Računalništvo, telefonija
26.07.2012 16:45

Deli z drugimi:

Share

NetApp WAFL: Inteligentni datotečni sistem za manipulacijo nad podatki

NetApp WAFL® datotečni sistem zna prevajati zapise tipa »small random writes« v tip »large sequential writes« , hkrati pa se zaveda in obvladuje tudi datotečne strukture.
Deduplikacija je proces odpravljanja podvojenih podatkov in s tem sprostitev zasedenih pomnilnih kapacitet in izboljšanja zmogljivosti diskovnih sistemov.
Deduplikacija je proces odpravljanja podvojenih podatkov in s tem sprostitev zasedenih pomnilnih kapacitet in izboljšanja zmogljivosti diskovnih sistemov.

NetApp WAFL® (Write Anywhere File Layout) je del operacijskega sistema diskovnih sistemov NetApp in je dvonivojski sistem zgrajen za velika in visoko zmogljiva RAID polja. Na zgornjem nivoju delovanja obvladuje različne razporeditve podatkov v datoteke (glede na različne datotečne sisteme, s katerimi sodeluje), na spodnjem nivoju pa obvladuje fizične diske vse do diskovnih blokov na način, da maksimizira bralne in zapisovalne zmogljivosti.

V svetu diskovnih sistemov je tak pristop inovativen, saj diskovni sistemi , ki imajo dostop do podatkov preko disk blokov, kakršnokoli manipulacijo nad datotekami prepuščajo strežnikom.

NetApp tehnologija WAFL® pri posodabljanju obstoječih zapisov blokov podatkov in metapodatkov, iz katerih je zapis sestavljen, nikoli ne prepiše. Namesto tega, zapiše te informacije na najbližje nove bloke, stare bloke pa označi, da so prazni. Pisanje na najbližje proste bloke bistveno skrajša čas, potreben za premik zapisovalne glave na ustrezno drugo mesto, ki je pravzaprav najožje grlo diskovnih sistemov.

S pomočjo »Tetris Cache« optimizacije, tehnologija WAFL® še dodatno pospešuje zapisovanje podatkov. Gre za to, da prevaja zapise tipa »small random writes« v tip »large sequential writes«. To izvaja tako, da se majhni naključni zapisi zbirajo v zapisovalnem predpomnilniku toliko časa, da se sestavi večji 256kb blok (TETRIS CLUSTER), ki se nato v enem koraku zapiše na najbližji prazen skupek blokov. Ta korak je natančno eden RAID-stripe zapis, kar pomeni, da se pariteta izračuna samo enkrat. Na drugi strani strežnik dobi signal, da je zapis izveden takoj, ko zahteva za katerikoli zapis prispe v NVRAM (Non Volatile RAM).

Dejstvo, da tehnologija ne prepisuje starih blokov, se lahko s pridom uporabi pri izdelavi posnetkov datotečnega stanja diskovnega sistema. Tehnologija za izdelavo in upravljanje s posnetki datotečnega sistema uporablja kar stare bloke, ki pa se zdaj seveda ne označijo za brisanje, ampak jih sistem obrži kot del zgodovine posnetkov stanj diskovnega sistema. Tako za izdelavo posnetkov stanj ni potrebnih nobenih dodatnih I/O operacij, kar pomeni, da tudi nima vpliva na odzivnost delovanje sistema.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Deduplikacija je proces odpravljanja podvojenih podatkov in s tem sprostitev zasedenih pomnilnih kapacitet in izboljšanja zmogljivosti diskovnih sistemov.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več