanje ponudbe šolskih potrebščin, ne glede na to, ali potrošnik nakup zaključi v fizični ali spletni trgovini. Obenem trgovci v kategoriji opažajo, da število spletnih nakupov narašča, saj se na ta način potrošniki izognejo gneči, ki je v času glavne sezone zelo izrazita.

Cene najnižje takoj po koncu šole

Analiza cen, ki smo jo lani opravili na najpogosteje iskanih šolskih potrebščinah, je pokazala, da so bile te najugodnejše na začetku julija. Za naslednje leto zato potrošnikom svetujemo nakup kmalu po zaključku šolskega leta, saj so takrat starejše kolekcije znižane, nove pa imajo akcijske cene.

Uporabniki ceneje.si si večinoma ogledujejo potrebščine v cenovnem razredu 20 do 60 €, med znamkami pa po številu iskanj vodi Target.

Ciljni segment na spletu so tudi mladi do 24 let in digitalni imigranti

Kar 7 od 10 potrošnikov, ki se zanimajo za nakup šolskih potrebščin, je ženskega spola. Po pričakovanjih jih je največ starih med 25 in 44 let, vendar je splet eden glavnih virov za raziskovanje ponudbe šolskih potrebščin za vse generacije, tudi digitalne imigrante – generacijo, ki je odraščala brez interneta, vendar je sčasoma zaradi priročnosti prevzela spletno tehnologijo.

*TrendKiwi analize ponujajo vpogled v trende sezonskih blagovnih skupin in napovedi zanimanja potrošnikov.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več