Računalništvo, telefonija
09.06.2012 16:51

Deli z drugimi:

Share

Ni vsak oblak zanesljiv oblak

V podjetju Advant poudarjajo, da napake pri načrtovanju podatkovnih centrov lahko pomenijo 30-40 odstotkov višje stroške obratovanja.
V podjetju Advant poudarjajo, da napake pri načrtovanju podatkovnih centrov lahko pomenijo 30-40 odstotkov višje stroške obratovanja.

Advant je prvi v Sloveniji pridobil certifikat in akreditacijo ameriškega inštituta Uptime za načrtovanje podatkovnih centrov visoke razpoložljivosti.

“Ocenjujemo, da bo zaradi različnih razlogov veliko podjetij še lep čas vztrajalo pri lastnih podatkovnih centrih. Predvsem to velja za večje uporabnike in tiste, ki jim interna regulativa ne dovoljuje drugačnih pristopov. Pred ponudniki fizične infrastrukture in storitev v oblaku je zahtevna naloga, da potencialne stranke prepričajo o varnosti in ekonomski smiselnosti vstopa v oblak,« pravi Branko Jovanović, vodja inženiringa v podjetju Advant.

Nizki stroški obratovanja

V podjetju Advant poudarjajo, da napake pri načrtovanju podatkovnih centrov lahko pomenijo 30-40 odstotkov višje stroške obratovanja. »Investicija v sodobno in učinkovito infrastrukturo podatkovnega centra se lahko povrne že v nekaj letih,« dodaja. »Žal opažamo, da se temu področju še vedno posveča premalo pozornosti. V sodobnem podatkovnem centru moramo stremeti k temu, da je razmerje med energijo, ki jo porabi IT oprema in energijo, ki jo porabijo ostali, podporni, sistemi. vsaj 2:1 – PUE faktor mora biti vsaj 1,5. Pri tem moramo največ pozornosti posvetiti sistemu hlajenja oziroma odvajanja odvečne toplote, ter sistemu napajanja.« Zanimiv podatek je, da vodilni proizvajalec na tem področju, podjetje APC by Schneider Electric, letno investira v raziskave in razvoj tovrstnih sistemov kar 90 milijonov USD.

Varnost in nadzor

»Glede na potrebno stopnjo varovanja opreme in podatkov imamo možnost izvedbe podatkovnih centrov z različno stopnjo fizične varnosti,« razlagajo v podjetju Advant. »Lahko se zaščitimo pred požarom, poplavami, prahom, vandalizmom, elektromagnetnimi vplivi in podobno,« dodaja.

Ključna prednost sodobnih podatkovnih centrov so po njegovih besedah tudi centralni nadzorni sistemi, ki prek nadzorne konzole omogočajo spremljanje delovanja vseh podsistemov in tako izvajanje celostne diagnostike. Večino podsistemov lahko krmilimo na daljavo. Tako ni nujna fizična prisotnost, reakcijski čas pa je zelo kratek. S tem prihranimo čas in denar.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ADVANT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ADVANT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ADVANT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več
Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več