Računalništvo, telefonija
07.10.2013 18:49
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

NetApp: arhitektura shranjevalnega podsistema: Solid-State diski (SSD)

Zmogljivosti SSD diskov v zadnjih letih hitro naraščajo. Medtem ko se pričakuje še nadaljnja rast teh zmogljivosti, pa je flash pomnilnik, ki se uporablja v SSDjih, naletel na enake omejitve litografije kot druge vrste polprevodnikov.
NetApp: arhitektura shranjevalnega podsistema: Solid-State diski (SSD)
NetApp: arhitektura shranjevalnega podsistema: Solid-State diski (SSD)

Vodilo do izboljšanja zmogljivosti je zmanjšanje obsega funkcij na vsakem čipu, kar privede do izboljšanja zmogljivosti posameznih čipov. Trenutne NAND flash naprave uporabljajo 2Xnm tehnologijo (velikosti 20-29nm) in se hitro pomikajo proti 1Xnm tehnologiji (velikosti 10-19 nm), obenem pa so SSDji prešli iz eno nivojskih celic (SLC) flash komponent na več nivojske celice (MLC).

Eden vodilnih proizvajalcev diskovnih sistemov NetApp med prvimi predstavlja novosti tako pri HDD diskih kot tudi pri SSD tehnologiji. Trenutno ponujajo SSD diske velikosti 200GB in 800GB, v prihajajočih mesecih pa bodo še razširili nabor, saj bi radi zagotovili širši spekter optimizacije diskovnih sistemov.

Danes lahko uporabljate SSD diske kot samostojne diskovne kapacitete ali kot del hibridnih Flash agregatov, ki združujejo HDD diske s SSD diski za pospeševanje naključnih branj in pisanj.

NetApp rad poudarja, da Flash hibridni agregati združujejo zmogljivosti HDD diskov z zmogljivostjo flash cache tehnologije, vendar gre v resnici za veliko več. SSD diski zagotavljajo največjo korist za naključne, transakcijske obremenitve, HDD diski pa dosegajo zelo dobre rezultate pri zaporednem branju in pisanju, predvsem pa imajo dobro razmerje med ceno in kapaciteto. Hibridni agregati z združevanjem teh dveh tehnologij v eno celoto omogočajo, da diskovni sistem v največji meri izkorišča SSD zmogljivosti pri naključnih operacijah in HDD diskov, ki so cenovno ugodnejši, a kljub temu prinašajo učinke pri zaporednem branju in pisanju. Pri snovanju diskovnih sistemov vam tako ni potrebno poznati narave obremenitve.

V kolikor bi želeli izvedeti več o hibridnih Flash agregatih in ostalih NetAppovih flash tehnologijah, vključujoč namenske EF540 flash sisteme, preberite pred kratkim izdano knjigo, Flash for Dummies (PDF).

Čeprav ni nobenega dvoma, da SSD diski spreminjajo igro, ko govorimo o arhitekturi diskovnih sistemov, ima flash spomin nekatere omejitve. Flash celice lahko, preden se iztrošijo, prenesejo le omejeno število pisalnih ciklov. Zadnje čase se veliko govori o novih tehnologijah kot so »Phase-change memory« in »RRAM«, ki bi lahko premagale te omejitve, vendar je še prezgodaj, da bi lahko govorili o tem, ali bo kateri izmed njih postala vodilna. V vsakem primeru pa je jasno, da se bo flash tehnologija še naprej razvijala na trgu diskovnih sistemov.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Deduplikacija je proces odpravljanja podvojenih podatkov in s tem sprostitev zasedenih pomnilnih kapacitet in izboljšanja zmogljivosti diskovnih sistemov.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več