Računalništvo, telefonija
11.06.2013 13:44

Deli z drugimi:

Share

Ohranite svojo in varnost prijateljev na Facebooku

Večina, če že ne vsi, bralci Računalniških novic imajo Facebook račun. Z več kot milijardo uporabnikov je Facebook postal največje družabno omrežje. Žal pa je zaradi svoje priljubljenosti tudi velika tarča za napadalce.
Ohranite varnost na Facebooku z naslednjimi nasveti.
Ohranite varnost na Facebooku z naslednjimi nasveti.

Spletne nevarnosti je lahko ignorirati, toda ker se lahko zlonamerneži predstavijo kot vaši prijatelji z namenom, da bi okužili vaš računalnik, morate biti posebej previdni. V zadnjih tednih sta bili na Facebooku zabeleženi dve novi nevarnosti, kjer so se virusi predstavljali za prijatelje.

Pri Microsoftu so sredi maja objavili, da so opazili nov trojanski konj, ki posega v Facebook uporabniške račune. Trojanec je zlonamerni program, ki se pretvarja in prikazuje, kot legitimni program, da prelisiči uporabnike. Ta trojanski konj se je prikazoval v obliki dodatkov za Google Chrome in Firefox brskalnika. Ta po namestitvi dodatka preveri, ali je uporabnik prijavljen v Facebook. Če je, začne pošiljati povezave, ki okužijo še vse prijatelje, ki kliknejo na njih. Povezave pripne na obvestila, ki privabljajo pozornost, kot so »15 letnica storila samomor po tem, ko je na Facebooku pokazala svoje prsi«, »Tole je smešno!!!« ali »Najboljša pesem ta trenutek. Res je dobra!«.

Facebook sicer ima sistem, ki ustavi zlonamerne razširitve v brskalnikih, vendar to lahko stori šele po tem, ko je bila nevarnost odkrita. Naloga vseh Facebook uporabnikov je, da poskrbimo, da ne prenašamo nevarnosti dalje. Zato ne smete prenašati okuženih datotek ali dodatkov za brskalnike. Preden prenesete kakšno datoteko, po spletu preiščite, ali je legitimna. Predvsem pa imejte posodobljeno antivirusno zaščito.

Druga nedavna nevarnost na Facebooku je poznana pod imenom »Dorkbot«. Gre za zlonameren program, ki beleži uporabnikovo aktivnost na spletu in krade gesla. Po Facebooku se je širil tako, da je prijateljem okuženih ljudi v zasebnih pogovorih pošiljal okužene slike. Facebook je že preprečil delovanje tega programa, toda za to so potrebovali 24 ur, v katerem času je bilo poslanih že 9.000 okuženih slik.

Za svojo varnost poskrbite tako, da ne prenašate in odpirate datotek, za katere niste prepričani, da so res od vaših prijateljev. Ko vam nekdo pošlje povezavo ali datoteko, ga o tem vprašajte in videli boste, če se bo odzval kot vaš prijatelj. Lahko ga vprašate tudi nekaj, kar bo vedel le on. To niso najhitrejše rešitve, vendar so enostavne. Za dodatno varnost poskrbite z dobro zaščito svojega računalnika. Samo antivirusni program ni dovolj. Za popolno zaščito potrebujete celoten paket varnostnih rešitev, kot je Norman Security Suite, ki vključuje antivirusno, anti-malware zaščito in požarni zid.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem FAETON d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri FAETON d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Norman prejel nagrado revije Reseller

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem FAETON d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več