Računalništvo, telefonija
29.06.2017 09:30

Deli z drugimi:

Share

Nova kibernetska grožnja

Nova kibernetska grožnja
Nova kibernetska grožnja

Novica o novem množičnem napadu izsiljevalskega virusa je hitro zakrožila po svetu. Po poročanju nekaterih medijev naj bi šlo za naslednika virusa Petya/Petrwrap uporabnikom Dr. Web-a znan pod imenom Trojan.Ransom.369.

27.6.2017 ob 15:30 (CET) je bil izsiljevalski virus Trojan.Encoder.12544 zaznan in dodan v bazo protivirusnega programa Dr. Web Security Space 11.0 in še isti dan je bila izdana avtomatska posodobitev baze našega orodja. Tako, da uporabniki protivirusne zaščite Dr. Web Security Space 11.0 ostajajo varni pred trenutno največjo kibernetsko grožnjo.

Po prvih analizah, ki so jih opravili naši strokovnjaki lahko sklepamo, da se virus ne širi kot znan izsiljevalski virus WannaCry. Ampak ni še povsem znano katere kanale uporablja za širjenje.

V nekaterih medijih smo zaznali, da ga povezujejo z virusom Petya/Petrwrap Dr. Web-u znan pod imenom Trojan.Ransom.369 zaradi zunanje podobnosti. Vendar nova grožnja znana pod imenom Trojan.Encoder.12544 uporablja drugačne sheme in distribucijske kanale kot izsiljevalski virus Petya (Trojan.Ransom.369).

Po podatkih SI-CERT-a je do prve okužbe prišlo tudi v Sloveniji.

Naša raziskava je še v teku, končne rezultate vam predstavimo v naslednjih dneh.

Dr. Web Slovenija svetuje:

Vsekakor je priporočljivo, da imajo uporabniki varnostne kopije, ampak pri Dr.Web-u smo prepričani, da je bolje preprečiti okužbo kot se zanašat na varnostne kopije. Zato vsem uporabnikom svetujemo:

  • da redno posodabljajo vso programsko opremo,
  • pri odpiranju priponk je potrebno biti zelo previden,
  • protivirusni program Dr. Web Security Space 11.0 vam zagotavlja, da z uporabo naše posodobljene programske opreme ne more priti do okužbe z izsiljevalskimi virusi.
  • v primeru okužbe pa vam je na voljo tudi naša storitev za dešifriranje podatkov.

Vabimo vas tudi, da si preberete naš članek v prihajajoči izdaji revije Računalniške novice z naslovom: Zahtevo po plačilu pri izsiljevalskih virusih lahko zavrnemo.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KOALA FORENSICS REŠEVANJE PODATKOV
Za več informacij so vam na voljo pri KOALA FORENSICS REŠEVANJE PODATKOV
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KOALA FORENSICS REŠEVANJE PODATKOV? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več