Računalništvo, telefonija
07.02.2012 14:04

Deli z drugimi:

Share

Nikon D800 – novo orodje za profesionalne fotografe in videografe

Nikon D800 – novo orodje za profesionalne fotografe in videografe
Nikon D800 – novo orodje za profesionalne fotografe in videografe

Nikon z novim profesionalnim fotoaparatom D800 odpira nov fotografski razred. Novinec s senzorjem polnega formata FX z ločljivostjo 36,3 milijona pik in slikovnim procesorjem EXPEED 3 predstavlja ustvarjalni potencial, ki ga lahko primerjamo s fotoaparati srednjega formata, hkrati pa nudi priročnost in prilagodljivost DSLR fotoaparatov. S spektrom možnosti zajema in obdelave video posnetkov zadosti pričakovanjem še tako zahtevnih snemalcev v različnih disciplinah.

CMOS senzor polnega formata FX z razponom občutljivosti od ISO 100 do 6.400 z možnostjo razširitve na 50 in 25.600 predstavlja nov mejnik DSLR-jev pri tej ločljivosti senzorja. Nov slikovni procesor EXPEED 3, ki ga poznamo že iz modela D4, lahko v D800 obdela velike količine podatkov, ne da bi pri tem žrtvoval odzivnost fotoaparata in kakovost fotografij.

Video

Številni snemalci, videografi in fotografi so z novim D800 dobili zmogljivo orodje za svoje delo. Videoposnetke lahko zajemajo pri polni ločljivosti 1080p v formatih FX in DX s hitrostjo 30p, 25p ali 24p, pri ločljivosti 720p pa s hitrostjo 60p, 50p in 25p. Videoposnetki so lahko dolgi do 29 minut in 59 sekund.

Poleg vhoda za zunanji stereo-mikrofon je vgrajen tudi izhod za slušalke za lažje in natančnejše nastavitve zvoka pred in po snemanju videa. Na voljo je tudi linijski vhod za snemalnike z linearnim PCM, vgrajen pa ima še HDMI izhod, prek katerega lahko prenašamo video v nestisnjeni polni ločljivosti na zunanje snemalnike in prikazovalnike.

Napredno prepoznavanje scen

V D800 so Nikonovi inženirji namenili novo tipalo za prepoznavanje scen z 91.000 RGB-slikovnimi točkami, ki zelo izboljša samodejno ostrenje in sledenje premikajočim motivom. Bolj podrobna analiza scen se izkaže tudi pri natančnem samodejnem ostrenju in samodejni osvetlitvi v najtežjih svetlobnih pogojih. Vgrajen je tudi modul tipala za samodejno ostrenje Multi-CAM 3500FX, ki omogoča izbiro posameznih točk ali pokrivanje z 9, 21 ali 51 točkami.

Odziven in intuitiven

Zagonski čas D800 znaša 0,12 sekunde, medtem ko je časovni zamik proženja 0,042 sekunde. D800 lahko posname do 4 posnetke na sekundo v formatu FX v vseh načinih izreza, v formatu DX pa se hitrost zajema z vgrajenim baterijskim držalom zviša na 6 posnetkov na sekundo.

Novinec je opremljen z 8-centimetrskim (3,2-palčni) LCD zaslonom z 921 tisoč točkami in širokim vidnim kotom s samodejnim nadzorom svetlosti. Fotografije lahko na zaslonu med predvajanjem povečamo do 46-krat, kar je fotografom v veliko pomoč pri potrjevanju pravilnosti ostrenja. Navidezni horizont z dvema osema, vodoravno in naprej-nazaj, pa zagotavlja, da bodo posnetki vedno ravni.

Vzdržljivost

Čeprav manjši, je D800 enako vzdržljiv kot Nikonov profesionalni fotoaparat Nikon D4, saj je zaščiten pred vremenskimi vplivi in vdorom prahu. Enota zaklopa je bila testirana na več kot 200.000 ciklov proženja, tako da je dokazano vzdržljiva in natančna. Razpon hitrosti je od 1/8000 do 30 s, hkrati pa ima inteligenten modul za samodejno diagnostiko zaklopa.

Učinkovito upravljanje z energijo

Nadgradnja elektronskih sklopov v D800 omogoča, da z enim samim polnjenjem litij-ionske baterije posnamemo približno 850 posnetkov oziroma približno 60 minut videoposnetkov pri ogledu v živo. D800 ima vgrajeni dve reži za hitre pomnilniške kartice CF (UDMA 7) in SD (SDXC in UHS-1), za hiter prenos podatkov na zunanje enote pa ima vgrajen vmesnik USB 3.0.

D800 vključuje več različnih ustvarjalnih in praktičnih orodij za vse tiste, ki nimajo časa za obsežno postprodukcijo. Funkcija intervalnega fotografiranja je izboljšana tako, da shranjuje fotografije kot videoposnetek v fotoaparatu. Hitrost predvajanja je lahko od 24- do 36.000-krat hitrejša kot običajno.

Fotografi lahko prvič v fotoaparatu tega razreda izbirajo med različnimi načini izreza, ki so vizualno maskirani v iskalu, in sicer v razmerju 5 : 4 (30,0 x 24,0 mm), 1,2x (30,0 x 19,9 mm) in v formatu DX (23,4 x 15,6 mm).

Urejanje v fotoaparatu

Zajete fotografije in videoposnetke lahko spremenite in uredite v fotoaparatu kar sproti. Meniji za retuširanje imajo veliko uporabnih funkcij, kot so obdelava NEF (RAW), sprememba velikosti, nadzor optičnih popačenj, ribje oko, učinek miniature, popravek rdečih oči, učinki filtrov in prekrivanje slike – hkrati pa lahko tudi označite začetno in končno točko videoposnetkov, da jih lahko učinkoviteje shranite.

Nikon tokrat predstavlja tudi posebno različico Nikon D800E z odstranjenim nizkopasovnim filtrom, ki mu omogoča, da lahko zajame resnično ostre fotografije. D800E je posebej primeren za naravoslovno fotografijo in fotografiranje oglasov in izdelkov v studijskem okolju.

D800 bo naprodaj od 22. marca po priporočeni maloprodajni ceni 2.899 €, njegova različica D800E pa od 4. aprila po 3.249 €. Brošura Nikon D800


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

"Bohinjsko drevo" po natanko desetih letih spet v soju (fotografskih) žarometov

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več