23.07.2015      14:57
5 sestavin za odlične vsebine na spletni strani

Odlične vsebine na spletni strani

Ko se odločate o novi spletni strani ali nadgradnji obstoječe, se boste slej ko prej soočili z delom, ki je za večino najtežji – pripravo vsebin. Pod vsebine na strani štejemo vse, od besedila in slik do videov in »freebijev«, ki jih obiskovalci na strani lahko dobijo.

O tem, zakaj se splača pripraviti kvalitetno vsebino za spletno stran in kako se priprave lotiti, smo se pogovarjali z Juretom Adlešičem iz podjetja Dominatus d.o.o.

Zakaj se splača vložiti čas v kvalitetno pripravo vsebin?

Jure nam je povedal, da je eden od glavnih vzrokov, zakaj se splača vložiti čas v pripravo vsebin, brez dvoma Google. Med drugim so pri Googlu dali tudi jasno vedeti, da ne marajo strani s kopirano vsebino in da bodo takšne strani kaznovali z nižjo uvrstitvijo med iskalnimi rezultati. Google torej od vas želi, da je vaša stran dobro optimizirana ter vsebuje izvirno in kvalitetno vsebino.

Kaj mora vsebovati spletna stran, da ima resnično kvalitetno vsebino

1. Izvirna besedila

Kot smo namignili že v uvodu, daje Google čedalje večji poudarek na izvirna besedila. Zato je izjemno pomembno, da:
  1.  naredite brainstorming in pridobite nove izvirne ideje – stare in prežvečene ideje ne bodo všeč niti Googlu, niti vašim strankam,
  2. v miru razmislite o tem, kaj želite z besedili povedati,
  3. si vzamete čas, da besedila pripravite. Tukaj si zapomnite zlato pravilo: »kolikor daješ, toliko dobiš«.

Pri besedilih ter opisih vaših storitev in izdelkov dajte vedno poudarek koristim, ki jih vaše stranke pridobijo. Šele nato začnite opisovati prednosti in lastnosti vaših izdelkov.

2. Prodorne naslove in podnaslove

Od naslovov in podnaslovov je odvisno, ali bodo šli obiskovalci brati vaša besedila ali. Zato jih uporabite, da pritegnete njihovo pozornost. Raziskave, ki jih je opravil Copyblogger, so pokazale da:

• 80 % obiskovalcev prebere oz. »preskenira« naslove in podnaslove,

• samo 20 % izmed teh obiskovalcev pa nadaljuje z branjem besedila.

To je tudi razlog, zakaj so pravilno oblikovani naslovi tako pomembni, kot je pomembna tudi ostala vsebina na strani! V Dominatusu vam tako priporočajo, da naslovov in njihovega učinka ne zanemarjate! Najverjetneje so prva stvar, ki jo bodo obiskovalci na strani prebrali! Prav tako z naslovi ne zavajajte in v njih vedno podajte samo informacije, ki jih besedilo vsebuje!

3. Besedilo, ki daje odgovore in rešitve

Ali veste, kaj je glavni namen brskalnikov? Podajanje odgovorov na vprašanja! Ko vanj vnesete poizvedbo in pritisnite »išči«, vam bo brskalnik vrnil povezave, slike in videe. Ljudje torej pričakujejo, da bodo dobili odgovor na vprašanje oz. rešitev njihove težave! Popolnoma isto pa pričakujejo tudi, ko premlevajo vsebino na vaši spletni strani!

Zato je pomembno, da besedila napišite tako, da z njimi izpostavite problem in pokažete, kako vaša storitev oz. izdelek ta problem reši!

4. Uporabne slike in videe

Pravijo, da ena slika pove več kot tisoč besed. Na spletu, kjer smo resnično zelo omejeni s časom, ki ga imamo na razpolago, to drži še toliko bolj. Ne glede na to, kaj je vaša tema o kateri pišete, dodajte slike, videe ali diagrame. Nihče namreč ne želi videti, kaj šele brati, neskončno dolgih odstavkov.

V Dominatusu pa vam kljub temu odsvetujejo uporabo slik in videov, ki bodo na strani sami sebi v namen. Dodajte samo takšne slike in videe, ki obogatijo besedilo, ustvarjajo dodano vrednost in vam pomagajo ponazoriti bistvo, ki ga z besedilom želite povedati!

5. Redno posodobljene vsebine

Ko se odločite za spletno stran, se morate zavedati, da bo ta terjala vašo popolno predanost in veliko časa ... Skoraj tako, kot vaša boljša polovica. Lahko sicer napišete samo nekaj objav in potem stran pustite stati leto ali dve …, toda na tak način ne boste pridobili novih strank.

Za učinkovito delovanje in dobro iskalno pozicijo v brskalnikih morate vsebine na vaši strani redno posodabljati in nadgrajevati. Glede na raziskavo, ki so jo opravili pri Social Timingu, imajo strani, ki pogosteje objavljajo sveže prispevke, bistveno večji pritok obiskovalcev kot strani, ki tega ne počnejo.

Kvalitetno pripravljena vsebina torej ne ustvari samo vrhunske uporabniške izkušnje za obiskovalce, temveč poskrbi tudi za boljšo uvrstitev med iskalnimi rezultati, kar ima zagotovo lahko izredno pozitiven učinek za vaš posel.

Kako je tehnologija spremenila vaše življenje?

Kako drastično je tehnologija spremenila svet?

Če nameravate kupiti pogon Solid State, nikar... 3
Sanel Mušanović  |  žal ne obstaja Pro različica v 256gb, im...
Če vas skrbi sevanje telefona, kupite Samsung... 2
klemen.erzen  |  Dobro, ali so to podatki sevanja telefo...