Računalništvo, telefonija
19.03.2015 10:57
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Oglaševanje na klik

Oglaševanje na klik je lahko skoraj zastonj. A le z dobro oceno kakovosti (Quailty Score)!
Oglaševanje na klik
Oglaševanje na klik

Ste se že lotili oglaševanja na klik na Google Adwords? Ste za klike zapravili več kot pa prodali?

Na prodajo vpliva kar nekaj dejavnikov, a tokrat se bomo lotili predvsem tistega, o katerem sanja vsak »marketingar« – kako priti do čim cenejšega klika. Do klika, ki bo skoraj zastonj.

S tem izzivom smo se obrnili na g. Jureta Adlešiča iz podjetja Dominatus d.o.o. , v katerem že več kot 5 let povečujejo prodajo tistim, ki jim v upravljanje zaupajo Google Adwords kampanje.

Adlešič nam je pojasnil, da je ocena kakovosti oz. Quality Score ocena, ki jo določi Google za vsako posamezno ključno besedo, s katero oglašujete. Tako vsaka ključna beseda, s katero želite oglaševati na klik, dobi oceno od 1 do 10, pri čemer je 1 najslabša ocena 10 pa najboljša.

Višja ocena kakovosti pa drastično zniža tudi ceno klika (glejte tudi priložene slike)!

Kako dobimo visoko oceno kakovosti?

Kot pravijo v Dominatusu, na oceno vpliva več dejavnikov, v grobem pa jih lahko razdelimo na tri skupine:

  1. CTR – ima največjo težo na oceno kakovosti. Če vaš oglas dobi klik na vsakih 10 prikazov, konkurenčen oglas pa samo na vsakih 100 prikazov, bo, če vse skupaj posplošimo, Google od vašega oglasa zaslužil 10x več. Ker želi tudi Google zaslužiti, bo tudi ob 2x višji ponujeni ceni klika vaše konkurence od vašega oglasa Google zaslužil še vedno 5x več, zato bo imel vaš oglas prednost pred konkurenčnim, prav tako bo tudi uvrščen na boljše pozicije.
  2. Kakovost in vsebinska ustreznost vaše strani. Tudi tu je zadaj skrite nekaj logike. Če je vaša stran kakovostna in ponudi rešitev za težavo, ki jo ima uporabnik, bo uporabnik sprejel oglase na Googlu kot nekaj kakovostnega in uporabnega, zato jih bo raje klikal. Če oglašujete kakovostno vsebino in imate dobro uporabniško izkušnjo, vas bo najprej nagradil Google z boljšo oceno kakovosti in nižjo ceno klika, kasneje pa še uporabnik z nakupom oz. neko drugo konverzijo na vaši strani.
  3. Ustreznost oglasa – poskrbite, da se ključne besede, ki jih oglašujete, pojavijo tudi v oglasu. Tako bodo vaši oglasi bolj ustrezni, neustrezne ključne besede pa premestite v ločene skupine in jim prilagodite oglase.

Prav tako v Dominatus d.o.o. pravijo, da za čim bolj ugodno ceno klika vedno poskrbite, da so izbrane prave ključne besede, uporabite negativne ključne besede, da imajo vaši oglasi vključene vse smiselne razširitve ter da kampanjo vseskozi izboljšujete.

Na ceno klika vpliva tudi zgodovina vašega oglaševalskega računa, zato je bolje, da odprete nov račun in začnete znova, če ste do sedaj delali vse narobe.

Poleg tega velja še enkrat opozoriti, da je nizka cena klika le en izmed dejavnikov, saj je treba paziti tudi na visoko pozicijo, meriti konverzije in spremljati vse za vašo dejavnost pomembne kazalce uspešnosti. Vedno pa se splača stremeti k boljši oceni kakovosti!

Kaj pa tisti, ki bi želeli prepustiti upravljanje kampanj profesionalcem?

V Dominatusu seveda to svetujejo vsem, ki nimajo dovolj izkušenj z Google Adwords. Ne glede na to ali se obrnete na njih ali katero drugo podjetje, pa opozarjajo, da je NUJNO, da je kampanja v vaši lasti, da imate poln dostop in pregled vseh statistih in dejanske cene, ki jo zaračuna Google, saj v nasprotnem, tj. pri fiksni ceni klika, od visoke ocene kakovosti profitira samo izvajalec.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem DOMINATUS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri DOMINATUS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem DOMINATUS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več