10.09.2013      14:46
Prilagodljivi računalniki

Novi večnamenski računalniki Yoga nudijo še več prilagodljivosti

Družba Lenovo je na sejmu zabavne elektronike IFA 2013 v Berlinu predstavila novo generacijo prilagodljivih računalnikov iz družine Yoga. Pametni računalnik Yoga 2 Pro se lahko pohvali z daleč najboljšim zaslonom v svetu prenosnikov, njegov brat ThinkPad Yoga, ki cilja na poslovne uporabnike, pa z novim sistemom "lift and lock".

"S prvim Yoga računalnikom, ki je prinesel revolucionarno zasnovo prilagodljivega računalništva, smo uporabnikom ponudili znatno večjo uporabnost naprave, ki je več kot le prenosni računalnik. Sedaj smo lasten koncept še izboljšali in ga z modelom ThinkPad Yoga preselili tudi v poslovni svet. Omenjeni računalnik je opremljen z vrsto za poslovna okolja nepogrešljivih tehnologij, za še večjo prilagodljivost pa skrbi sistem dviga in zaklepa tipk, ki je edinstven na tem področju," je povedal podpredsednik oddelka za marketing v družbi Lenovo Dilip Bhatia.

Yoga 2 Pro blesti na vsakem koraku in v vsakem položaju

Yoga 2 Pro je visoko prilagodljiva naprava, ki uporabnika očara na prvi pogled. Izstopa njen 13,3-palčni zaslon, ki kot prvi v svetu računalnikov ponuja ločljivost QHD+ oziroma 3200 x 1800 pik. Tako ponuja kar štirikrat več podrobnosti od svojega predhodnika, prav tako pa se odlikuje s podporo v do 10-prstnemu dotiku. Odličen zaslon ne blesti le na področju ločljivosti, saj matrika IPS ponuja kar 178-stopinjski vidni kot, ki v navezi z visoko svetilnostjo omogoča dobro berljivost v vseh pogojih uporabe.

Neverjetno tanka in lahka Yoga 2 Pro s svojimi 15,5 mm debeline in vsega 1,39 kilograma omogoča  novo dimenzijo mobilnosti, pri čemer lahko prevzame kar štiri različne vloge: prenosnik, tablica, stojalo in šotor. Napravo bodo poganjali zmogljivi in varčni procesorji Intel Core četrte generacije (do modelov i7 ULT), nameščen pa bo operacijski sistem Windows 8.1. Za hitrostne rekorde v tem razredu naprav bodo poskrbeli še hiter pogon SSD (do 512 GB) in večje količine delovnega pomnilnika. Kljub zmogljivi strojni opremi in kompaktnim dimenzijam bo baterija z enim polnjenjem napravo uspela napajati do 9 ur. Multimedijsko naravnani uporabniki se bodo razveselili vgrajenih tehnologij Intel WiDi (za brezžičen prenos slike na sodobne televizorje) ter Dolby Home Theatre v4 za nadpovprečno kakovostno predvajanje zvoka. Tako kot predhodnica, bo tudi Yoga 2 Pro na voljo v pomarančni ali sivi barvni kombinaciji, seznam novosti pa dopolnjuje še osvetljena tipkovnica.

