Računalništvo, telefonija
13.07.2017 09:00

Deli z drugimi:

Share

Preko spleta vse pogosteje nakupujemo tudi hrano in pijačo

Preko spleta vse pogosteje nakupujemo tudi hrano in pijačo
Preko spleta vse pogosteje nakupujemo tudi hrano in pijačo

Sveža raziskava Nielsena kaže hitro rast spletne trgovine v kategoriji izdelkov za vsakdanjo rabo. Prisotnost na spletu tako postaja obvezna tudi za trgovce v FMCG (ang. fast-moving consumer goods) kategoriji.


Spletna prodaja izdelkov vsakdanje rabe v enem letu narasla za več kot 30 odstotkov!

Nedavni Amazonov nakup verige Whole Foods se sicer na prvi pogled zdi revolucionaren, a če pobližje pogledamo, kako potrošniki danes nakupujejo živila in druge izdelke za vsakdanjo rabo, postane jasno, da se je Amazon preprosto odzval na razmere na trgu.

Po podatkih Nielsena se je prodaja živil in drugih FMCG izdelkov v fizičnih trgovinah v enem letu znižala za milijardo evrov, medtem ko se je spletna prodaja teh izdelkov, v kar je vključena tudi dostava živil, v istem obdobju povečala za več kot tretjino na 74 milijard dolarjev. Skoraj 9 od 10 dolarjev rasti v tej kategoriji izhaja iz spleta.


Spletna prodaja pakirane hrane in pijače se je tako povečala za 2,4 milijardi dolarjev, kar je 4-krat več kot zabeležena rast okoli 600 milijonov v fizičnih trgovinah. Še bolj zanimiv premik se je zgodil v kategoriji lepote, kjer je prodaja na fizičnih lokacijah celo upadla.


Čeprav se preko spleta zgodi zgolj 6 % prodaje FMCG izdelkov in je ta premik na splet še vedno precej počasnejši kot na primer pri elektronskih izdelkih in oblačilih, je dejstvo, da gre razvoj v smer ecommerca. Glede na zabeležene podatke pri Nielsenu napovedujejo, da se bo v desetih letih število ameriških potrošnikov, ki kupujejo živila na spletu, potrojilo.


“Tisti FMCG trgovci, ki v svoji strategiji še ne razmišljajo o prisotnosti na spletu, zamujajo pomemben del priložnosti za rast. Amazonov nakup Whole Foodsa je jasen znak, da ecommerce spreminja same temelje trgovine na drobno,” pišejo na portalu Shopper’s Mind Slovenija – sMind.si.


Preberite več o nakupnih navadah potrošnikov »


Potrošniki vse bolj naklonjeni “klikni in prevzemi” rešitvam

Potrebno je razumeti, da fizična trgovina vseeno predstavlja ključen del rasti na spletu.Okoli 15 % spletnih naročil v FMCG kategoriji se zaključi s prevzemom na fizični lokaciji, na način »klikni in prevzemi«. To je še posebej izrazito pri nakupih svežih živil, pomembnega segmenta trga, ki hitro raste.

In prav to je lahko ključni razlog za Amazonov prevzem Whole Foodsa. Več kot 450 fizičnih trgovin bi lahko postalo distribucijska mreža mest, kjer bi potrošniki prevzemali naročena živila in druge izdelke.


Vas zanima ecommerce? Prvi prejmite sveže novičke! »


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več