18.04.2017      9:00
Lansiranje uličnih zbiralnikov

Nova možnost oddaje starih aparatov v občinah Kamnik in Komenda

Od 10. april 2017 naprej imata občini Kamnik in Komenda nove ulične zbiralnike za oddajo malih starih aparatov in odpadnih baterij. Kar 15 so jih prejeli na posebnem dogodku pod okriljem organizatorjev projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki, družbe ZEOS, d.o.o., pod sloganom E-cikliraj skupaj z lokalnim partnerjem Publicus, d.o.o. Ljubljana.

Tekom izvajanja projekta želijo v družbi ZEOS, d.o.o. spreminjati navade občanov in občank na področju ravnanja s tovrstnimi odpadki, in sicer s postavitvijo nove infrastrukturne mreže ter spremljevalno-ozaveščevalnimi dogodki. Zavedajo se, da le ozaveščanje zaradi pomanjkanja časa ob današnjem življenjskem tempu ni dovolj, zato želijo približati infrastrukturo ločenega zbiranja malih aparatov in odpadnih baterij gospodinjstvom širom države.

Predstavnica družbe ZEOS, d.o.o., Alenka Gruden Belavič je na srečanju poudarila: »Zbiralnike smo v nekaterih občinah, kjer že stojijo, že praznili in povprečno zbrali okoli 150 kilogramov na posamezni ulični zbiralnik. Občanke in občani so jih dobro sprejeli, saj so bili zbrani odpadki dobro ločeni, le 2% je bilo odloženih ostalih odpadkov, torej tistih, ki tja ne spadajo. Ulični zbiralniki so že postavljeni v dobri polovici slovenskih občin, večinoma na ekoloških otokih - njihove lokacije pa najdete na spletnem zemljevidu na spletni strani projekta, ki ga sproti dopolnjujemo. Upamo, da bodo dobro služili svojemu namenu tudi v vaši regiji.«

Na dogodku so bili prisotni tudi predstavniki izvajalca lokalne gospodarske javne službe za ravnanje z odpadki Publicus, d.o.o. Ljubljana ter župana obeh občin. S simbolično oddajo e-odpadkov v svoje nove zbiralnike so pozdravili novo pridobitev ter se s podpisom listine zavezali k E-cikliranju.

Predstavnik za odnose z javnostmi iz Publicus, d.o.o. Ljubljana Gregor Kranjec je povedal: »V našem podjetju pozdravljamo namestitev uličnih zbiralnikov za odpadno električno in elektronsko opremo. Zbiralniki predstavljajo dodatno možnost oddaje tovrstnih odpadkov za občane Kamnika in Komende, ki e-odpadke in stare baterije lahko že sedaj oddajo v okviru oddaje kosovnih odpadkov (brezplačen odvoz 2-krat letno na podlagi izpolnjenega kupona) ali pa direktno v ZC Suhadole. Upamo, da bodo občani novo pridobitev s pridom uporabljali.«

»Odpadke je potrebno ločevati čimbolj na izvoru, pri tem pa je potrebno vsem občankam in občanom tudi omogočiti oddajo čimbolj blizu njihovih domov. Izkušnje kažejo, da odpadki hitro končajo v napačnem zbiralniku ali celo v naravi, če niso pravi zbiralniki čimbolj »pri roki«. Ulični zbiralniki so zelo dobrodošli in želim si, da se jih postavi v čim večjem številu.« je na dogodku nagovoril zbrane župan občine Komenda Stanislav Poglajen.

Župan občine Kamnik Marjan Šarec je poudaril: »Ulične zbiralnike zelo pozdravljam, a so zgolj začetek in usmeritev na pravo pot e-cikliranja. Menim, da je naloga vseh občank in občanov ta, da sprva sami pri sebi razčistijo in se odločijo, da je ločevanje e-odpadkov in odpadnih baterij pomembno ter ostajajo pri tem dosledni - torej, da odvržejo tovrstne odpadke na pravo mesto, med drugim tudi v ulični zbiralnik.«

Družba ZEOS, d.o.o. je dogodek, kot ima to v navadi, zaključila s pozivom »E-ciklirajmo skupaj!« in povabilom k spremljanju nadaljnjih aktivnosti na projektu in skrbnim ločevanjem e-odpadkov in odpadnih baterij preko nove nastajajoče infrastrukturne mreže.

Katero družbeno omrežje uporabljaš najraje?

19 neverjetnih dejstev o Facebooku

Vojska ZDA vse več denarja vlaga v futuristič... 1
T327  |  Naj raje vlagajo v tehnologijo... Xerox ...
Bomo električne avtomobile lahko napolnili zg... 3