Inovacij pa ni bila deležna le strojna oprema, veliko sprememb je doletelo tudi področje programske opreme. Yoga 2 Pro predstavlja vrsto pametnih funkcij, zbranih v naboru "Yoga Picks", kakor se imenuje nabor programskih orodij, prilagojenih različnim načinom rabe naprave. V načinu tablica tako Yoga Picks uporabniku predlaga uporabo igre Birizzle ali pa e-bralnika Zinio in drugih. V načinu šotor se med pogostejšimi predlogi znajdeta Fresh Paint, aplikacija, namenjena prostoročnemu risanju, ter Rara, program za poslušanje pretočne glasbe. Dodatno je bila vrsta aplikacij razvitih prav za to napravo. V načinu prenosnik tako aplikacija Phone Companion uporabniku omogoča kopiranje vsebin iz dokumentov in spletnih strani ter pošiljanje teh informacij neposredno na mobilni telefon v obliki tekstovnega sporočila. V tabličnem načinu program Yoga Photo Touch skrbi za hitro urejanje fotografij, kar je na zaslonu, občutljivem na dotik do desetih prstov, še posebno enostavno početje. V načinu stojalo se ob pomoči aplikacije Yoga Camera Man naprava pretvori v fotografa in uporabniku pomaga zajeti zanimive posnetke, kot so lomo fotografija, fotografija 4-v-1, makro posnetki in drugi. Način šotor v navezi z aplikacijo Yoga Chef pa ob tehnologijah prepoznavanja gibov ter glasovnega upravljanja uporabniku pomaga pri prenosu zanimivih kuharskih receptov v dejanske jedi. Med (doplačljivimi) dodatki za Yoga 2 Pro je tudi brezžična računalniška miška Lenovo N700, ki obvlada 180-stopinjski zasuk, s katerim se spremeni v kazalnik (uporabno pri predstavitvah).

ThinkPad Yoga je najbolj prilagodljivo poslovno orodje

Naprava ThinkPad Yoga si je od naprave Yoga izposodila dizajn prilagodljivih tečajev, ki omogočajo štiri različne načine rabe. Za potrebe zahtevnih poslovnih okolij pa so v Lenovu poskrbeli že za dodatne zmogljivosti, varnostne elemente ter vrsto funkcij za zagotavljaje visoke produktivnosti. 12,5-palčni zaslon polne visoke ločljivosti je zaščiten s prevleko Corning Gorilla Glass, notranjost naprave pa pred nepredvidljivimi (in morebiti celo negativnimi) vplivi okolice varuje trdno ohišje iz magnezija. Kombinacija operacijskega sistema Windows 8.1, na dotik občutljivega zaslona, ki zazna hkraten dotik do 10 prstov, ter steklene sledilne ploščice s petimi gumbi in prepoznavo gest naredi ThinkPad Yogo za eno najbolj enostavno upravljivih naprav. Naprava premore edinstven sistem zaklopa, ustvarjen za tablični način delovanja, saj se v tem položaju tipke na tipkovnici samodejno dvignejo in zaklenejo. Tipkovnica z legendarno ThinkPad postavitvijo in obliko tipk je opcijsko na voljo tudi z osvetlitvijo.

ThinkPad Yoga poslovnim uporabnikom prinaša vse zmogljivosti, ki jih ti potrebujejo pri svojem delu. Med strojno opremo računalnika lahko tako izbirajo med vrsto zmogljivih procesorjev Intel Core četrte generacije do modelov i7, disk ali pogon SSD pa lahko shrani do 1 TB podatkov. Vgrajena baterija omogoča skoraj "celodnevno" uporabo naprave. ThinkPad Yoga se odziva tudi na glasovne ukaze uporabnika, kar pride prav tako v programih za spletno sporočanje, multimedijskem predvajalniku, spletnem brskalniku in drugih. Med doplačljivimi dodatki je na voljo tudi digitalno pero. Prenosni računalnik je že standardno opremljen s tehnologijo NFC (Near Field Communications), ki mu omogoča enostavno komunikacijo in deljenje podatkov z drugimi napravami v bližini. Zahtevnejšim poslovnim uporabnikom je za doplačilo na voljo tudi razširitvena postaja Lenovo One Link, ki računalniku doda še več vmesnikov USB, mini-HDMI, gigabitno mrežno povezavo in druge priključke.

Izjemno prilagodljiva Yoga 2 Pro in ThinkPad Yoga bosta v Sloveniji naprodaj novembra, njune cene pa se bodo začele pri 949 evrih.

Povezave:Lenovo

Za kateri telefon boste pisali Božičku?

Kako s predstavitvijo ubiti publiko? 4
Modri Janez  |  Članek je izvrsten, moral bi ga prebrat ...
Bomo svoje strahove v prihodnosti premagovali... 1
abhorsen.  |  Bravo oni dobra marketinška poteza. Kar...