Računalništvo, telefonija
19.11.2014 12:33

Deli z drugimi:

Share

Optimizacija konverzije

CRO (conversion rate optimization) je okrajšava v internetnem marketingu, ki označuje metodo ustvarjanja spletne izkušnje obiskovalca na ciljni strani, z namenom povečati število obiskovalcev ter jih pretvoriti v kupce
Spletni nakupi
Spletni nakupi

Je umetnost in znanost prepričevanja ljudi, da počnejo, kar si vi želite od njih. Je skrivnost spletnega trženja.

Poleg dejanskih prodajnih rezultatov se moč CRO lahko meri tudi v drugih pogledih: času, ki ga stranka preživi na določenem spletnem mestu, število ogledov podstrani, …

Moč optimizacije konverzije

CRO je na nek način del znanosti, vendar to vseeno ni raketna znanost. Formula za takšno ključno spletno trženje je preprosta, kot sledi: število konverzij / število obiskovalcev * 100.

Formula je preprosta, vendar močna. Poglejte ta primer: Imate 1000 obiskovalcev na dan, od katerih 20 kupi vaš proizvod ali storitev. Stopnja konverzije je 2 %. Z uporabo CRO dobite do 4 %, to pomeni, da ste prodali 40 izdelkov ali storitev istim 1.000 obiskovalcem.

Druga razlaga je sledeča: Vi ste kapitan velike ladje in ugotovili ste, da je razlog, da se ne premikate tako hitro, kot ste načrtovali, ker v ladjo vdira voda. Bi pristali v prvem možnem pristanišču in popravili luknje ali bi rekli delavcem da z lopatami namečejo več premoga v peč?

Tukaj je nekaj osnovnih pravil, ki jih morate upoštevati:

  • Ne morete se pametno približati CRO, ne da bi poznali podatke o vašem prometu. Morate slediti vaš promet in rezultate da bi zares vedeli, ali bojo kakršne koli spremembe, ki ste jih naredili, imele učinek. Google Analytics je za začetek čisto v redu program za to.
  • Poiščite puščanje. Preglejte vašo spletno marketinško ladjo in ugotovite kje pušča, tako da boste vedeli, kam usmeriti svoja CRO prizadevanja. Poglejte svoje analize in poiščite vse podstrani z visokimi izhodnimi odstotki in visoko odbojnostno stopnjo. Nekaj na teh straneh očitno vpliva na to, da jih ljudje (pre)hitro zapustijo. Lahko si pomagate s toplotnimi zemljevidi in programsko opremo za sledenje, kot je Crazy Egg.
  • Eksperimentirajte, to je znanstveni del CRO. Približajte se vaši spletni strani, kot da je labratorij in v njem delate preizkuse. Z Google Analytics lahko zaženete vsebinske preizkuse ter preizkusite različice strani, tako da vidite katera najboljše pretvarja.
  • Ne predajte se, na CRO vpliva toliko številnih dejavnikov, da jih nikoli ne bo zmanjkalo za preizkus. Lahko preizkusite oblikovne elemente (barve, navigacija, uporabniška izkušnja), vsebine, proizvode, oblikovanje cen (bo prodaja dvakrat večja, če ceno znižaš za 25 odstotkov?) in več.

Optimizacija konverzije in pasti

Izogibajte se grehom optimizacije konverzije, če želite kar največ koristi iz tega močnega procesa:

  • Ne testiranje preveč elementov naenkrat, zožajte področje testiranj.
  • Ljudje naredijo interakcijo s spletnimi strani na različne načine skozi ves dan, teden, mesec ali celo leto. Prepričajte se, da imate zadovoljivo velikost vzorca, ki zajema najmanj teden dni.
  • Če ste šele začeli s svojim podjetništvom in svet še ni prišel na vaša spletna vrata, morda ne boste imeli dovolj prometa, da bi ga lahko ustrezno preizkusili. Uporabite plačani promet in ustvarite nekaj rezultatov.
  • Vaša spletna stran ne rabi izgledati kot Amazon, da bi bila uspešna. Elementi njihove spletne strani so rezultat obsežnih testiranj, da izboljšajo svoje prodajne lijake. Vi imate drugačen lijak. Kopiranje njihovega dizajna ne bo nujno povzročilo uspeha. Bodite pozorni na strani ki dobro konvertirajo, vendar ne bodite suženj njihovih rezultatov.

Izdelava in optimizacija Magento spletne trgovine: http://www.izdelavamagentotrgovine.si


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem MS3 d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri MS3 d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem MS3 d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več